Za fotografe, amaterske, profesionalce III

veso007

Pripravnik
20. jan 2009
68
1
8
ena od slik - malo večja
wink-1.gif

f/8, 1/160, ISO100, slikano iz roke

Prosim za komentar
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

veso007

Pripravnik
20. jan 2009
68
1
8
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik veso007 pravi:Slikano je v načinu A, ISO 100, WB je na AUTO, ta slika na morju je zaslonka f22
Lp
Pri tako zaprti zaslonki je v veliki meri že prisotna difrakcija, ki ni niti najmanj prijeten pojav - slika postane 'mehka'. Priporočan zapiranje največ do 11.
Več o tem lahko pogledaš tukaj:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm

Aha, pol je najbolje slikati tam do f/11? če želim ostro sliko. Če se nemotim, pri zaslonki f/22 pa dobimo večjo globino slike samo posledično pa je ''mehkejša'' slika - neostra?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Pol slike je na soncu, pol v sencu. Mogoce se lahko v postprodukciji poigras se s shadows/highlights, to pa je to. Drugace pa fotki ne fali nic?

Evo, ce malenkost pretiravam. Poleg tega je treba, ko pomanjsujes fotke za net, dodatno ostriti na koncu. Sicer ni ostrine.

veso007

Pripravnik
20. jan 2009
68
1
8
uooouu
d055.gif
to je že bolje. Slika ostrejša glede na original.
Sm mislu da to lahko dosežeš kar z fotoaparatom in objektivom ki ga imam jst
uf-1.gif

Če odmislim svetlobo, mi je slika veliko ostrejša od originala. Original se mi zdi ''rahlo razmazana''. No tko mi deluje
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Al pa lightroom je za enega začetnika kr ok malo manj obsežen a super, drugače če si MAC fan pa aperture ima tudi dobre plugine, tak ko LR ali PS

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Citat:
Uporabnik veso007 pravi:
Hmm kje pa je bolje obdelati sliko? Ali v PS-ju ali pa ACDSEE?

Tudi v acdseeju lahko zelo enostavno ostris fotko...izberes fotko, gres na zavihek DEVELOP, tam izberes zavihek DETAIL in premikas drsnik SHARPENING kolikor ti pase.

LP

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Ostale so že bile pokomentirane, jst pa se bom osredotočil na nočne...

Prvi problem je svetlobna onesnaženost neba - to prelivanje neba od oranžne do neke vrste črne je posledica luči v okolici. Najlažje se temu izogneš s fotografiranjem v času "blue lighta", to je malce po sončnem zahodu, takrat je nebo lepe globoko modre barve, okoliške luči pa nimajo takšnega vpliva na nebo. Sicer se s tem lahko igraš v postprodukciji in rezultat bi bil super. Druga stvar je že komentirana neostrina, ki je predvidevam da posledica preveč zaprte zaslonke, izpostavil pa bi še "napako" objektiva - zvezdice okoli luči niso dobro definirane, kar bi se lahko rešilo z drugim objektivom.

veso007

Pripravnik
20. jan 2009
68
1
8
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Ostale so že bile pokomentirane, jst pa se bom osredotočil na nočne...

Prvi problem je svetlobna onesnaženost neba - to prelivanje neba od oranžne do neke vrste črne je posledica luči v okolici. Najlažje se temu izogneš s fotografiranjem v času "blue lighta", to je malce po sončnem zahodu, takrat je nebo lepe globoko modre barve, okoliške luči pa nimajo takšnega vpliva na nebo. Sicer se s tem lahko igraš v postprodukciji in rezultat bi bil super. Druga stvar je že komentirana neostrina, ki je predvidevam da posledica preveč zaprte zaslonke, izpostavil pa bi še "napako" objektiva - zvezdice okoli luči niso dobro definirane, kar bi se lahko rešilo z drugim objektivom.

Na drugi in peti sliki mislim da je flek od dežne kapljice mogoče tudi zaradi zaščitnega filtra. Ali pa mogoče da ni filter kriv??? Pravkar sem se spomnil da sem ga takrat uporabljal (zaščitni filter marumi ) kupljen v BB okoli 50€ je bil. A je možno tudi to vzrok da slike niso ostre??? Rahlo je deževalo in sem fotkal z marelo. - Vem mogoče malo čudno, ampak to noč smo zadnjo noč bili tam drug dan smo že potovali nazaj
smile-1.gif

Pri drugi fotki je f/14 čas osvetlitve 30 sekund ISO 100
na zadnji peti pa f/18 čas osvetlitve pa 10 sekund ISO 100

Aja, nebo je bilo megleno, pač deževna noč
frown-1.gif

objektiv sem pa nov kupil pred enim letom - pa da je možno da je z njim kaj narobe
jezen.gif

Lp

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik veso007 pravi:
Na drugi in peti sliki mislim da je flek od dežne kapljice mogoče tudi zaradi zaščitnega filtra. Ali pa mogoče da ni filter kriv???

Na drugi so fleki po moje od umazanije na filtru, na peti je lahko tudi flare od luči - na večji fotografiji bi lahko zagotovo ugotovili, od česa je. Kakorkoli, oba primera se da v photoshopu rešiti v 15ih sekundah.

Citat:
Uporabnik veso007 pravi:
objektiv sem pa nov kupil pred enim letom - pa da je možno da je z njim kaj narobe
jezen.gif

Ne, prepričan sem, da je z objektivom vse OK, ampak nekateri objektivi enostavno niso najboljši v takšnih primerih. 18-105 sicer nisem nikoli preizkušal, tako da ga ne morem komentirat. Če recimo pogledam pri sebi...med drugimi dosti uporabljam Sigmo 10-20, ki se v dobrih svetlobnih pogojih obnaša super, za nočno fotografijo pa je totalni šrot. Luči so razmazane packe in vsaka svetloba, ki na lečo pada pod čudnim kotom povzroča zelo nadležen flare. Ponoči daleč največ uporabljam staro 50-ko f/1,8, čeprav bi rabil nekaj širšega.

veso007

Pripravnik
20. jan 2009
68
1
8
Hudiča, k se nism spomnil da ga dam dol pa da sprobam. No sledi eno nočno slikanje pa da se malo poigram s tem, pa da vidim kako je dejansko z ali brez filtra. Aja pa glede zaslonke, če razumem pol je najbolje uporamljati majhno zaslonko naprimer od 5,6 pa do 11?
Lp

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Podobna zgodba pri meri.. za siroki kot imam Tamrona 11-18 in je za reportazno super, za pokrajino tudi, ce ja slikam v sonce (pokrajinsko) pa dobim ena cudna "jajca" in odboje
smile-1.gif
Glede na to, da je vse ostalo L, je kar nadlezno...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zadnjih nekaj dni sem se ukvarjal s podobnim objektivom (Tamron 10-24, tovarniško napačno nastavljeno ostrenje) in mu je za odboje montiran CPL filter kar precej pomagal. In kljub navidezni neuporabnosti sončne zaslonke, ta tudi.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Ena moja po dolgem času. Panorama od sv. Trojice (čisto na levi, z belo "kapo") čez Javornike pa skoraj do Snežnika.

Če si kdo želi ogledat v polni resoluciji... klik