Zaposlitev v Avstriji

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.042
113
No ja, nepremičnine v AT so dokaj poceni, ali pa najemnine. Graz je sila smešno poceni, glede na naše cene, stroški bivanja so tudi nižji.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Zdaj si pa zamisli enega 50 letnika z OŠ, kako bo najemal nepremičnino v v Gradcu... Zdej se pa tistih 50km pelje, parkrat reče šefom guten tag, mašino nalaga, kakšen kos premeri in potem se pripelje nazaj....

To so večinoma nezaposljivi ljudje pri nas.....

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Ni res, Graz je zelo primerljiv z LJ, stroški pa so za primerljive storitve višji.

Druga zgodba je Celovec ali Beljak, kjer so v primerjavi z LJ najemnine cca. 15-20% nižje, stroški pa so spet nekaj višji. Na koncu je znesek za najemnino + stroške zelo podoben tistemu v Ljubljani.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.042
113
Potem pa so me nalagali, enkrat sem se s nekom pogovarjal, ko je dejal da so cene enake našim, glede najemnin, ampak je pri njih finta, da je v najemnino všteto že vse, torej vsi stroški, pri nas pa so ti posebej.

Nisem pa nikoli šel preverjat tega, ker se mi ne zdi nič hujšega, kot živet v jodlariji
wink-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.696
9.916
113
40
MB
uf ... smo pred kratkim urejali okolico pri enih novogradnjah tukaj takoj čez mejo v leibnitzu, pa so ble cene hiš 250k, pa nič posebnega ... ena zraven druge, brez garaže, hodili so pa gledat večinoma mladi pari

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.307
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
uf ... smo pred kratkim urejali okolico pri enih novogradnjah tukaj takoj čez mejo v leibnitzu, pa so ble cene hiš 250k, pa nič posebnega ... ena zraven druge, brez garaže, hodili so pa gledat večinoma mladi pari

To sem cca. 1 mesec nazaj izpostavil v tej temi, pa se nihče ni strinjal, tisti kateri se pa je se pa očitno ni oglasil. Govora je bilo o parcelah, hišah in selitvi v Pliberk. Te stvari so pri sogovornikih v tej temi zelo pavšalno razčiščene.

I

Izbrisan uporabnik 474

Bom jaz povedal, iz prve roke. Delam za AT podjeteje, ki ima hčerinsko firmo v SLO. Ker Sem kot kader bolj potreben v matični firmi (elektro inženir) kot v SLO (pretežno strojni del), Sem imel dve izbiri: ostati zaposlen v SLO firmi, kjer bi me "posodili" v matično firmo. Dobival bi plačano po uri, dobil bi Rent-a-Car (ali lastno vozilo, izplačilo kilometrine po 0.37€/km) in plačano stanovanje v AT. Druga možnost je zaposlitev direktno v AT, kjer bi dobival plačo po AT standardih, vendar si moram stanovanje poiskati sam, kilometrina velja od stanovanja do firme. Ko sem dodal še razliko v dohodnini, preprosto ni bilo več računice.
Naj poudarim, da ne gre za dnevno migracijo, saj je Firma nekej 300km od mene (Wels).

Stanovanje v Welsu (ki je za kake pol MB) ne dobiš pod 500€/mesec. Trenutno firma plačuje 780€/mesec za garsonjero 40m2 (z stroški vred). Pod 600€ za opremljeno ne gre. Nikak.
Hrana je dražja. Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov. Aja, pa vrečko. Skupaj 21€. Meni se zdi zelo veliko.
Cena ure za Mazda servis na pooblaščencu je 82€.
Sodelavci v mojem oddelku zaslužijo med 3500 do 4500€ bruto + vsi dodatki ki pripadajo. Pa si vseeno težko privoščijo nov avto, hišo še manj. Nasplošno živijo takšen standard, kot jaz, morda še nižji.

In zato se tile migrantje nočejo selit v AT. Ker bi po selitvi njihov Standard spet precej padel. Tako pa lepo služijo za naše razmere dober denar, s katerim lahko tukaj udobno živijo. Ko pa je potrebno dati cesarju, kar je cesarjevega, pa je jok in stok.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Citat:

Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov.
Daj prilepi račun po postavkah.
Koliko bi plačal za site artikle v Slo ?

Ljudje na Štajerskem imajo na razpolago: socialna (max 260 če si revež brez nepremičnine/strehe nad glavo) ali delo v AT.
S tem ko so izbrali slednje prispevajo k dobrobiti mačehe Slovenije, kajti niso odvisni od države s socialno, kupujejo pa pretežno v Slo.
Win-win situacijo torej za državo.

Slovenija ima absurdno nizko postavljeno dohodninsko lestvico.

AT vs Slo
https://www.alter.si/tabla/show...t=4#Post1890950

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
KSZ
Nehajte cvilit. Je kakor je, če kaj ne paše pa obstaja možnost (vemo katera). Drugače pa cesarju kar je njegovega. Meni bi tudi pasalo delati nekje, kjer bi dobil več, koristil bi pa storitve v državi kamor ne bi prispeval nič.
Poleg tega tega je dohodnina manjše zlo. Nihče vam ne zaračunava raznoraznih prispevkov, ki so odvisni od višine prejemka (% od dohodka) in so dejanski požiratelj denarja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.042
113
Pozabljaš tudi na to, da je tak delavec deležen zdravstva tudi v AT in v SLO, odvisno kako mu paše, se lahko odloči kam bo šel.

Tako da ja..ne razumem zakaj se apačani tako bunijo, res ne. Ok, lahko bi rekli, da naj bo država "vesela", da ljudje še živijo tu in tudi nekaj trošijo tu, ampak to ziher ni vredno tistih 7000€ koliko je bila olajšava do sedaj.
sem pa pred časom nekaj prebral, da MF predlagalo za letos 2500€ olajšave, za 2015 pa 1250€, potem pa bi prišli na 0, torej postopoma...da si ljudje lahko uredijo zadeve in ne tako kot je bilo zdaj napovedano iz 7000 na 0, kar verjamem, da bi marsikomu "zatreslo svet"

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Bom jaz povedal, iz prve roke. Delam za AT podjeteje, ki ima hčerinsko firmo v SLO. Ker Sem kot kader bolj potreben v matični firmi (elektro inženir) kot v SLO (pretežno strojni del), Sem imel dve izbiri: ostati zaposlen v SLO firmi, kjer bi me "posodili" v matično firmo. Dobival bi plačano po uri, dobil bi Rent-a-Car (ali lastno vozilo, izplačilo kilometrine po 0.37€/km) in plačano stanovanje v AT. Druga možnost je zaposlitev direktno v AT, kjer bi dobival plačo po AT standardih, vendar si moram stanovanje poiskati sam, kilometrina velja od stanovanja do firme. Ko sem dodal še razliko v dohodnini, preprosto ni bilo več računice.
Naj poudarim, da ne gre za dnevno migracijo, saj je Firma nekej 300km od mene (Wels).

Stanovanje v Welsu (ki je za kake pol MB) ne dobiš pod 500€/mesec. Trenutno firma plačuje 780€/mesec za garsonjero 40m2 (z stroški vred). Pod 600€ za opremljeno ne gre. Nikak.
Hrana je dražja. Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov. Aja, pa vrečko. Skupaj 21€. Meni se zdi zelo veliko.
Cena ure za Mazda servis na pooblaščencu je 82€.
Sodelavci v mojem oddelku zaslužijo med 3500 do 4500€ bruto + vsi dodatki ki pripadajo. Pa si vseeno težko privoščijo nov avto, hišo še manj. Nasplošno živijo takšen standard, kot jaz, morda še nižji.

In zato se tile migrantje nočejo selit v AT. Ker bi po selitvi njihov Standard spet precej padel. Tako pa lepo služijo za naše razmere dober denar, s katerim lahko tukaj udobno živijo. Ko pa je potrebno dati cesarju, kar je cesarjevega, pa je jok in stok.

Odgovor na moje vprašanje. Ko je treba kaj davka dat, je pa jok. Pa naj se kdo reče da nismo balkanci! Ma jugoviči k nam hodijo v šolo.
Se mi je zdel da ni vse tako lepo, s tem da nisi navaden fizikalc.
Edina rešitev bi bila selitev v državo kjer ne poznajo Slovenije. Na zemlji je ni

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.307
113
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:

Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov.

Ja saj niste normalni
bonk.gif

Pavšalisti. Saj bi šli čez ane, sam šprehen dojč niht gut ali pa mi je predaleč. Krivica. Kot za 100.000 dnevnih migrantov na Dolenjsko iz Bosne in Hrvaške. Mar bi kupili eno zidanico ane in gasa na šiht. Win-Win. Vinu nam ga da.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:

Ja saj niste normalni
bonk.gif

Pavšalisti. Saj bi šli čez ane, sam šprehen dojč niht gut ali pa mi je predaleč. Krivica. Kot za 100.000 dnevnih migrantov na Dolenjsko iz Bosne in Hrvaške. Mar bi kupili eno zidanico ane in gasa na šiht. Win-Win. Vinu nam ga da.

Zadnjič sem tabele hofer gor in tule gledal, nekaj je bilo razlik v našo škodo. Da to že mal dvomim.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Citat:

Pozabljaš tudi na to, da je tak delavec deležen zdravstva tudi v AT in v SLO, odvisno kako mu paše, se lahko odloči kam bo šel.
Mislim, da ni IN ampak je ALI. Samoplačniško seveda lahko koristi usluge povsod, tudi na vesoljski postaji. Če sem prav razumel, je migrant zdravstveno zavarovan v Avstriji, ampak *lahko* na osnovi EU konvencije za čezmejne migrante zdravstveno zavarovanje "prenese" v domačo državo. Keč je edino, da bi za enako ceno dobil v A polno kritje, pri nas pa mora doplačat še za dopolnilno zz. Ampak to velja tudi za ostale.

Citat:
Tako da ja..ne razumem zakaj se apačani tako bunijo, res ne. Ok, lahko bi rekli, da naj bo država "vesela", da ljudje še živijo tu in tudi nekaj trošijo tu, ampak to ziher ni vredno tistih 7000€ koliko je bila olajšava do sedaj.
V bistvu tudi meni ni čisto jasno? Problematike ne poznam prav dobro, ker se me neposredno ne tiče, ampak moj predlog (za naslednje leto) bi bil, da ob ugovoru na dohodnino uveljavljajo stroške v zvezi z prevozom in prehrano, ker so ti pri sosedih implicitno del plače. Naša zakonodaja s tega področja ima dve plati: delodajalci so te stroške dolžni plačevat (tule migranti nimajo kaj), po drugi strani pa so ti prejemki tudi neobdavčeni do zakonsko predpisane meje. Če bo (verjetno bo?) ugovor zavrnjen, gremo po sodni poti naprej, če ne drugače do ustavnega sodišča, ki mora migrantom priznati tovrstno olajšavo.

Ob predpostavki, da se povprečen migrant vozi v službo 50km daleč čez mejo, bi ta znašala:
20 (avg delovnih dni, upoštevaje dopust) * ( 100km * 0,17€ (kilometrina za prevoz na delo) + 6,25€ (prehrana) ) * 12mesecev
= 5.500€

To ni daleč od prejšnje olajšave, ki je bila enaka za vse.

I

Izbrisan uporabnik 474

Avstrijski delodajalec ti prizna pot od mejnega prehoda (najbližjega) do firme in ne celotno pot od doma.
Malica v Avstriji ni plačana. Zakaj bi se potem štela v dohodninsko olajšavo?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Ker je to smiselno. Ne glede na tujo plačno ureditev in davčne ugodnosti je potrebno presojat zavezanca skozi našo davčno zakonodajo in ugodnosti, ki jih ta priznava davčnim zavezancem. S tvojim ozkim razmišljanjem se verjetno strinjajo na Fursu, zato pričakujem (upam, da se motim), da bodo tovrstne ugovore zavrnili. In zato sem tudi omenil ustavno sodišče, ker po mojem mnenju v tem primeru pride do kršitve ustavnega načela enakosti pred zakonom.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Avstrijski delodajalec ti prizna pot od mejnega prehoda (najbližjega) do firme in ne celotno pot od doma.
Malica v Avstriji ni plačana. Zakaj bi se potem štela v dohodninsko olajšavo?

kje si pa to slisal? meni priznajo do doma, kakor tudi vsem, ki jih poznam in delajo v AT