Z-Z-Z-Zoomerji!

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.564
4.715
113
Pa ni fora življenja, da se moraš konstantno izobraževati?

Naši starši so imeli enostavno življenje. Prišel je avto, TV, pralni stroj in telefon, pa je bilo od konca vojne do 90ih let bolj ali manj enako življenje. VELIKA cona udobja brez sprememb. V tujini so že imeli domače računalnike, bankomate, internet... V Jugi pa se je razvoj držalo nazaj. Ljudje so švercali računalnike čez mejo. Po 90 in sploh po 2000 se je začel velik tehnološki preskok naprej.
Fora je živeti čim bolje, čim dlje. Izobraževati se zato, ker je nek mladostnik starejšemu inženirju namesto sestanka v živo naprtil kamero v faco in 4x tedensko Teamse pa ni ravno življenjskega pomena oz. niti ni rečeno, da je napredek. In ker ga krvavo potrebuješ in se tega zaveda, je včasih potrebno stopit tudi proti njemu, ne kazat nanj, kako se ne zna prilagodit vsem novotarijam. Pa je to samo mali primer iz vsakdanjega življenja.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.564
4.715
113
Mimogrede, ko vsi tako šimfate čez korona čase, jih jaz dejansko prav pogrešam.
Slovenijo in svojo okolico smo imeli zase, bil je mir in nobene gužve. Vse se je dalo nenadoma zrihtat na daljavo, tudi tisto, kar je bilo prej nemogoče.
Nobenih odvečnih druženj, službenih zabav, teambuildingov. Ukvarjal si se s sabo, družino, psom,...ne vem, meni je bilo kul, res pa, da sem bil v biznisu, ki zaradi tega ni preveč trpel.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.387
6.916
113
ki je pa moja... zdaj si pa predstavljaj, da jo začnem vsiljevati vsevprek. Pa enemu peku to turim, recimo, ki ga to nič ne zanima, niti ne rabi za peko kruha, ampak bo pa moral vedeti in delati, ker bo delovni proces nastavljen tako, da brez tega ne bi šlo.

Pa da mu pol rečem: a ni fora?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.670
9.888
113
40
MB
Mimogrede, ko vsi tako šimfate čez korona čase, jih jaz dejansko prav pogrešam.
Slovenijo in svojo okolico smo imeli zase, bil je mir in nobene gužve. Vse se je dalo nenadoma zrihtat na daljavo, tudi tisto, kar je bilo prej nemogoče.
Nobenih odvečnih druženj, službenih zabav, teambuildingov. Ukvarjal si se s sabo, družino, psom,...ne vem, meni je bilo kul, res pa, da sem bil v biznisu, ki zaradi tega ni preveč trpel.
Tu je verjetno bil kamen spotike za ene :D

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.325
5.639
113
Aha pol sem pa že mislu da je to domena samo mojih! Izginjanje ikon mislim! :valjamse:
Meni nikoli ne bo jasno...kako tastarim uspe zbrisat neko aplikacijo z enim klikom.....a če greš to sam probat....te 777x nekaj vpraša....pa potrdi to....pa a resnično hočete to pobrisat itd....

A tastari to uspe "pufff" in tega kot da nikoli ni blo na telefonu....wtf

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.579
1.272
113
Sem videl en posnetek na "instiču" da smo kao milenijci edini ki vemo z računalnikom/elektroniko delat.
Rihtamo jo starim in rihtamo jo mladim

• Haha
Reactions: sajkek

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.615
3.067
113
v lokalni ostariji
Nekaj zoomerjev imam na šihtu ampak jaz nimam nekih stikov in sodelovanja pri delu z njimi. Kakor pa vidim in slišim, delajo v redu.
Jim dam pa prav, da zahtevajo primerno delovno okolje, za opravljeno delo dostojno plačilo in se ne pustijo izkoriščat. To sem v življenju videl, da močno manjka moji generaciji še bolj pa boomerjem. Vse preveč posranetov, ki se tresejo pred šefi in samo kimajo ter rit nastavljajo potem pa zaradi tega postanejo še hinavci in namesto, da bi sodelavci skupaj stopili in kaj dosegli te raje namočijo. Seronje.

Tastari so pa itak tudi nas stalno šimfali, ko smo bili mulci.
Verjamem in vem, da je mnogo zoomerjev zaradi telefonov in družbenih omrežij že nekoliko motenih ampak to opažam tudi pri starih oslih.
Oni se ne "pustijo" jebat ker imajo polno rit vsega vedo da trenutno je pomanjkanje delovne sile in lahko izsiljujejo. To kar ti praviš da manjka tvoji generaciji je pa posledica tega da vedo, kako ej če si brez službe brez vsega in se bojijo da bi zopet bili brez, kar se pa zna zgoditi ravno zaradi tega ker bo marsikdo pač nehal delati in bo enostavno vse odpustil saj enim nič ne pase, ve za vse svoje pravice a dolžnosti pa bolj malo.
Aja pa "dostojno" plačilo je tako zelo širok pojem da je joj. Pozabla se da je plača odvisna od doseženega rvc-ja ne pa dobre volje. Meni je smešni ko slišim kakšnega delavca ki reče joj delal sem ko konj. Kaj si pa naredil? Narejenega pa v 1 tednu toliko kot nekdo naredi v 1 dnevu. Torej, kaj je "dostojno" plačilo?

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.297
2.925
113
Lublana
Obišči stran
To kar ti praviš da manjka tvoji generaciji je pa posledica tega da vedo, kako ej če si brez službe brez vsega in se bojijo da bi zopet bili brez, kar se pa zna zgoditi ravno zaradi tega ker bo marsikdo pač nehal delati in bo enostavno vse odpustil saj enim nič ne pase, ve za vse svoje pravice a dolžnosti pa bolj malo.
To je pri marsikomu tudi posledica, ker živijo čez svoje finančne zmožnosti. Beri, krediti, lizingi, vse samo za 14,99 na mesec, pa vse samo za ceno dveh kavic na mesec, pa vsi neverjetni popusti kjer baje z nakupom; - pazi to -:PRIHRANIŠ!... potem se pa seveda tresejo za neke brezvezne službe in nič ne upajo in samo kimajo, ker od plače po vseh trajnikih in trganj ostane zgolj za vodo in kruh. Delodajalci pa itak pravijo, najboljši delavec je na polno zapufan delavec.
Sam nikoli nisem imel polno rit vsega in še vedno nimam. Prav tako pa nimam potrebe kupiti vsega kar pride na trg in ne sledim nobenemu trendu. Zato sem v življenju praktično v vsakem trenutku lahko delodajalcu rekel odjebi in adijo in to lahko naredim tudi ta trenutek, če bi se počutil izkoriščanega ali mi pač karkoli že, nebi pasalo...
Edini upravičen kredit je kredit za stanovanje. To razumem, da pri večini ne gre drugače. Tudi sam sem ga imel za nekaj let, Karkoli drugega je povsem nepotrebno preseravanje. Če v "žepu" nimaš denarja za neko stvar, to enostavno ne kupiš, pa nima veze ali je na 50% znižanju in še možnost plačila na 76 obrokov.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.830
1.678
113
Iskajoč brata
Sem videl en posnetek na "instiču" da smo kao milenijci edini ki vemo z računalnikom/elektroniko delat.
Rihtamo jo starim in rihtamo jo mladim
Jaz dobim vsake toliko za porihtavat pc-je, pa omrežja, ki so jih mladi štručkoti zapeljali v šmorn...
Pač za osnove omrežja je treba kaj prebrati :) Pa tudi za driverje nekateri še niso slišali. Kar ni plug&play, potem je problem :)

Me pa neseje z aplikacijam, pa s socialnimi omrežji,....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.615
3.067
113
v lokalni ostariji
To je pri marsikomu tudi posledica, ker živijo čez svoje finančne zmožnosti. Beri, krediti, lizingi, vse samo za 14,99 na mesec, pa vse samo za ceno dveh kavic na mesec, pa vsi neverjetni popusti kjer baje z nakupom; - pazi to -:PRIHRANIŠ!... potem se pa seveda tresejo za neke brezvezne službe in nič ne upajo in samo kimajo, ker od plače po vseh trajnikih in trganj ostane zgolj za vodo in kruh. Delodajalci pa itak pravijo, najboljši delavec je na polno zapufan delavec.
Sam nikoli nisem imel polno rit vsega in še vedno nimam. Prav tako pa nimam potrebe kupiti vsega kar pride na trg in ne sledim nobenemu trendu. Zato sem v življenju praktično v vsakem trenutku lahko delodajalcu rekel odjebi in adijo in to lahko naredim tudi ta trenutek, če bi se počutil izkoriščanega ali mi pač karkoli že, nebi pasalo...
Edini upravičen kredit je kredit za stanovanje. To razumem, da pri večini ne gre drugače. Tudi sam sem ga imel za nekaj let, Karkoli drugega je povsem nepotrebno preseravanje. Če v "žepu" nimaš denarja za neko stvar, to enostavno ne kupiš, pa nima veze ali je na 50% znižanju in še možnost plačila na 76 obrokov.

Ti imaš srečo in polno rit, da sedajle rečeš jebis se delodajalcu. Ko se ti "čutiš" izkoriščanega (kar je zelo zelo subjektiven občutek). Imaš polno rit vsega zato pa odnos da so neke službe brezvezne. Pač eni vedo kako je biti brez službe, kako je ko nimaš nič za postavit na mizo in si srečen da je konec meseca plača. Ampak sedaj je obilje. In vedo da se lahko izmišljuje, ker je pomanjkanje kadra. Bo pa problem ko se vse skupaj obrne. Da ne boš takrat prosil za bedno službo in lizal rit šefu samo da dobiš tisto bedno plačo.
Delodajalci pravimo da je najboljši delavec zadovoljen delavec. En ki je do grla zakrediteran ne razmišlja kako dela ampak samo kaj bo dal na mizo.

dask

Majstr
21. sep 2023
499
558
93
Nimam dobrih izkušenj žal. Pa ne, da so vsi slabi, ampak je pa bistveno višji procent popolnoma nezainteresiranih za delo. Z delom mišljeno fizično s pomočjo možganov. Da ti je jasno recimo, da moraš stroj vklopit, da dela. Pa če dela slabe komade, da ni v redu. Take stvari.
Imaš take tudi v drugih generacijah, ampak bistveno manj. Je pa zanimivo, kako hitro so nekateri pridobili delovne navade v zadnjih 2, 3 mesecih, ko se konkretno kaže kriza v branži.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.383
6.970
113
Ti imaš srečo in polno rit, da sedajle rečeš jebis se delodajalcu. Ko se ti "čutiš" izkoriščanega (kar je zelo zelo subjektiven občutek). Imaš polno rit vsega zato pa odnos da so neke službe brezvezne. Pač eni vedo kako je biti brez službe, kako je ko nimaš nič za postavit na mizo in si srečen da je konec meseca plača. Ampak sedaj je obilje. In vedo da se lahko izmišljuje, ker je pomanjkanje kadra. Bo pa problem ko se vse skupaj obrne. Da ne boš takrat prosil za bedno službo in lizal rit šefu samo da dobiš tisto bedno plačo.
Delodajalci pravimo da je najboljši delavec zadovoljen delavec. En ki je do grla zakrediteran ne razmišlja kako dela ampak samo kaj bo dal na mizo.

Da daš odpoved, ker šef zahteva, da prihajaš na delo ob 7:00 je enako bolano, kot tisti, kateri že 3 mesece ne dobijo plače, pa še vedno hodijo na delo.
Kreditiranci pa itak še z večjim veseljem delajo nadure, kot nekdo brez posojil. Pa celo so lahko enako ali bolje motivirani, saj sicer jih šef lahko hitro zamenja z Makdeoncem.

Pa saj je prav, da je obilje. Naj kapitalisti vidijo, kako so konkurenčni. In potem imajo še jajca napisati "redno plačilo", "zastonj kava", "sadje" v oglasih. Plače ti niti ne omenijo do 3. krogra razgovorov.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.564
4.715
113
Da daš odpoved, ker šef zahteva, da prihajaš na delo ob 7:00 je enako bolano, kot tisti, kateri že 3 mesece ne dobijo plače, pa še vedno hodijo na delo.
Kreditiranci pa itak še z večjim veseljem delajo nadure, kot nekdo brez posojil. Pa celo so lahko enako ali bolje motivirani, saj sicer jih šef lahko hitro zamenja z Makdeoncem.

Pa saj je prav, da je obilje. Naj kapitalisti vidijo, kako so konkurenčni. In potem imajo še jajca napisati "redno plačilo", "zastonj kava", "sadje" v oglasih. Plače ti niti ne omenijo do 3. krogra razgovorov.
Ni nič narobe, da to napišejo. Plača je pač plača, taka kot je je, Dobil jo boš v okvirjih, ki so si jih zadali in kolikor se jim uspeš prodat oz. si vreden. So izjeme, kot vedno. Kadarkoli imaš možnost se it prodat za več.

Marsikatera firma tukaj tudi zaključi, ker je miselnost pač, saj ti dam plačo, ne jamraj in delaj. Druge firme mesečno plačujejo marsikaj dodatno in sem spadajo lahko kakšni bonusi, zavarovanja, tudi ponudba brezplačne kave, sadja, drugih prigrizkov, masaž na delovnem mestu, zabav (sam jih sovražim, a eni pač živijo za to), izboljšav delovnih mest, itd. To vse stane in niti približno ne malo. Pa ne bi bilo treba. To delajo, ker želijo zadovoljne ljudi, ki v zameno nekaj dajo od sebe.

Zato nič narobe, da se to ve in napiše, se bo še kdo drug malo zamislil nad tem. Dejstvo je, da mnoge firme vlagajo ogromno truda in denarja v svoje zaposlene, pa še vedno dobijo nazaj zdolgočasen obraz in jamranje, zaposleni pa vse to jemlje z levo roko, kot svojo pravico in ne bo imel občutka, da bo zaradi tega naredil svoj maksimum. Ker samo išče naslednji problem.
In delodajalec je sit tega, na koncu potegne črto in nasrkajo kot vedno tudi "pridni".

Veliko delodajalcev je bednih. A mislim, da je tudi neprimerno najvišji procent do sedaj več kot dobrih/odličnih, ukvarjajo se pa s čisto enakimi problemi, kot bedni, ker zaposlenim dol visi.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.615
3.067
113
v lokalni ostariji
Poznam firmo kjer je direktor poklical zaposlene in rekel fantje, plače bodo zamujale ali pa jih ne bo po par mesecev. Kdor želi ostati naj ostane, ko se rešimo boste nagrajeni kdor noče naj gre. Seveda jih je nekaj odšlo, par je pa vztrajalo. No, firma se je pobrala, sedaj dela plače imajo ti ki so ostali izredno visoke... Pač ni vse črno.

Odnos "boli me krščen duš za šiht" bo enkrat krepko veliko stal.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija