Wireless router

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Kateri je sedaj TOP?Vem da je biu dolgo Linksys WRT54GL med najboljsimi, ampak se mi zdi da mi ne bi lovil po celi hisi.. Katera zadeva je stestirana? Hvala!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
WRT54GL sicer nisem imel ampak WAP54, ki je enak, samo router ni vgrajen. Sem nabavil TP-Link TL-WR642G, da nimam več dveh škatl in je boljši signal. Razlika seveda ni ogromna, ampak ena črtica lahko pomeni vse.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Od WRT54GS-a je meni bolje lovil samo Apple Airport.

Sicer pa meni WRT54GS lovi skoraj po celi bajti. Edino v kleti (čez 2 plati) je signal bolj švoh ampak je malo boljša mrežna rešila težavo, tako da ni nič prekinjalo.

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Jaz sem z Linksys WRT54GL super zadovoljna! Odlično dela po celi hiši - pritličje+dve nadstropji.
Pa še na mimovrste ga maš ful poceni: mimovrste .

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Linksys je klasika, od nekdaj je veljal za ruter z dobrim dometom, to lahko samo potrdim.

Je pa zadeva skoraj nespremenjena na trgu že 7 let, kar je izredno dolga doba. V tem kontekstu tudi cena ni ravno ugodna, ker gre za staro tehnologijo. In da ne bom narobe razumljen - jaz sem z njim super zadovoljen, ima dober domet, je stabilen, zanj obstaja velika izbira alternativnih firmwareov, ki iz ruterja res potegnejo maximum.

Ampak verjetno danes dobiš močnejše / hitrejše / boljše zadeve. Če se ne motim standard 802.11n poleg višje hitrosti prinaša tudi boljši domet? Tega pa omenjeni Linksys ne podpira (po drugi strani pa ima snemljive / zamenljive antene, s čimer lahko bistveno povečaš domet)

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Shai pravi:
Jaz sem z Linksys WRT54GL super zadovoljna! Odlično dela po celi hiši - pritličje+dve nadstropji.

Marketinška poteza podjetja mimovrste. Osnovno ceno so napihnili in ga prodajajo po normalni ceni. Preko ceneje.si najdeš pet trgovin, ki so cenejše.

Takih marketinških trikov se je (žal) treba paziti.

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
ksz
Sem kupil lani Netgear WPN824 v2 za skoraj 2x vec kot je bil ta Linksys(ima nek novejsi standart, 108 Mbps),ker mi je prodajalec zagotavljal kako top roba je to. Ni mi lovil dobro niti 1 stuk visje, net je ves cas metalo ven itd itd..
Kaj pa ce kupim 2 Linksysa in z enim samo ojacam signal nekje vmes? Bi to slo? Aja,kaj naj bi pomenilo teh 54 Mbps? Hitrost cesa? Sam imam povezavo 10/2..

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi tak gre. Lahko kupiš za vmes tudi WAP54, je malenkost cenejši. Ali pa kupiš samo en WAP54 in z njim podaljšaš signal.

54 Mbps pa pomeni hitrost isto kot pri internetni liniji - 54 Mbps je 6,75 MB/s, 10/2 je 1,25/0,25 MB/s.

108 Mbps pa pomeni, da moraš imeti tudi takšno kartico (na nekaterih routerjih celo vse brezžične kartice 108 Mbps).

Nazadnje uredil moderator:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
54 mbps pa pomeni hitrost isto kot pri internetni liniji - 54 mbps je 6,75 mb/s, 10/2 je 1,25/0,25 mb/s.

Delaš zmešnjavo, ker mešaš velike in male črke: bit = b, Byte = B, mega = M, mili = m. Se pravi je tole zgoraj popolnoma narobe
wink-1.gif

Sicer pa moraš vedet, da v brezžičnem omrežju 802.11g (54Mbps) v praksi dobiš cirka 3MB/s pri prenosih med dvema napravama.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik Shai pravi:

Marketinška poteza podjetja mimovrste. Osnovno ceno so napihnili in ga prodajajo po normalni ceni. Preko ceneje.si najdeš pet trgovin, ki so cenejše.

Takih marketinških trikov se je (žal) treba paziti.

redna cena je 59,90€.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Ja tele hitrosti lahko kar prepoloviš z 2, tako dobiš neko realno hitrost. Jaz imam 54Mbit Linksysa in tudi če postavim laptop zraven routerja ne bo vlekel več kot dobrih 25-30Mbit. Za 108 Mbit potem nekje 55 realno.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
108 mbps pa pomeni, da moraš imeti tudi takšno kartico (na nekaterih routerjih celo vse brezžične kartice 108 mbps).
Nikoli in nikdar. 108 je marketinški blabla.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mare92 pravi:
Kateri je sedaj TOP?Vem da je biu dolgo Linksys WRT54GL med najboljsimi, ampak se mi zdi da mi ne bi lovil po celi hisi.. Katera zadeva je stestirana? Hvala!
V tej temi se nekaj menimo o tem, so omenjeni eni, ko bi naj bili dobri.

Aja, povej kako situacijo imaš, čim bolj podrobno:
- lokacija (sobe, nadstropja zidovi)
- trenutna oprema (mode, ruterji, PC-ji)
- problem: kaj ne štima?

Za 10/2 Mbps internet je star G standard (54) več kot dovolj. Velja pa razmislit on 802.11N, ker ima večji doseg/"moč" pa med sabo se bodo tudi PC-ji hitreje "pogovarjali".

Nazadnje urejeno:

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Lokacija je taka.na "srediscu pritlicja" imam telefonski in internet prikljucek. Od tam je internet speljan do racunalnika, v sobi zraven, v bistvu v cistem kotu hise. Se pravi moram imetu tukaj router, ker mora biti povezan z modemom(nek Amisov Speedtouch) in racunalnikom,right? 1 racunalnik hocem imeti v 1. nadstropju, ki pa je v bistvu tudi v kotu(drugi kot,ista stena), se enega pa za po celi hisi.. S trenutnim Netgearjom ne stima to, da v sobo 1 nadstropje visje skoraj ni lovil oz je imel zelooo slab signal, hitrost je bila nikakva, da ne omenjam da ga je na vsakih 20min vrglo ven. Aja, usb adapter sem dobil v kompletu, preiskal cel internet za novejse driverje, ki pa jih ni!
Kaksno hitrost pa naj potem pricakujem na tem G standardu? Saj bi kupil tudi 2, kot sem rekel, samo da bi delalo vse tipi-top. Vidim da ste v tisti temi jih ene par nasli,samo to tudi noben ne ve, kako je v praksi..

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Router ne rabiš met zraven računalnika. Najbolje je, sta tako modem in router kar tam na sredi, ko je priključek. Iz vtičnice gre v modem iz modema pa v router in to je to. Z računalnikom pa dostopaj brezžično do njega. Kot pa so že rekli je legenda WRT54G po standardu G (54Mbit) zelo solidna izbira za domet.

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Ja,samo je brezzicno pocasnejse in pa moram kupiti se en wireless adapter...
Kaj pa mislite o Netgear WNDR3700? Na reviewih se je odlicno izkazal..

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
KSZ...
Da ne odpiram nove teme;
V kleti imam trenutno router TP-Link TL-WR542GD. Računalnik je 3 nadstropja višje in ima ponavadi 1-2 črtici signala, tudi hitrost prenosa ne preseže 300-400kb/s.
Bi bilo kaj bolje, če bi zamenjal sedanji router z Linksys WRT54GL?