Zakaj ni brisalca zadaj na limuzinah?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
ahmed: prav rad bi te pozimi zjutraj videl kako ti flegma vklopiš brisalce in čakaš da odstranijo priledenel sneg s stekla. Zanima me tudi kako ti brisalci po takem dejanju pobrišejo dež-sneg s stekla

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
Prvic brisalce dvignem, ce ga pustim zunaj parkiranega, in potem z roko/metlico ocistim. Brisalec rabim med voznjo ko sneg npr zopet naleti gor

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
si že slišač za ogrevanje zadnje šipe?
meni vedno stali sneg, da se ne prijema. kaj se pa vode tiče pa daš gor razne zvarke da voda odtega.
najbolše recimo gtechniq

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
No jest ne uporabljam zvarkov, mi brisalc vsake 10sek (ce je hud naliv seveda) enkrat popuca pa je cist kul. Stvar navade, vazno da je vidljivost dobra.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
FANTJE!

Držite se teme.

Da pomnim: Ne gre se o snegu, ampak o brisalcu.

Torej:
steklo nima veze, marsikateri kupe ima na steklo namontirano (malo poglejte avte okoli sebe, no)

Aerodinamika tudi ne, ker kupeji imajo od navpičnih pa do skoraj položnih oken, pa imajo praktično vsi brisalce.
Razen tega imajo tudi prelomljena vrata, torej steklo je pod enim kotom, pokrov pa drugim, bolj položnim.

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
442
49
28
43
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Sneg je pametno z nečim drugim odstranit iz zadnje šipe in ne z brisalcem, ker lahko zlomiš brisalec
Ko sneži se ti vsake 3 kilometre ustavljaš in na roko odstranjuješ sneg?
hysterical-1.gif

Sem imel tak avto. In sicer mondeota 4 vratnega. To da ni bilo zadaj brisalca me je zmotilo samo, ko je bila kakšna mokra umazanija zadaj in si moral rikvercati.
Drugače pa ni bilo nobenega problema z vodo in snegom. Se ni nikoli zadrževal gor.

Sneg se pa ni oprijemal, ter rosilo se tudi ni-ker obstaja gretje zadnjega stekla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Ne vem, v limuzini enostavno ne rabiš brisalca ...

1. rit je toliko dolga da izpod koles svinjarija (rosne kapljice) ne pride - glede raznih kupejev itd. pomembna je razlika med postavitvijo koles in pa riti. Če imaš kolesa na koncu vozila te tudi limuzinski zadek ne reši.
2. aerodinamika naredi svoje in imaš čisto šipo pri 30+ km/h tudi če lije iz škafa in če pada sneg
3. zakaj bi pri limuzini rabil zadnje steklo pri počasni vožnji/stanju pa tudi ne vem. Za parkirat? Drugače se vse vidi tudi če je steklo mokro, sicer pa obstaja gretje stekla. Skratka namembnost zadnje šipe je pri limuzini bolj kot ne estetska oz. samo za približen pregleg dogajanja med vožnjo za vozilom ne pa za potrebe parkiranja in podobnih manevrov.

.. v glavnem sem vozil že precej vozil in pri enih brez brisalca ne moreš normalno voziti (HBji, karavani, terenci), ampak za limuzino ga pa resnično ne rabiš! Težko je razložit, moraš videt in izkusit ...

Glede snega pa tako, če imaš zadnji birsalec se sneg samo nabira in zatika tam .. če ga nimaš, zdrsi sam takoj!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Torej:
steklo nima veze, marsikateri kupe ima na steklo namontirano (malo poglejte avte okoli sebe, no)
Skozi steklo imajo montirano samo os brisalca. Sam mehanizem z motorčkom se skriva v vratih prtljažnika. Kot je že bilo zgoraj rečeno, če se zadnje steklo ne odpira skupaj z prtljažnimi vrati, je zelo nepraktično namestiti zadnji brisalec. Samo zato ga nimajo, ni nobenega drugega razloga (kakor eni omenjajo neke aerodinamike in podobno).

Prav na zadnje steklo ima pa recimo montiran brisalec Volvo C30. Kako bi to pri 4-vratni limuzini zgledalo, si sploh ne predstavljam, ker polovice zadnjega stekla sploh ne bi bilo.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
jaz med samo voznjo ne potrebujem zadnjega brisalca, bi mi pa prisel prav, ko pridem v ulico, kr peljem 50m vzratno in se slabo vidi ven, ce dezuje ali pa snezi, sploh na koncu, ko je potrebno se malo manevrirat.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Na P406, se je dalo naročit zadnji brisalec. Civic 5. gen. ima zadnji brisalec montiran samo v šipo (z mehanizmom vred, ker plehnati del se odpira na dol, šipa pa na gor). Tako da edina teorija, ki ostane je, da ga sedani ne rabijo, ker se jim ne svinja šipa.

1907S.jpg

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
A kdo ve, baje na japonskem vsi modeli za japonski trg imajo zadnje brisalce, ne glede na izvedbo

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
V bistvu ima vsak od nas malo prav, kar je razvidno iz tekstov, ki jih lahko pogooglaš o tej temi,

Citat:
There are a few reasons:

It is easier.
There is generally a blank space in the metalwork below the rear screen on a hatchback where a wiper spindle and motor could be attached. This is much easier (and cheaper) than mounting the spindle through a hole in the glass, which would be necessary in a booted saloon car. However, this is less of an issue now - glass manufacturers are getting better at putting holes in rear screens, and some manufacturers have have developed a method for fitting a wiper above the exposed metalwork, but below the glass, and making it look like it passes through the glass (e.g. Renault on the Clio II and Mégane II).

It is more necessary.
The airflow over the car's body at speed is dependent on the shape of the car. The shape of many hatchbacks and estates (wagons) causes a turbulent zone over the rear glass, so that spray from the road lands on the glass, hindering rear vision. Therefore a rear wiper is useful on wet roads, even if it is not actually raining. This is seldom an issue on a booted saloon.

Customers haven't bought them when offered.
When customers were offered rear wipers as options on hatchbacks and estates, so many took up the option that manufacturers quickly made them standard. When rear wipers have been offered on saloon cars (Mazda 323 in the mid-80s, Ford Orion and Fiat Tempra in the early 90s, Peugeot 306 Sedan in the mid-90s), so few customers bought the option that the manufacturers quietly stopped offering it.

alter01032010

Pripravnik
1. mar 2010
300
0
16
Ja, to je pa ja čist preprosto. Oba sta mal dražja, a ne?
No, ko greš v trgovino, maš 10 EUR, pa vzameš to in ono, na koncu pa ostane še 50 c. Pa vzemeš še en žvečilni gumi ...
Tuki je pa isto. Stane avto 100 k EUR, pa rečejo, evo, naša cena je sicer 99.567 EUR, ... dejmo jim še zadn brisalc zraven, pa bomo zaokrožl na 100 k.
Ni preprosto?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
jaz med samo voznjo ne potrebujem zadnjega brisalca, bi mi pa prisel prav, ko pridem v ulico, kr peljem 50m vzratno in se slabo vidi ven, ce dezuje ali pa snezi, sploh na koncu, ko je potrebno se malo manevrirat.

Kdor v limuzini gleda skozi zadnje okno pri vožnji nazaj naj gre še enkrat v avtošolo (kolikor vem se vožnja vzvratno, tako da se obrneš "čez sedež" in gledaš nazaj NE tolerira). Večina takih vozil ima itak zadnjo šipo tako visoko da ne vidiš NIČ (sploh ne tistega kar bi moral pri vožnji nazaj), zaradi same postavitve (tam nekje na "sredini" vozila) pa tudi ne koristi kaj dosti.

Sicer pa a vas nič ne moti ker so stranske šipe brez brisalcev? Kako v križišču pogledate levo in desno ko je dež? Odprete šipo za lažji pregled? Namreč bočne šipe so ponavadi pa res polne kapljic in pa svinjarije ...
rolleyes-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kdor v limuzini gleda skozi zadnje okno pri vožnji nazaj naj gre še enkrat v avtošolo (kolikor vem se vožnja vzvratno, tako da se obrneš "čez sedež" in gledaš nazaj NE tolerira). Večina takih vozil ima itak zadnjo šipo tako visoko da ne vidiš NIČ (sploh ne tistega kar bi moral pri vožnji nazaj), zaradi same postavitve (tam nekje na "sredini" vozila) pa tudi ne koristi kaj dosti.

Sicer pa a vas nič ne moti ker so stranske šipe brez brisalcev? Kako v križišču pogledate levo in desno ko je dež? Odprete šipo za lažji pregled? Namreč bočne šipe so ponavadi pa res polne kapljic in pa svinjarije ...
rolleyes-1.gif

vozis tako kot ti avto to dopusca - kjer je potrebno parkirat vozim na spegle, kjer pa morem vozit 60 metrov rikverc pa se obrnem nazaj.

Najbolj pa mi grejo na zivce tisti, ki vozijo na spegle, pa se premikajo 3km na uro, ker jih je avtosola tako ucila. Obnasanje na cesti prilagajaj razmeram sej nisi ovca Presneto

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Na špegle lahko vozim tudi 30km/h če je treba, sej imaš tri in en ti omogoča isti pogled kot pa če se obrneš in gledaš skozi zadnjo šipo!
evil.gif

Jst osebno skozi zadnjo šipo ne vidim prvih 10m za vozilom pa sem kar precej velik, na stranska špegla pa vidiš vsaj približno tudi takoj za vozilom + cel bok vozila kar je 10x bolj koristno, večje objekte se pa zazna tudi skozi mokro zadnjo šipo (oz. srednji špegu).

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Mene so v avtošoli učili, da se lahko obrnem nazaj pri vožnji v rikverc. Zdaj ali je bila leva šola ali pa preprosto ni takega predpisa.
rolleyes-1.gif

Sicer pa tudi stranski špegli nimajo brisalcev, pa se da preprosto v največjem nalivu na njih zanašat, zato ne vidim problema, zakaj bi bila vožnje brez zadnjega brisalca kakršnakoli težava. Nenazadnje, stari avti imajo redko zadnji brisalec, pa se včasih ni nihče pritoževal, da ne more zaradi tega vozit.