Zakaj ni brisalca zadaj na limuzinah?

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
no no, to da bos vzratno vozil 30 z gledanjem na spegle sem preprican, da je bolj varno gledat nazaj v kolikor ti avto to omogoca. Ne pozabi, da jaz ko se obrnem nazaj vidim na1x vse, ti pa odvisno v katero vzratno ogledalo gledas.

Jaz pravim, da je vsaka voznja za svoje primerna, na posamezniku pa je, da pravilno izbere...

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
back OT, ene mot manjek brisalca na limuzini, bi dostikrat prav prišel

back OT (hehe) če je mal placa vozim nazaj na špegle, če ga je dost, pa se obrnem in gledam nazaj

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Jaz ga nimam in ga pogrešam mogoče 2x na leto, ko imam plast snega in se mi ne ljubi vsega čistit, pa ga nekaj pade iz strehe na šipo. Drugače pa je čisto nepotreben, na bravotu pa brez njega ni šlo.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Mene so v avtošoli učili, da se lahko obrnem nazaj pri vožnji v rikverc. Zdaj ali je bila leva šola ali pa preprosto ni takega predpisa.
rolleyes-1.gif

Sicer pa tudi stranski špegli nimajo brisalcev, pa se da preprosto v največjem nalivu na njih zanašat, zato ne vidim problema, zakaj bi bila vožnje brez zadnjega brisalca kakršnakoli težava. Nenazadnje, stari avti imajo redko zadnji brisalec, pa se včasih ni nihče pritoževal, da ne more zaradi tega vozit.

Na "društvenem izpitu" sem vzvratno parkiral samo s pomočjo ogledal, brez da bi se obrnil nazaj. Sledilo je 15 minut vpitja inštruktorja, da se to ne dela in moram nujno gledat nazaj. (parkiral sem pa tako natančno, da bi lahko š šublerjem meril enako oddaljenost od avta do črt na vseh straneh)
grin1.gif
Lahko se je pa samo bal, da bi mu odrsal nov avto?

Je pa od tega že precej let, tko da mogoče zdaj kaj drugače učijo?
sprasujem se.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Sicer pa tudi stranski špegli nimajo brisalcev, pa se da preprosto v največjem nalivu na njih zanašat, zato ne vidim problema, zakaj bi bila vožnje brez zadnjega brisalca kakršnakoli težava.

Zato so pa stranski špegli ogrevani...
evil.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Zato ker na hatchbackih (coupe je nekaj drugega, mimogrede) zaradi kratkega prtljažnika zadaj prihaja do turbulence in vsa svinjarija, ki gre čez streho, pride na zadnjo šipo. Pri sedanu z dolgim kufrom vse skup pristane na zadnjih lučeh in braniku.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Sicer pa tudi stranski špegli nimajo brisalcev, pa se da preprosto v največjem nalivu na njih zanašat, zato ne vidim problema, zakaj bi bila vožnje brez zadnjega brisalca kakršnakoli težava.

Zato so pa stranski špegli ogrevani...
evil.gif

ker ima zadnja šipa grelne nitke in je treba še nekako posušit stranske špegle....:fishing smile:

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Citat:
Uporabnik matix pravi:
Kako pa potem to, da ima Nissan 350Z brisalec zadaj?

zato ker je 3-vratni coupe.
čeprav recimo R Megane Coupe(1.gen) je pa 2-vratni coupe pa ima tudi vseeno brisalc zadi.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Moja Calibra ima tudi brisalec odzadaj, čeprav je ''čistokrvni'' coupe. Nisem pa še v praksi sprobal, kako se obnese...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meganu prve generacije se zadnja šipa med vožnjo ni mazala. Niti ni bila mokra ob padavinah. Čim si se ustavil pa takoj.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Zato ker na hatchbackih (coupe je nekaj drugega, mimogrede) zaradi kratkega prtljažnika zadaj prihaja do turbulence in vsa svinjarija, ki gre čez streho, pride na zadnjo šipo. Pri sedanu z dolgim kufrom vse skup pristane na zadnjih lučeh in braniku.
Na mojem 5 vratnem nad 30 km/h na zadnjo šipo ne pade ena kapljica. Pa ima vseeno brisalec.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
Citat:
Uporabnik matix pravi:

čeprav recimo R Megane Coupe(1.gen) je pa 2-vratni coupe pa ima tudi vseeno brisalc zadi.

Hmm, tu gre za problem terminologije...
tongue-1.gif

Jaz sem mislim na neparno število vrat proti parnim (sicer tu tudi ni čist jasno, kdaj se pokrov pokrov prtljažnika šteje za vrata in kdaj ne).

Torej:
- tip A : zadnje okno je na vratih/pokrovu prtljažnika. Tile imajo ponavadi še brisalec.
- tip B : zadnjo okno je fiksno
- tip C: zadnje okno ni del vrat, se pa vseeno lahko odpre
tongue-1.gif

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
Citat:
Uporabnik matix pravi:

Hmm, tu gre za problem terminologije...
tongue-1.gif

Jaz sem mislim na neparno število vrat proti parnim (sicer tu tudi ni čist jasno, kdaj se pokrov pokrov prtljažnika šteje za vrata in kdaj ne).

Torej:
- tip A : zadnje okno je na vratih/pokrovu prtljažnika. Tile imajo ponavadi še brisalec.
- tip B : zadnjo okno je fiksno
- tip C: zadnje okno ni del vrat, se pa vseeno lahko odpre
tongue-1.gif

Ja prtlažnik se šteje takrat ko s njim še zadnjo šipo odpreš, oziroma imaš dostop do kabine.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Sneg je pametno z nečim drugim odstranit iz zadnje šipe in ne z brisalcem, ker lahko zlomiš brisalec
Ko sneži se ti vsake 3 kilometre ustavljaš in na roko odstranjuješ sneg?
hysterical-1.gif

Ko snezi in se vozis, se na na zadnjem steklu ponavadi ne nabira sneg
smile-1.gif
...
Meni se. Sploh pa takrat ponavadi promet teče pri hitrostih pod 40km/h. Pa gretje ponavadi takrat ne pomaga kaj dosti, ker imam samo črte očiščene (od grelcev šajbe).

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Na mojem 5 vratnem nad 30 km/h na zadnjo šipo ne pade ena kapljica. Pa ima vseeno brisalec.

Razumljivo, največ je odvisno od dizajna, SAE pa pač določa, da mora imeti specifična karoserijska izvedba zadaj brisalec, tudi če tak avto na koncu nima tega problema. Posplošujem, seveda.
smile-1.gif

En accent bo mel sigurno manj problemov kot corsa,clio ali P206, ki majo vertikalno postavljeno zadnjo šipo.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Preverjeno.
Včeraj sem bil pozoren na zadnje steklo, ko sem vozil v dežju, bil je tudi zelo močan dež.
Vožnja po avtocesti. Tudi pri upočasnjeni vožnji skozi cestninsko postajo se zadnje steklo ni omočilo, je bilo nekaj kapljic na njem, drugače pa suho.
Zadnje steklo je bilo suho, čeprav gre za 5 vratni ford mondeo.
Avto ima zadaj vgrajen brisalec.