Citat:
Uporabnik sad pravi:
A uspeva figa tudi v malce hladnejšem podnebju, kot je recimo v LJ?
Kdaj se jo sploh zasadi, je kakšen poseben postopek? Koliko časa potrebuje, da prvič obrodi?
Če raste na blejsekm otoku, bo tudi pri tebiCitat:
Uporabnik sad pravi:
Kdaj se jo sploh zasadi, je kakšen poseben postopek? Koliko časa potrebuje, da prvič obrodi?
Pa so sladki?Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
mi mamo zunaj dve figi...ena je primorska, letos ko je bila dolga zima je sicer obrodila ampak ne dozorela, druga pa naturizirana slovenska, in rodi kot nora..sadezi veliki za pol jabolka, ampak malo drugacne strukture kot primorska figa. Javi se spomladi pa ti dam en poganjek...
Citat:
Uporabnik skala pravi:
primorska figa?
kakšna pa je to?
če misliš isto so modre menda najbolj cenjene. zunaj so sinje barve notri pa temno rdeče. teh se tudi največ proda, ker zdrijo ene 2-3 dni potem ko so nabrane (sveže fige zdržijo bolj slabo)
velike so temne zelene zunaj rdeče notri. niso nikoli prav sladke.
zelene zunaj rdeče notri - velikost enaka kot modre. te pridejo fajn sladke.
potem so še male. zunaj rumeno zelene, notri rumene. zelo sladke. te so najmanjše. dobre samo direktno z drevesa.
nekako poznam te vrste. načeloma se jih poimenuje po bravi modre, zelene, rdeče, bele.
bi rekel, da je še več vrst. kako jih poimenujejo po drevesnicah nimam pojma. če iščeš po drevesnicah ne išči takih z največjnimi plodovi.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Pa so sladki?Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
mi mamo zunaj dve figi...ena je primorska, letos ko je bila dolga zima je sicer obrodila ampak ne dozorela, druga pa naturizirana slovenska, in rodi kot nora..sadezi veliki za pol jabolka, ampak malo drugacne strukture kot primorska figa. Javi se spomladi pa ti dam en poganjek...
Citat:
Uporabnik skala pravi:
u strela jasna s tremi vrstami fig doma imam cel evropski figski vrt
obe opisani in še mnogo več njih rasetejo pri nas. beri moje prejšnje objave.