Za koga vse je reševalni pas?

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Tudi sam sem pisal na vse možne naslove,dars amzs in na ministrstvo.Pri slednjih so na dopustu,ostali so pa rekli da izvajajo samo zakon in nimajo kaj pri tej zadevi.
Ko sem jim poslal tole sliko:

So mi na darsu odgovorili,da so na levi premalo do črte,na desni pa vsi v prekršku ker zasedajo odstavni pas !! Ha mogoče imajo klimo preveč našponano v pisarnah??

Če gremo širino avtoceste nikako ne moramo računat 3,75 ampak 3,50 ker takšnih je kar precej !
Tudi širina avtomobilov je treba gledati tiste najširše ko jih je že veliko z samo enim ogledalom 195 !!! Passat,Audi A6,Honda accord,Mazda 6 itd. Tukaj moramo računati še na počitniške prikolice in avtodome,ki so široki od 210-235 cm.

Torej tovorno vozilo 265+avto 195=4.60 cm !! Ostane 3,5+3,5=7,0 7,0-4,60 = 2,40!!

Tovorno vozilo +avtodom ali prikolica220 ostane 2,15 cm !!

V primeru 3,75 širine voznega pasu v spodnji varijanti ostane 2,45 ali tovorno+avto ostane 270 cm kar je tudi premalo za 80 km/h gasilski avto !!! Torej za 80km/h rabi intervencijsko vozilo vsaj 3,50 metra!

Treba je povedati,da te računice v praksi ne držijo,ker nobeden ne bo idealno do cm natančen,ker če bo pa čez črto bo pa v prekršku !

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
koncno se vec ali manj vsi strinjamo! IQ javne uprave je dosegel dno! upam, da kaksen clanek povzamejo se 24h in svet na kanalu A. vprasajo naj se cemu je bilo treba rezati travo na gorenjski avtocesti v soboto 1. avgusta sredi dopoldneva in zapreti en pas! popolnoma ista zadeva se je zgodila lansko leto!

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
lej po odstavnem pasu se ne SMEMO voziti niti na nujni voznji! pac jebiga fuknjen zakon! ce mene v resilcu na nujni voznji z luckami, sirenami in reveza zadaj z infaktom, ki bo zivel se max 10min brez urgentne obravnave... jaz pa v sentvidu na celovski na zelenem semaforju v katerega zapelje in rukne clovek, ki je tipkal sms za volanom bom jaz kriv! koliko ene arogance in zahojene pisarniske polpismenosti mi se gremo pa vzpostavitev urgentnih centrov po sloveniji....in sedaj teli pasovi.

kot bi pozare v avstraliji gasili s kaglico in lopatko
bonk.gif

vazno, da lahko darsovci kosijo travo na relaciji ac vodice - sentvid v soboto dopoldan 1. avgusta, zaprejo en pas in smo se v veckilometrski koloni premikali po polzje do ljubljane in nazaj! sem se ustavil in delavce vprasal po zdravi pameti. pripravljam pa eno pismo darsu, ceprav nisem za to primeren, odgovorni (avto revije, amzs...) pa spijo in se soncijo na svojih jahtah na jadranu.

Ma ne? A ti veš, koliko vprašanj na to temo sem zastavil darsu in policiji (pa pazi, oboji vedno odgovorijo, da se strinjajo z mano). Koliko člankov na to temo objavili?
Glej, dokler ne bodo cee državne uprave (ne javne uprave, državne uprave) postavili na cesto in jih nazaj zaopslili le 75% (9j ukinili kup nepotrebnih organov), dokler pisec takega predpisa ne bo ostal brez službe zaradi neumnosti, ki jho je naredil, ne bo nič bolje.

HVALA, HVALA
zmaga.gif

najbolj smesno je, da se sedaj ob vsakem zastoju na avtocesi ljudje dejansko zacnejo umikati levo in desno, kamioni na desno, ostali na levo. taprvi zasedejo komplet odstavni pas in vsaj kamikaz ni vec... evo, ena dobra stran.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.424
2.377
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
vprasajo naj se cemu je bilo treba rezati travo na gorenjski avtocesti v soboto 1. avgusta sredi dopoldneva in zapreti en pas! popolnoma ista zadeva se je zgodila lansko leto!

Ne ga srat?!
bonk.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
koncno se vec ali manj vsi strinjamo! IQ javne uprave je dosegel dno! upam, da kaksen clanek povzamejo se 24h in svet na kanalu A. vprasajo naj se cemu je bilo treba rezati travo na gorenjski avtocesti v soboto 1. avgusta sredi dopoldneva in zapreti en pas! popolnoma ista zadeva se je zgodila lansko leto!

Saj je isti problem, ce to delajo v ponedeljek zjutraj (kot so recimo 20.7. na AC mimo Logatca barvali talne oznake) ali pa v petek popoldan ... Take zadeve bi bilo najbolje, da delajo ponoci, ko je obrmenjenost manjsa... Pa se delavcem ni treba cel dan biti na zgocem soncu pri 35 stopinjah celzija ... Nevem zakaj se v takih primerih ne zgledujejo po bolj razvitih drzavah, kjer imajo se vec prometa v poletnih mesecih (recimo Nemcija,...)

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Sem se v soboto proti večeru vračal v Lj.

Pred Torovim sta se dva malo usula, nobene panike, če se mene vpraša poslikat in odmaknit na odstavni pas, promet bi lahko potekal dokaj nemoteno. Zaprli so praktično pas in pol, kolona itak takoj do Voklega.

Pomikali smo se bolj kot ne levo desno, za mano je bil bacil z bordo Meganom, ki je praktično ves čas visel na sredi cesti na mojem odbijaču, če bi se bilo treba umakniti, ne bi imel nič manevrskega prostora. Ko smo končno prišli do zožanja, kjer je bilo deloma uporabiti odstavni pas, pa se po desni (po odstavnem pasu) pripelje Bosanec z šleperjem.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
to je problem na katerega opozarjajo gasilci kot mi resevalci, ker se zaradi preozkih pasov nimas kam umakniti!! ce naredis spuro po sredini je odstavni pas zaseden! In tega ljudje v pisarnah se zmeraj ne dojamejo.
je imel cankar kar prav o slovencih.

Ja in kaj če je odstavni zasede? Se pač še bebavi darsovci peljejo po sredini.

Predpis je treba čisto malo spremenit, pa ne bo nobenih problemov: levi pas se umika levo do roba asfalta. Desni desno do roba asfalta. Če so trije pasovi (ali več), vsi razen levega v kolone najbolj desno kot se da).

Mah - niso samo zakoni problem (pa da ne bo nesporazuma - tako kot je spisano je "narobe") - večja težava je v samem dojemanju prometa in prometnih predpisov in zakonov. In to je predvsem odraz "kulture" - tako voznikov, sodstva, "represivnih" organov in nenazdanje avtošol.

V Avstriji je bil zakon o Rettungsgasse sprejet kasneje kot naš, a zapisan smiselno enako (en odstavek prepoveduje ustavljanje na odstavnem (4 - d), v naslednjem (6) pa je predpisano oblikovanje reševalnega prehoda in kdo se lahko pelje po njem).
Začuda tam bistveno bolje deluje.
Pa ni vzrok v nekaj širših avtocestah.

Sicer sem pa že tu nekaj o tem "pametoval".

Pod črto - "mi" bomo spet 5 let debatirali kako zadevo spisati, kakšne kazni določiti za nespoštovanje - namesto da policija, DARS in pristojno ministrstvo (ups - ne, tole ne bo šlo - se nobno ne čuti pristojnega - bi lahko še kdo za kaj odgovorjal
crazy1.gif
) podali skupno izjavo, kako se pravilno razvrstiti.

In tu je bistvo problema - v naši kulturi!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
No vsaj zdaj vemo, da je odstavni pas za hitenje pahorčka na morje, po sredini naj se pa jebejo slabo plačani gasilci in reševalci, na kolesih verjetno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Moraš razumet, da so pri nas pristoji prebutasti, da bi vedeli, kaj je koncept copy/paste (kopiraj/prilepi, po slovensko). Za to je treba imet IQ višji od številke čevlja.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Tule se točno vidi kaki debili so novinarji na 24 ur. Namesto da bi opzarjala na debilnost zakona, kar je iz posnetka lepo razvidno na 50s, ko sta BMW in moder kamijon, oba razvrščena po črki zakona in ni šans da pridejo gasilci mimo, raje uporabijo copy paste, debilnega darsovega P-R a. Da je mera polna, pa menda še Darsova vozila rinejo po odstavnem, da se je potrebno umikat še njim. Se pravi.
1. Se razvrstiš po črki zakona.
2. Pridejo gasilci in ne morejo mimo, rineš na odstavni pas.
3. Gredo gasilci mimo in pridejo darsovci. Gremo nazaj desno ob črto.
4. Pride rešilec. Zopet na odstavnega.
5. GOTO 1.

To da so novinarji in Darsovci totalni debili že vemo, me pa čudi da ne gasilci bolj izpostavljajo debilnih predpisov in pa napačnega ravnanja Darsa (z vožnjo po odstavnem). Vedno samo napačno razvrščanje, napačno razvrščanje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ne smejo pljuvat čez zakone;) So uporabli slogan (nekje sem ga enkrat slišal) "...uporabi razum..." in naredi reševalni pas. Zdej al je po črki zakona al ne...

Počas bodo tudi gasilci mogli nabavit motorje, da bodo šli pred cisternami in rešilci in delali reševalni pas.

Oz če se pričakuje take traparije, da bi šli iz vrhnike v kontra smer?

13. jul 2011
2.677
626
113
Glede na DARS-ovo grafiko je avtomobil širok 1,31m, reševalno vozilo 1,52m, tovornjak pa 1,78m.

Očitno DARS živi v nekem svojem svetu in potem se čudijo, da pride do zmede pri vzpostavljanju reševalnega pasu. Nekateri se razvrščajo v skladu z zakonom, drugi v skladu z zdravo pametjo in potem pride do tega, da nista prosta niti odstavni pas, niti ni po sredini reševalnega pasu.