Zakaj pljuvate po windows Visti (tehtni razlogi)

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
Meni vista deluje super, uporabljam jo že od vsega začetka in razen požrešnost prostora na disku in ram-a.se mi zdi čisto ok operacijski sistem.

zanima me pa vaše mnenje predvsem zato, ker se mi zdi da se je ljudje preveč ogibajo
in kakšni so razlogi.

(nekateri jo pa pljuvajo tako čisto brezveze da so malo pametni, itak pa nimajo pojma)

Nazadnje urejeno:

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Problem je, da je vista bila na začetku resničen k*** in so se je ljudje izogibali. S prihodom SP1 (in tudi še malo prej) pa je vista že lepo delovala, saj jo je ms koliko toliko popravil. Večina ljudi tega ne verjame ali pa noče verjeti(kaj šele naložiti pa probati). Se pa najdejo tudi primerki, ki viste niso probali, ampak so samo slišali, da je drek in sedaj pravijo, da je drek.

Če mene vprašaš, je vista popolnoma OK.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
Vista... kaj je že to?

Ubuntu + Compiz fusion...... in vista zgleda in deluje kot winsi 95
grin1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
- ko se zboota žere skoraj 1GB rama
stupid-1.gif

- nonstop ruži po disku, kot da bi bila totalno zaswapan sistem. posledično se zmanjša odzivnost sistema
- prenos datotek preko mreže je bistveno počasnejši od XP-jev
- včasih moraš prav čakati, da se odpre kak dialog, ponavadi kje v kakšnih nastavitvah v control pannelu (verjetno posledica UAC). Kot bi bil na 286 1MB Rama, pa še tedaj je na win 3.1 delalo hitreje
13.gif

- last but not least UAC
bonk.gif

pa še bi se našlo. to je sam par zadev, ki me najbolj motijo.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Citat:
- ko se zboota žere skoraj 1GB rama

Vista rama ne žere, ampak ga koristno uporabi, veliko je bilo že rečeno na to temo

Citat:
last but not least UAC

Ja, če nebi blokiral celoten sistem, bi lahko kakšen virus sam klikni, da dovoli izvajanje. Drugače pa ga lahko brez problema izklopiš.

Citat:
včasih moraš prav čakati, da se odpre kak dialog

Sicer imam izklopljen UAC, ampak meni dela brez problema.

Citat:
nonstop ruži po disku

Citat:
Constant Hard Drive Activity

Users may soon become aware that Vista tends to utilize the hard drive more often - both immediately after bootup, and at other times during general usage when there might appear to be no real reason for any drive activity to occur. Once again this is by design, as there are several good reasons why the drive is being regularly utilized. The key causes can be broken down into the following Vista features:

SuperFetch - This feature ensures that your RAM is always being used as a cache to speed up your system, however if ever any program actually requires RAM, SuperFetch instantly releases the required amount (See the 'Vista Is a Memory Hog' annoyance further below). SuperFetch kicks in shortly after Vista bootup, and subsequently at any time when it detects unutilized memory. The act of loading a range of information into RAM from the hard drive can make the drive churn, often noticeably, depending on your drive's speed, though usually it doesn't last very long.

Search Indexer - The Instant Search feature in Vista is not about "finding lost files", rather it allows near-instantaneous access to your frequently used files and programs when using the Instant Search box found in the Start Menu among other places. The Search Indexer makes sure that it holds an up-to-date index of the relevant details of these files, however obviously the process of keeping the index updated can result in background drive activity whenever the indexed files or folders see any change in content or details.

Windows Disk Defragmenter - If set to do regular scheduled defragmentation, which it is by default, the Windows Disk Defragmenter will swing into action at a set time and begin defragmenting the drive in the background. This can be a lengthy and drive-intensive process depending on how fragmented your drive is, and also whether you're also doing other things at the same time.

Malware Scanners - Various malware scanners such as adware, trojan and virus scanners can and will automatically enable scheduled tasks which will commence various forms of system-wide malware scans at regular periods. Furthermore any malware scanner which is running in the background will typically scan every read and write to your hard drive, slowing down the process and increasing the length of any drive activity.

It's important to understand that Vista has an improved I/O system which basically means it handles competing requests for hard drive resources much better than XP. Watching a movie or listening to music while defragmentation is in progress for example usually results in no glitches or stuttering during playback - see the Reasons to Use Vista section for a video demonstration of this as proof. For applications where even minor background drive activity can impact on performance - for example in gaming - Vista suspends all background tasks completely, so for example the Search Indexer or Windows Defragmenter or SuperFetch won't run at all while you're playing a game. The Memory Optimization, Hard Drive Optimization, PC Security and Windows Search chapters of the TGTC cover all of these features, their multitude of functions, customization potential, tweaking information and recommendations in full detail.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Isti razlogi kot jih je naštel doto, povzemam:
- manjša odzivnost
- počasnejši od XP-jev
- moraš prav čakati

(če pa kdo zdaj reče, da overklokan 4 jedrnik z 8 GB RAM-a ni dovolj hiter za Visto, dobi eno leto izključitve)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sam sem proti Visti, ker je popolnoma nepotrebna. Uvedeno ni bilo čisto NIČ takšnega, kar ne omogočajo XP (zato so pa naredili DX10 samo za Visto, da imajo vsaj neki izgovor). In zakaj bi naj človek dal gor operacijski sistem, ki je približno 4x bolj požrešen od operacijskega sistema, ki deluje čisto v redu?

Če hoče kdo fensi videz Viste pa se da XP-je brez problema tak spremenit, da ga še lastna mama ne bo spoznala.

Imam pa občutek, da tudi Windows 7 ne bo predstavil nič takega, kar XP-ji ne bodo imeli. Razen če bodo končno uspeli izumit učinkovit varnostni mehanizem proti virusom in trojancem, kaj drugega pa nam ne morejo pokazat. Aja točno, njihov adut bo hiter boot
rolleyes-1.gif
Pri kakšni strojni opremi?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Aja točno, njihov adut bo hiter boot
A res ? Kje to obljubljajo ?
Sicer ta hiter boot opevajo že desetletja.... Videl ga pa še noben ni
evil.gif

Pa sorry za off topic...
redface-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Lej meni je vse to jasno. Samo kaj mi pomaga, če moj sistem dela počesneje kot na XP-jih?

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Saj windows xp je bil tudi nekoliko počasnejši od predhodnika.

Drugače pa par novosti v visti,da ne boste rekli, da ni nič not:
- DX10
- Izboljšano kopiranje
- Izboljšana varnost
- Hitro iskanje
- Boljše iskanje napake (napiše podatke o sesutju programa, da lažje najdemo rešitev ali pa to prepustimo kar sistemu samemu)
- Boljši sistem za zvok (lahko nastavljamo glasnost za vsak program posebej, izboljšana podpora za kartice z več priključki (razdeli vsak priključek kot eno kartico) itd.)
- pa še bi se kaj našlo

Pa naj še kdo da primere, kje vidi počasnost, ker meni vse lepo tekoče dela.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Ni je stvari, ki bi bla boljša na Xpjih, kot je na Visti. 2Gb rama, pa sta danes že tak minimum, že v laptopih, kaj šele v namiznih pcjih. Tak da o požrešnosti z ramom nima smisla izgubljat besed.
Sam že zdaj kako dobro leto uporabljam Visto in so to za moje pojme najbolši windowsi.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
- DX10

A so že naredili igro, ki bi bila DX10 only? DX10 je že dve leti star.

hysterical-1.gif
Kolikokrat si že kliknil kaj drugega kot copy and replace?
Citat:

- Izboljšana varnost
Še sreča, da noben virus ne dela več na visti
zmaga.gif

Citat:

- Hitro iskanje
Ok, start menu so tako zjebal, da je brez hitrega iskanja neuporaben
zmaga.gif

Citat:

- Boljše iskanje napake (napiše podatke o sesutju programa, da lažje najdemo rešitev ali pa to prepustimo kar sistemu samemu)
hysterical-1.gif
Kolikokrat ti je pa že našel rešitev?
Citat:

- Boljši sistem za zvok (lahko nastavljamo glasnost za vsak program posebej, izboljšana podpora za kartice z več priključki (razdeli vsak priključek kot eno kartico) itd.)
A SPDIF že dela za ne-drm vsebine?

[/QUOTE]

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Ni je stvari, ki bi bla boljša na Xpjih, kot je na Visti.

Poskusi prenesti par GB datoteko preko mreže. Kateri bo hitrejši?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- iger ne igram (edini dve, kateri, laufata na OpenGL)
- imam lahko še 3x izboljšano kopiranje z raznimi zastonj programi
- za AV+firewall je razlika v varnosti bolj mala (posebej za izkušene uporabnike)
- google desktop baje tudi hitro išče
- ...
Ja, saj so izboljšave. Ampak živci so mi bolj pomembni. Pa 200 EUR v žepu tudi.

Lahko rečeš, da sem posebnež, ker od dražjega in "hitrejšega" PC-ja dejansko pričakujem, da je hitrejši
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
"Vista's content protection mechanism only allows protected content to be sent over interfaces that also have content-protection facilities built in. Currently the most common high-end audio output interface is S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format). Most newer audio cards, for example, feature TOSlink digital optical output for high-quality sound reproduction, and even the latest crop of motherboards with integrated audio provide at least coax (and often optical) digital output. Since S/PDIF doesn't provide any content protection, Vista requires that it be disabled when playing protected content [Note E]. In other words if you've sunk a pile of money into a high-end audio setup fed from an S/PDIF digital output, you won't be able to use it with protected content.

Say you've just bought Pink Floyd's "The Dark Side of the Moon", released as a Super Audio CD (SACD) in its 30th anniversary edition in 2003, and you want to play it under Vista. Since the S/PDIF link to your amplifier/speakers is regarded as insecure for playing the SA content, Vista disables it, and you end up hearing a performance by Marcel Marceau instead of Pink Floyd."

Dela, sam BlueRay-ev pa preko njega ne boš mogel gledati/poslušati.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Aja točno, njihov adut bo hiter boot
A res ? Kje to obljubljajo ?
Sicer ta hiter boot opevajo že desetletja.... Videl ga pa še noben ni
evil.gif

Pa sorry za off topic...
redface-1.gif

Piše na njihovi spletni strani med obljubami Winsov 7 - boot v 15 sek.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:

- DX10
- Izboljšano kopiranje

kvečjem bolj zmeden si ko ti odpre dialog okno z tremi možnostmi. mogoče je več podatkov o samem fajlu.
Citat:

- Izboljšana varnost

no ja, xpji imajo čist doboro varnost. uno bitno kriptiranje je itak neuporabno za 90% ljudi. itak pa pol pri MSju to p'radajajo kot da vsi to rabjo.

Citat:

- Hitro iskanje

mogoče edina uporana stvar. ki ob obilici podatkov pride včasih res prav. pa tud iskanje je kr spedenano.

Citat:

iskreno povedano to mi še nikoli ni nič pomagalo. v xpjih si lahko sporoču napako, napredna vista pa kar sama odkriva. višek inteligence.

Citat:

tole je pa bomba. to sm pa res pogrešu in s tem so v MS zadel terno. ker kok mi je šlo na jetra, ker ne morš zmanjšat zvoka posameznih aplikacija.

Citat:

ja kaj ne bo delalo, saj imam na mizi za poganjanje Viste DualCore 3GHZ (skupaj 6Ghz), 2GB rama,... če pa rabi kej več pol pa sam bog se usmili. drgač pa visto uporabljam dobr mesec pa morm rečt, da me ni pozitivno presenetila.

lp

lp

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
Citat:

- DX10
- Izboljšano kopiranje
- Izboljšana varnost
- Hitro iskanje
- pa še bi se kaj našlo

to bi bolj blo primerno kot SP4 za XPje ne pa komplet "novi" sistem