Zamakanje pri strehi

sad

Guru
24. avg 2007
21.050
9.706
113
Zanima me kakšni so lahko razlogi za to zamakanje pri strehi:
Zamakanje.jpg

sad

Guru
24. avg 2007
21.050
9.706
113
Do te ugotovitve sem že sam prišel :).
Zanima me, kaj točno je problem, da tako zamaka. Oz. kaj je običajno vzrok (ali več vzrokov), da pride do tega.
Namreč v enem mestu sem opazil, da zelo veliko streh tako zamaka spodaj. Očitno je bil isti izvajalec in očitno je nekaj zafural. Ker bo kmalu na meni, da grem v to investicijo, bi rad razumel zakaj do tega pride, da lahko ustrezno naredim.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.590
2.635
113
še v SLO - ampak komaj
Dodaj še špenglerja na spisek “krivih”.

Na prvi pogled izgleda, kot da bi ob dežju iz žleba tolklo nazaj.
Ni pa niti za izključiti, da ni zajeb pri parni zapori in slabi izolaciji podstrešja in posledično se kondenz sceja. Pa brez zračnega mostu, pa brez zračnikov spodaj …

A glavni krivec je JJ, ker ne zrihta, da ne bi dež padal.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.050
9.706
113
To glede tolčenja nazaj je tudi meni prišlo na misel. Zadnji dve opciji pa ne, dejansko je tudi to možno. Hvala.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Škatlo so fasaderji delali in so šli na rob naredili kar pločevinasto obrobo (ker verjetno ni bilo prostora za stirodur. Mora namreč že krovec ustrezno prirezati špirovce za pravilno izvedbo kasnejše škatle s stirodurom). Zaradi tega pleha se voda, kondenz iz zračnega mostu steka noter v škatlo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Kot so že napisali
po vsej verjetnosti imaš narobe izveden detajl okoli žleba. Ampak ta slika je bistveno preveč od daleč narejena da bi ugotovili kaj točno je narobe. Bo treba priti do žleba, zadevo odkriri pri žlebu in ugotoviti.
Takrat boš tudi lažje določil krivca.

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Narobe zasnovan odkap. Imel podoben problem, naročil nove obrobe, problem rešen.

Ali pa mogoče zamašen žleb?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če je to, kar je v večini primerov krivo in so tudi mene opozarjali, naj bom pozoren, potem načeloma to ni krivda krovca. Krovec je le toliko zajebal, da ni predvideval, da se bo nekoč delala še škatla. Je pa fasader zajebal, da ni šel špirovcev porezat pred izdelavo škatle (tega tudi noben rad ne dela), pa je raje malo improviziral s plehom. Sem videl že nekaj takih primerov. Pa tudi sicer so me mnogi opozarjali, naj bom pozoren pri izdelavi ostrešja, da opozorim krovca da bo prišla še škatla, da podeska 4cm čez špirovce.

Priponke

• Brez naslova.png
    Brez naslova.png
    25,3 KB · Ogledi: 559

gr69

Guru
15. dec 2009
11.590
2.635
113
še v SLO - ampak komaj
Škatla je bila najbrž kasneje narejena kot streha. Dokler ni bilo škatle je lahko zadeva čisto lepo funkcionirala. Škatle ni delal krovec.
Mogoče lahko določi za krivca projektanta če je slučajno to narejeno po (detajlu) projektu.
Tako da se ne strinjam s tabo. ;)

Saj tista streha na sliki ni avtorjeva. On sprašuje na kaj mora biti pozoren, da se mu ob sanaciji svojega objekta ne zgodi kaj podobnega - torej išče dejansko krovca in ne krivca - za fix tvojega posta. :p

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
21.050
9.706
113
Hvala vsem za informacije, mi bo zelo koristilo. Kaj pa v primeru, če ni kovinske obrobe/škatle?
Recimo kot tukaj. Se opravičujem, ampak nimam boljše fotografije.

Priponke

• Zamakanje.jpg
    Zamakanje.jpg
    2,1 KB · Ogledi: 154
19. jul 2007
2.846
1.566
113
Če je to, kar je v večini primerov krivo in so tudi mene opozarjali, naj bom pozoren, potem načeloma to ni krivda krovca. Krovec je le toliko zajebal, da ni predvideval, da se bo nekoč delala še škatla. Je pa fasader zajebal, da ni šel špirovcev porezat pred izdelavo škatle (tega tudi noben rad ne dela), pa je raje malo improviziral s plehom. Sem videl že nekaj takih primerov. Pa tudi sicer so me mnogi opozarjali, naj bom pozoren pri izdelavi ostrešja, da opozorim krovca da bo prišla še škatla, da podeska 4cm čez špirovce.

Pa je problem nepravilno odtekanje dežja s strešnikov ali kondenz/vlaga?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Hvala vsem za informacije, mi bo zelo koristilo. Kaj pa v primeru, če ni kovinske obrobe/škatle?
Recimo kot tukaj. Se opravičujem, ampak nimam boljše fotografije.
V osnovi je problem lahko isti, s tem da eni mislijo da bo kovinska obroba rešila zatekanje, pa vidiš da mnogokrat ne pomaga.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Pa je problem nepravilno odtekanje dežja s strešnikov ali kondenz/vlaga?
Če strešniki niso polomljeni, samo odtekanje ne more biti krivo, sploh pa če je zračni most s sekundarno kritino iz folije. Je pa dejstvo, da okoli žlebov šprica, potem še po vetru malo dežuje, pa še malo kondenza priteče iz zračnega mostu, ti imaš pa tam lepo špranjo, ki je ni možno 100% zatesniti.
Smo zadnjič debatirali o tisti ravni strehi vetrolova. podoben problem stika pleha in fasade, ki ga ne reši nobeno silikoniranje in podobne improvizacije (enostavno se površine morajo dovolj prekrivati).

Nazadnje urejeno:
19. jul 2007
2.846
1.566
113
Če strešniki niso polomljeni, samo odtekanje ne more biti krivo, sploh pa če je zračni most s sekundarno kritino iz folije. Je pa dejstvo, da okoli žlebov šprica, potem še po vetru malo dežuje, pa še malo kondenza priteče iz zračnega mostu, ti imaš pa tam lepo špranjo, ki je ni možno 100% zatesniti.
Smo zadnjič debatirali o tisti ravni strehi vetrolova. podoben problem stika pleha in fasade, ki ga ne reši nobeno silikoniranje in podobne improvizacije (enostavno se površine morajo dovolj prekrivati).
Pločevina (alu) potem ni ustrezna rešitev (30 cm širok trak alu pločevine, 15 cm pod strešnikom, 15 cm do samega žleba)?

Nekaj takega kot sem narisal v zeleni barvi.
Brez naslova.png