Z-Z-Z-Zoomerji!

kajn

Guru
5. okt 2007
2.819
1.665
113
Iskajoč brata
Poznam firmo kjer je direktor poklical zaposlene in rekel fantje, plače bodo zamujale ali pa jih ne bo po par mesecev. Kdor želi ostati naj ostane, ko se rešimo boste nagrajeni kdor noče naj gre. Seveda jih je nekaj odšlo, par je pa vztrajalo. No, firma se je pobrala, sedaj dela plače imajo ti ki so ostali izredno visoke... Pač ni vse črno.

Odnos "boli me krščen duš za šiht" bo enkrat krepko veliko stal.
Če je bilo res tako, kapo dol direktorju... Da je bil direkten in da je na koncu speljalo....

Trenutni trg dela je tak, da je pomanjkanje delavcev in se res iščejo pridni. Tudi mi imamo težave, vendar še nekako dobivamo ljudi.
Je pa res, da mladi, ki vstopajo na trg dela, ne vedo kaj pomeni kriza. Sam sem iskal po 2008 službo in bi prijel za vsako metlo... pa še za to so čakali v vrsti...
Zato imam to v zavedanju in kar spoštujem trenutno službo, pa jo lahko že drugo leto ni.

Je pa res, da se veter obrača, da Nemčija kašlja, tako da bo kar naenkrat ponovno presežek delavcev na trgu. Potem bo pa peklo v glavah takih jebivetrov.

22. jul 2007
13.495
1.704
113
124
Je pa dejstvo tudi to, da so zoomerji odraščali v dobi zaslonov in veliko ročnih spretnosti na ta način niso mogli dobiti, poleg tega so njihovi starši nonstop po službah in so bili prepuščeni samim sebi.
Šolski sistem pa je tudi zadnjih recimo 20 let podvržen samo poveličevanju nadarjenih otrok in pridobivanju najboljših ocen, da o učenju brezveznih stvari sploh ne govorimo, za osnovno življenje pa so postali nepripravljeni.
In kaj lahko potem pričakujemo od te generacije, da bodo vse obvladali in bili brezpogojno prilagodljivi in ubogljivi, če pa že celo življenje poslušajo, kako ne bo več penzij za njih, osebnih zdravnikov, stanovanj, ..itd.
Kot država smo zavozili prav v vseh smereh in eni se še kar čudijo, kako je to mogoče.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.271
2.859
113
Lublana
Obišči stran
Ti imaš srečo in polno rit, da sedajle rečeš jebis se delodajalcu. Ko se ti "čutiš" izkoriščanega (kar je zelo zelo subjektiven občutek). Imaš polno rit vsega zato pa odnos da so neke službe brezvezne. Pač eni vedo kako je biti brez službe, kako je ko nimaš nič za postavit na mizo in si srečen da je konec meseca plača. Ampak sedaj je obilje. In vedo da se lahko izmišljuje, ker je pomanjkanje kadra. Bo pa problem ko se vse skupaj obrne. Da ne boš takrat prosil za bedno službo in lizal rit šefu samo da dobiš tisto bedno plačo.
Delodajalci pravimo da je najboljši delavec zadovoljen delavec. En ki je do grla zakrediteran ne razmišlja kako dela ampak samo kaj bo dal na mizo.
Zelo dobro vem kako je biti brez službe. Bolje, kot marsikdo. Sem bil večkrat brez za več mescev...Prav tako zamenjal toliko služb, da jih sploh ne znam vseh našteti v trenutku, moram kar dobro pomislit, da se vseh spomnim... Sem pa prvič začel zares delat leta 1991 in to prvo službo sem po treh letih zapustil v stilu, odjebi jaz grem domov. Čeprav nisem vedel kaj in kako bom naprej... Tako je bilo kasneje še nekajkrat, v parih primerih sem si pa že prej zagotovil drugo službo... Tako, da ne mi, da je trenutno obilje, da zgolj danes tako razmišljam...
V bistvu pa res lahko rečeš, da imam polno rit, ker sem zadovoljen s tem kar imam in nimam potrebe vsak mesec plače do nule spravit s kupovanjem vse povprek in za kazanje pred sosedi, sodelavci in forumaši...

Sicer pa misli si kar si hočeš in imej svoje mnenje. Jaz sem napisal kako jaz gledam na vseskupaj in kako peljem svoje življenje, za vse ostale me pa boli Q. Vsak zase ve kako in kaj...

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in Kamele0N

sad

Guru
24. avg 2007
21.089
9.740
113
Poznam firmo kjer je direktor poklical zaposlene in rekel fantje, plače bodo zamujale ali pa jih ne bo po par mesecev. Kdor želi ostati naj ostane, ko se rešimo boste nagrajeni kdor noče naj gre. Seveda jih je nekaj odšlo, par je pa vztrajalo. No, firma se je pobrala, sedaj dela plače imajo ti ki so ostali izredno visoke... Pač ni vse črno.
Temu se reče medsebojno spoštovanje in korekten odnos. In taka firma bo laufala na polno.
Žal pa je veik delež delodajalcev takih, da nižat znajo, višat pa ne, ko se vse pobere. Je pa res, da je sedaj moč bolj v rokah zaposlenih, 15 let nazaj je bila pa mantra, delal boš za toliko ali pa bo en od 100, ki čakajo na delo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.089
9.740
113
Zelo dobro vem kako je biti brez službe. Bolje, kot marsikdo. Sem bil večkrat brez za več mescev...Prav tako zamenjal toliko služb, da jih sploh ne znam vseh našteti v trenutku, moram kar dobro pomislit, da se vseh spomnim... Sem pa prvič začel zares delat leta 1991 in to prvo službo sem po treh letih zapustil v stilu, odjebi jaz grem domov. Čeprav nisem vedel kaj in kako bom naprej... Tako je bilo kasneje še nekajkrat, v parih primerih sem si pa že prej zagotovil drugo službo... Tako, da ne mi, da je trenutno obilje, da zgolj danes tako razmišljam...
V bistvu pa res lahko rečeš, da imam polno rit, ker sem zadovoljen s tem kar imam in nimam potrebe vsak mesec plače do nule spravit s kupovanjem vse povprek in za kazanje pred sosedi, sodelavci in forumaši...

Sicer pa misli si kar si hočeš in imej svoje mnenje. Jaz sem napisal kako jaz gledam na vseskupaj in kako peljem svoje življenje, za vse ostale me pa boli Q. Vsak zase ve kako in kaj...
To si lahko privoščiš, ko imaš vse krede odplačane in rezervo za hude čase. In sposobnost, da veš, da boš dobil delo. Že pri prvih dveh pa velik delež Slovencev pade. Kot si napisal prej.
Mene je šokiralo, ko so spraševali Slovence, da če je problem, da se hladilnik pokvari. Kako visok delež jih je odgovoril, da ja. 500 eur nimajo prišparanih :(.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.271
2.859
113
Lublana
Obišči stran

Ostali so delavci, ki so iz izkušenj od prej verjeli v poštenost in besede direktorja. Se pravi jih je že prej pošteno plačeval in so imeli dobre in korektne odnose in so bili brez večjih kreditov ali pa so imeli dovolj prihranjeno za težke čase... Odšli so tisti, ki si enostavno zaradi kreditov in ostalih tekočih stroškov niso mogli privoščiti biti nekaj mescev brez plače... ali pa tisti, ki so z direktorjem imeli slabe izkušnje in mu enostavno niso verjeli...

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

mistique

Guru
16. jun 2009
13.912
1.702
113
Emona / Carnium
Ni nič narobe, da to napišejo. Plača je pač plača, taka kot je je, Dobil jo boš v okvirjih, ki so si jih zadali in kolikor se jim uspeš prodat oz. si vreden. So izjeme, kot vedno. Kadarkoli imaš možnost se it prodat za več.

Marsikatera firma tukaj tudi zaključi, ker je miselnost pač, saj ti dam plačo, ne jamraj in delaj. Druge firme mesečno plačujejo marsikaj dodatno in sem spadajo lahko kakšni bonusi, zavarovanja, tudi ponudba brezplačne kave, sadja, drugih prigrizkov, masaž na delovnem mestu, zabav (sam jih sovražim, a eni pač živijo za to), izboljšav delovnih mest, itd. To vse stane in niti približno ne malo. Pa ne bi bilo treba. To delajo, ker želijo zadovoljne ljudi, ki v zameno nekaj dajo od sebe.

Zato nič narobe, da se to ve in napiše, se bo še kdo drug malo zamislil nad tem. Dejstvo je, da mnoge firme vlagajo ogromno truda in denarja v svoje zaposlene, pa še vedno dobijo nazaj zdolgočasen obraz in jamranje, zaposleni pa vse to jemlje z levo roko, kot svojo pravico in ne bo imel občutka, da bo zaradi tega naredil svoj maksimum. Ker samo išče naslednji problem.
In delodajalec je sit tega, na koncu potegne črto in nasrkajo kot vedno tudi "pridni".

Veliko delodajalcev je bednih. A mislim, da je tudi neprimerno najvišji procent do sedaj več kot dobrih/odličnih, ukvarjajo se pa s čisto enakimi problemi, kot bedni, ker zaposlenim dol visi.
Oprosti, to, da MNOGE firme OGROMNO vlagajo v zaposlene se bere, kot da je teh firm največ. Realnem stanju bliže je, da le nekatere firme vlagajo v zaposlene na ustrezen način. Včasih je bila fluktuacija zaposlenih nek pokazatelj v kakšni greznici se dela...danes to ni več prvi KPI :)

Kot delojemalec imam dovolj izkušenj s slovenskimi podjetji (predvsem IT in MKT), pa tudi kot partner (zelo različna področja od t.i. one girl bendov oz. soloprenurjev do proizvodnih obratov z družinskimi člani na čelu), da kar dobro poznam "pain pointe" obeh strani. In nimam lepih besed za slovenskega direktorja ali njegovega "middle meneđerja", podrepnika z istim priimkom in vazelinom v tubi. Veliko je totalno nesposobnih, neizobraženih, nekulturnih, z agendo (nategnil te bom), brez komunikacijskih veščin, pojma nimajo v glavnem.

Zaposleni pa so v veliki meri sami "krivi", da je tako kot je. Jamrači na malici lapajo celih 20 min s polnimi usti, ko se vrnejo v prostore kapitalista, pa so tiho...Nekateri niso niti toliko pri brihti, da bi pogledali čez plot ali pa vprašali Wolt dostavljalca kako to, da ima on 300% višjo "plačo" pa ga noben ne je*e razen sile narave.

Da sem si ustvaril takšno mnenje, sem poleg osebnih izkušenj v rodni grudi, pridobival izkušnje tudi s tujimi naročniki, s katerimi je takšna komunikacija in odnos prava redkost. Pa včasih grem s kakim prvoligaškim coachem na kufe...za zjokat.

Čast vsem izjemam...se jih prešteje na prste obeh rok.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.271
2.859
113
Lublana
Obišči stran

UH! Še tole sem se zdajle spomnil!! V začetku leta 2013 sem začel delat v enem podjetju ki se je ukvarjalo s prodajo rezervnih delov za tovornjake. Ravno, ko sem prišel se je podjetje znašlo v težavah. Direktor je obljubljal in miril, da bo vse v redu, da naj samo malo potrpimo potem bodo pa plače višje in delo super. Ok, nekaj časa sem vztrajal, ker sem ocenil, da je pošten in podjetje je imelo za sabo že kar nekaj uspešnih let... Nižja plača je nekih 4 mesece redno zamujala in jo dobival v dveh, treh delih... potem je kakšen mesec sploh ni bilo...pa spet nekaj malega nakazal... po približno 9ih mescih sem rekel, da imam dovolj in se tega ne grem več. V tistem trenutku mi je bil dolžan 3.600 eur. Po dveh treh mescih od mojega odhoda je podjetje zaprl in vse odpustil. Dolg mi je v obrokih vračal naslednje dve leti. Ampak sem ga moral večkrat klicat in težit. Bivša sodelavka takrat po dveh letih ni dobila še nič, ne vem kako se je kasneje razpletlo.
Tako, da mi tudi to, da me "boli krščen duš za šiht", ne moreš očitat.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.589
3.015
113
v lokalni ostariji
UH! Še tole sem se zdajle spomnil!! V začetku leta 2013 sem začel delat v enem podjetju ki se je ukvarjalo s prodajo rezervnih delov za tovornjake. Ravno, ko sem prišel se je podjetje znašlo v težavah. Direktor je obljubljal in miril, da bo vse v redu, da naj samo malo potrpimo potem bodo pa plače višje in delo super. Ok, nekaj časa sem vztrajal, ker sem ocenil, da je pošten in podjetje je imelo za sabo že kar nekaj uspešnih let... Nižja plača je nekih 4 mesece redno zamujala in jo dobival v dveh, treh delih... potem je kakšen mesec sploh ni bilo...pa spet nekaj malega nakazal... po približno 9ih mescih sem rekel, da imam dovolj in se tega ne grem več. V tistem trenutku mi je bil dolžan 3.600 eur. Po dveh treh mescih od mojega odhoda je podjetje zaprl in vse odpustil. Dolg mi je v obrokih vračal naslednje dve leti. Ampak sem ga moral večkrat klicat in težit. Bivša sodelavka takrat po dveh letih ni dobila še nič, ne vem kako se je kasneje razpletlo.
Tako, da mi tudi to, da me "boli krščen duš za šiht", ne moreš očitat.
Ti si idealen kader. Izkušen, lojalen, garač. Daš 100% od sebe na sihtu. Tako da ti ne morem ničesar očitati.

Poznam primer podjetnika kateri je pustil zaposlenim svobodo, kolegialnost jim zaupal bil izredno cloveski...pač tipični bullshit ki učijo razni učenjaki da kasko je treba delat z ljudmi. Na koncu je zaključil kariero ker so delavci izkoriščali njegovo dobroto do konca...

• Všeč mi je
Reactions: sad

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.271
2.859
113
Lublana
Obišči stran
Ja tako, zateči se zdaj k sarkazmu in zasmehovanju, da me boš lažje demantiral.

Tvoja zgodba kako so zvesti delavci delali zastonj je v redu, najboljši in edini primer. Po tvojem mnenju bi morali vsi vedno in v vsakem primeru tako ravnati. Za mojo osebno izkušnjo, ki je dejansko zelo podobna tvoji zgodbi le da sej je slabše končala, pa se mi zdi, da namiguješ da je neresnična in neverjetna... Kaj bi zdaj rad?
Zanimivo pa, da poznaš polno enih zgodb. Jaz na te zgodbe ne dam veliko, pomembne so mi pa lastne izkušnje.

Res je, nemalokrat se zgodi, da delavci izkoriščajo dobrega in popustljivega šefa. Tudi to sem že videl. Prav takšne stvari se dogajajo celo v moji trenutni službi.
Je pa že sad lepo omenil, da je v podjetju potrebno medsebojno spoštovanje in korekten odnos in to od obeh smeri. Tako od delavca, kot od delodajalca.

• Všeč mi je
Reactions: sad in jendomen

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.589
3.015
113
v lokalni ostariji
Ja tako, zateči se zdaj k sarkazmu in zasmehovanju, da me boš lažje demantiral.

Tvoja zgodba kako so zvesti delavci delali zastonj je v redu, najboljši in edini primer. Po tvojem mnenju bi morali vsi vedno in v vsakem primeru tako ravnati. Za mojo osebno izkušnjo, ki je dejansko zelo podobna tvoji zgodbi le da sej je slabše končala, pa se mi zdi, da namiguješ da je neresnična in neverjetna... Kaj bi zdaj rad?
Zanimivo pa, da poznaš polno enih zgodb. Jaz na te zgodbe ne dam veliko, pomembne so mi pa lastne izkušnje.

Res je, nemalokrat se zgodi, da delavci izkoriščajo dobrega in popustljivega šefa. Tudi to sem že videl. Prav takšne stvari se dogajajo celo v moji trenutni službi.
Je pa že sad lepo omenil, da je v podjetju potrebno medsebojno spoštovanje in korekten odnos in to od obeh smeri. Tako od delavca, kot od delodajalca.
Na žalost je tvojih opcij, ko je podjetje šlo v k. Ostalo dolžno delavcem itd več kot teh da se je podjetje pobralo.
Noben ne sme delati brez plačila. Plačilo mora biti.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.523
852
113

Na eno tako jih pride 10 (*), ki isto rečejo, in propadejo. Veliko stane, to je res.

*: retorično

• Všeč mi je
Reactions: sad

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.231
3.634
113
Oni se ne "pustijo" jebat ker imajo polno rit vsega vedo da trenutno je pomanjkanje delovne sile in lahko izsiljujejo. To kar ti praviš da manjka tvoji generaciji je pa posledica tega da vedo, kako ej če si brez službe brez vsega in se bojijo da bi zopet bili brez, kar se pa zna zgoditi ravno zaradi tega ker bo marsikdo pač nehal delati in bo enostavno vse odpustil saj enim nič ne pase, ve za vse svoje pravice a dolžnosti pa bolj malo.
Aja pa "dostojno" plačilo je tako zelo širok pojem da je joj. Pozabla se da je plača odvisna od doseženega rvc-ja ne pa dobre volje. Meni je smešni ko slišim kakšnega delavca ki reče joj delal sem ko konj. Kaj si pa naredil? Narejenega pa v 1 tednu toliko kot nekdo naredi v 1 dnevu. Torej, kaj je "dostojno" plačilo?
Problem mlajših generacij je, da nimajo niti najmanjšega občutka kaj pomeni na (mednarodnem) trgu zaslužiti denar.
Vzgojili smo generacijo, kateri je cilj easy sužbica v JS ali kakšen bullshit job, v para-javnem sektorju oz. NVO-jih, kjer jim davkoplačevalski denar pada iz lufta.
Je Štih to dobro povzel:

štih.JPG

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.523
852
113
Oprosti ampak, če (npr. po par letih) dela nimaš prihrankov za par mesecev položnic, v žepu pa telefon za jurja+, pa ne mi reči, da ni takšnih primerov, je problem pri tebi.
Telefon si jim ti gladko vtaknil v žep. Položnice so pa dejstvo.

Ne dolgo nazaj so bile raziskave, koliko ljudi si lahko privošči nenačrtovan krizni izdatek 400€. In veliko jih je zatrdilo, da bi to bila težava.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in jest5
2. jul 2020
5.267
6.796
113
Kaj je pa razlog? Večina "revežev" katere poznam si je sama kriva za nastalo situacijo. Dobre službe, pa so ves denar sfrčkali. Družina, pa so vse odjebali, da so se fajn imeli... Gledaš tednik. Snemalna ekipa v stanu. 65 palčna Vox tv. Čiki in kafa na mizici. Pa vsaj 120kg mati priča, kako mali ne upa iti v šolo v naravi... kako so oni ubogi... kako ima mali sanje igrati nogomet...
Stara mama. Kako ne upa živeti v kmečki hiši. Kako je vlažna, koliko zapravi za ogrevanje... pa pride oddaja Delovna akcija. Pa ji obnovijo hišo... Mamka. Prodaj hišo. Je vsaj 150 jurjev vredna zaradi zemljišča. Kupi garsonjero v bloku. Pa še ti bo ostalo, da boš lahko letno šla na Bali za 2 tedna do konca življenja.

Da, obstaja višja sila. V otroštvu smo pristali na dnu. Smo splezali ven. Ampak večina revežev si je sama kriva za nastalo situacijo. In kako boš takemu človeku potem upal pomagati?