Zakaj iskanje satelitov

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj je vse v naslovu teme...

Zakaj "cold startup" traja tako dolgo? A je kaka informacija, ki so satelit oddaja samo vsake 5 minut in je treba pač počakati do takrat? Zakaj je potem ne oddaja non-stop?

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Sem mislu da je samo meni to ''čudno'', da moraš vklopit stvar pol ure preden štartaš
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimiva knjiga... ampak a si prepričan, da je noter odgovor na moje vprašanje?

Zdejle sem preletel celotno poglavje o tehnikalijah GPS-a ni našel nič pametnega...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hmm... to sem videl.

Ampak še vedno ne vem, zakaj zadeva lahko traja tudi po par minut. Sploh ker gre tu za enosmerno komunikacijo. Poleg tega določanje položaja poteka zelo pogosto... enkrat na približno dve sekundi (po tem, ko je naprava enkrat inicializirana).

Očitno so še neki podatki, ki se pošiljajo z daljšo periodo, vendar mi ni jasno, zakaj.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Tole precej dobro razloži sam potek startupa in določanja pozicije. Kratek povzetek, če še koga zanima in se mu ne ljubi brat vsega...

Imamo torej tri vrste podatkov:
- almanah (okvirni položaji satelitov za pol leta vnaprej); čas prenosa - 12,5 minut
- ephemeris (točen položaj satelitov); čas prenosa - 30 sekund (3x10s paketi)
- psevdo-naključna koda; oddaja se non-stop in pomeni časovni zamik med satelitom in sprejemnikom (iz katerega se izračuna oddaljenost)

Podatki prihajajo v 30 sekundnih okvirjih, pri čemer je treba "poslušati" frame vsakega satelita posebej v celoti. Če zamudiš začetek (identifikacijo), bo treba počakati na naslednjega. Worst case scenario je torej 59 sekund, da sprejmeš vse podatke. Če se izgubi signal s kateregakoli satelita, je treba spet čakati 30 sekund. And so on... dokler nimaš kompletne ephemerise od najmanj 3 satelitov.

Almanah nima veze pri cold startu, ker je veljaven par mesecev...

V idealnem cold startu na vrhu nekega hriba brez dreves torej zadeva traja med 30 in 60 sekund. Kjerkoli so motnje, pa je stvar ustrezno podaljšana.

Če prav razumem, je fora v zastarelosti tehnologije. Podatki se oddajajo pri 50bps (antena ima samo 500W iz razdalje 21.000km v vesolju) in enostavno ni prostora za vse v vsakem subframe-u (6 sekund).

Upam, da bo Gallileo prinesel hitrejše cikle in in učinkovitejši startup.

Zdej bom pa lahko spal
smile-1.gif
.