Citat:
Uporabnik tomi pravi:
uf ... smo pred kratkim urejali okolico pri enih novogradnjah tukaj takoj čez mejo v leibnitzu, pa so ble cene hiš 250k, pa nič posebnega ... ena zraven druge, brez garaže, hodili so pa gledat večinoma mladi pari
Daj prilepi račun po postavkah.Citat:
Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Bom jaz povedal, iz prve roke. Delam za AT podjeteje, ki ima hčerinsko firmo v SLO. Ker Sem kot kader bolj potreben v matični firmi (elektro inženir) kot v SLO (pretežno strojni del), Sem imel dve izbiri: ostati zaposlen v SLO firmi, kjer bi me "posodili" v matično firmo. Dobival bi plačano po uri, dobil bi Rent-a-Car (ali lastno vozilo, izplačilo kilometrine po 0.37€/km) in plačano stanovanje v AT. Druga možnost je zaposlitev direktno v AT, kjer bi dobival plačo po AT standardih, vendar si moram stanovanje poiskati sam, kilometrina velja od stanovanja do firme. Ko sem dodal še razliko v dohodnini, preprosto ni bilo več računice.
Naj poudarim, da ne gre za dnevno migracijo, saj je Firma nekej 300km od mene (Wels).
Stanovanje v Welsu (ki je za kake pol MB) ne dobiš pod 500€/mesec. Trenutno firma plačuje 780€/mesec za garsonjero 40m2 (z stroški vred). Pod 600€ za opremljeno ne gre. Nikak.
Hrana je dražja. Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov. Aja, pa vrečko. Skupaj 21€. Meni se zdi zelo veliko.
Cena ure za Mazda servis na pooblaščencu je 82€.
Sodelavci v mojem oddelku zaslužijo med 3500 do 4500€ bruto + vsi dodatki ki pripadajo. Pa si vseeno težko privoščijo nov avto, hišo še manj. Nasplošno živijo takšen standard, kot jaz, morda še nižji.
In zato se tile migrantje nočejo selit v AT. Ker bi po selitvi njihov Standard spet precej padel. Tako pa lepo služijo za naše razmere dober denar, s katerim lahko tukaj udobno živijo. Ko pa je potrebno dati cesarju, kar je cesarjevega, pa je jok in stok.
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov.
Koliko bi plačal za site artikle v Slo ?
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Koliko bi plačal za site artikle v Slo ?
Ja saj niste normalni
Pavšalisti. Saj bi šli čez ane, sam šprehen dojč niht gut ali pa mi je predaleč. Krivica. Kot za 100.000 dnevnih migrantov na Dolenjsko iz Bosne in Hrvaške. Mar bi kupili eno zidanico ane in gasa na šiht. Win-Win. Vinu nam ga da.
Mislim, da ni IN ampak je ALI. Samoplačniško seveda lahko koristi usluge povsod, tudi na vesoljski postaji. Če sem prav razumel, je migrant zdravstveno zavarovan v Avstriji, ampak *lahko* na osnovi EU konvencije za čezmejne migrante zdravstveno zavarovanje "prenese" v domačo državo. Keč je edino, da bi za enako ceno dobil v A polno kritje, pri nas pa mora doplačat še za dopolnilno zz. Ampak to velja tudi za ostale.Citat:
Pozabljaš tudi na to, da je tak delavec deležen zdravstva tudi v AT in v SLO, odvisno kako mu paše, se lahko odloči kam bo šel.
V bistvu tudi meni ni čisto jasno? Problematike ne poznam prav dobro, ker se me neposredno ne tiče, ampak moj predlog (za naslednje leto) bi bil, da ob ugovoru na dohodnino uveljavljajo stroške v zvezi z prevozom in prehrano, ker so ti pri sosedih implicitno del plače. Naša zakonodaja s tega področja ima dve plati: delodajalci so te stroške dolžni plačevat (tule migranti nimajo kaj), po drugi strani pa so ti prejemki tudi neobdavčeni do zakonsko predpisane meje. Če bo (verjetno bo?) ugovor zavrnjen, gremo po sodni poti naprej, če ne drugače do ustavnega sodišča, ki mora migrantom priznati tovrstno olajšavo.Citat:
Tako da ja..ne razumem zakaj se apačani tako bunijo, res ne. Ok, lahko bi rekli, da naj bo država "vesela", da ljudje še živijo tu in tudi nekaj trošijo tu, ampak to ziher ni vredno tistih 7000€ koliko je bila olajšava do sedaj.
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Avstrijski delodajalec ti prizna pot od mejnega prehoda (najbližjega) do firme in ne celotno pot od doma.
Malica v Avstriji ni plačana. Zakaj bi se potem štela v dohodninsko olajšavo?