Winterreifenzeit v Avstriji

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Od 1.11. je v Avstriji čas zimskih gum. Pa me zanima, če kdo kaj podrobno pozna njihove predpise,
kaj je sedaj pri njih že potrebno imeti zimske gume na avtu?

Enkrat sem slišal, da je pri njih obvezno le če je sneg, če je suho pa ni treba imeti zimskih gum. Drži to?

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Od 1.11 moreš met v Avstriji zimske gume z najmanj 4mm profila. Zimske gume so zakonsko obvezne.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Focus pravi:
Od 1.11 moreš met v Avstriji zimske gume z najmanj 4mm profila. Zimske gume so zakonsko obvezne.

v avstriji potrebujes zimske gume samo, ce snezi oz. je na cesti sneg sicer ti ne tezi, ce se vozis z letnimi z min. profilom kot se rado zgodi pri nas.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Od 1.11. je v Avstriji čas zimskih gum. Pa me zanima, če kdo kaj podrobno pozna njihove predpise,
kaj je sedaj pri njih že potrebno imeti zimske gume na avtu?

Enkrat sem slišal, da je pri njih obvezno le če je sneg, če je suho pa ni treba imeti zimskih gum. Drži to?

V Avstriji je zimska oprema za vozila do 3,5 t obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, za vozila nad 3,5 t pa je v obdobju od 1. 11. do 15. 4. obvezna ne glede na vozne razmere.
Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z min. globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih. Kljub zimskim pnevmatikam, pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višjeležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Opozoriti velja, da je sicer uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča. V praksi to pomeni, da se vozniku, ki vozi vozilo z letnimi pnevmatikami po vozišču na katerem je snežna brozga, lahko izreče kazen za neustrezno zimsko opremo.
Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t morajo biti v času od 1. 11. do 15. 4. ne glede na vremenske pogoje opremljena z zimskimi pnevmatikami vsaj na pogonski osi in imeti v priboru primerno velike snežne verige za pogonsko os.
Kazen za neupoštevanje predpisa je 35 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

vir:

www.amzs.si

Še Avstrijska stran:

http://www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1127991&menu_active=0194&hppos=2

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Naši zakonodajalci so mnogo pametnejši.
wink-1.gif

(upam, da je taprav smiley za sarkazem?)