Weber grilli

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pozdravljeni.

Je bila zavzeta ena druga tema.......tule lahko debatiramo regularno in drugim na očeh. Weber grilli, oprema, načini peke na teh grillih, recepti in prostor za debato ali so v redu ali niso.
write.gif
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Zakaj posebna tema če si pa že v sosednji pokazal da se s tabo o webru da debatirat samo dokler se ga hvali.

Kakorkoli, še vedno je kvaliteta tistega kar pride ven precej bolj odvisna od pečeqrca kot od tega kaj piše na plehu.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ok, pa dajmo.
V glavnem jaz imam en problemček, ki mu še nisem čisto prišel do dna.
Problem pa je ravno nasproten od tistega, ki ga omenjaš v drugi temi. Ne morem pa ne morem doseči ene pametne temperature. 250 st. Max, več ne gre, pa še ohladi se takoj, ko ga recimo odprem in znova zaprem in se ne ogreje več nad 200.
Sprobal različne vrste briketov od originalnih do ne vem katerih.

Malo imam na sumu dimnik za prižiganje. Imam namreč unga iz Hoferja in ne originalnega. Na slikah je videti kot da bi imel originalen večjo kapaciteto in večje luknje za kroženje zraka.
Se pravi ali mogoče stavim premalo briketov? Imam 47 cm.

Sicer je Weber zakon. Sploh indirektno, kjer je potrebna nižja temperatura. Mmm rebrca.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Zato posebna tema, ker je zgleda tip postau uvoznik za to precenjeno znamko in mu biznis ne laufa dobr... zato tut v vsakem postu omenja znamko firme, da bo čim več zadetkov na googlu... pač še en akviziter, ki vidi sam +...
 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Šit toliko uvoznikov in prodajalcev Webrov omenjate, mene pa noče noben kontaktirati
frown-1.gif
(kot sem omenil v sosednji temi potrebujem enega Webra)
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Najprej še enkrat: nisem ne uvoznik ne prodajalec. Ne vem, a take spuščate vsakemu, ki naredi podobno?? Nehajmo pa če nimate kaj za debatirat o Webru, upam da ga sprobajte in se potem vključite. Bo težka, da bi še vedno negativno mislili.

Alpek, kateri model 47cm pa imaš? S temperaturo je tako....žar pod pokrovom ne bo šel v višave, kot gre brez pokrova - čeprav bi pa termometer moral nabit do konca. Hoferjev chimney je skoraj pol manjši - ga je imel sosed preden je nabavil Weber . Bistveno je da gorivo razkuriš, da že v chimneyu dobi siv pepel povrhu. Jaz Webrovih briketov niti ne preferiram, ker pustijo Kingsfordu. Najboljše je oglje, ko enkrat dobiš dobrega dobavitelja in pač požreš, da ga hitreje pobere.

Če delaš hrano na celem žaru in se ne bojiš resne vročine potem zakuri toliko goriva, da bo spodnja rešetka nagužvano polna in imej oluknje za zrak odprte na full. Potem meso zapeci na obeh straneh brez pokrova, kar bo šlo zelo hitro. Ko obrneš na drugo stran lahko že kar pokriješ in temperatura se bo stabilizirala na 250 - 300 in ti meso naprej pekla do željene prepečenosti. Ali pa narediš pol pol, kot za indirektno, s tem da oglja na vročo polovico daš toliko, da se kar najbolj zmanjša razdalja do mesa in potem začneš peko na tem delu pa prestaviš potem na indirektno stran da se prepeče do željene stopnje. Najbolje je vedno kose mesa na hitro zapeči, da se pore zaprejo in potem nadaljevati pod pokrovom.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Jodlarček, za rabljene čekiraj Bolho, zdajle prihaja obdobje, ko se bo kakšen gotovo znašel tam. Včasih so ljudje tako razočarani na tem zanič grillom, da se da dobit celo 1x ali 2x rabljenega.

Drugače pa standard prodajna mesta. Če počakaš do konca sezone bo še kak popust.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Imam OTS. Ja najbrž bo potem kombinacija obojega. Pri meni tudi če dam poln dimnik iz Hoferja briketov, niti približno ne prekrijejo spodnje rešetke.
Sem pa v začetku tudi sam pogruntal, da sem preveč neučakan in sem prehitro stresel, ko zgornja vrsta briketov še ni bila popolnoma siva.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Aha. vprašal sem samo zato, ker je edini njihov grill, ki ne deluje najboje Compact Kettle. S tisto stisnjeno obliko so pihnili mimo, ker ne potegne zraka pri zaprtem pokrovu.
Ti samo dovolj naloži in naj se razgori potem boš pa užival, da bo veselje. Nič se bat vročine je prvo kar sem se naučil.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Košaric nimam, ker nimam premium grila. So pa dobre, ker lahko uporabljaš samo eno ob strani za slow cook, obe ob straneh za indirektno peko celih kosov ali pa obe skupaj za indirektno peko z ognjem na eni strani. Dobra zadeva - razmišljam da bi jih nabavil tudi zase, ker je tud poceni. Oglje namreč enakomerneje in počasneje izgoreva, če ni razsuto. Za indirektno lahko tudi 2/3 napolniš košarico z neprižganimi briketi in samo povrhu daš plast prižganih. Potem imaš zagotovljeno enakomerno in dolgo gorenje za slow cook. Uživaj!!!
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
No za indirektno dolgotrajnejše pečenje. lahko dam tudi jaz en nasvet. Sam sem to rešil z eno ali pa dvema šamotnima opekama postavljenima po robu na spodnjo rešetko. Širina opeke je ravno prava, da pride pod rešetko za pečenje, temperatura in dim pa še vedno krožita. Hkrati pa ti opeka preprečuje, da bi briketi prišli pod hrano.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Hvala, imajo tudi vlogo da držijo temperaturo in jo hitreje izenačijo, ko spet pokriješ. Vseeno je priporočljivo dat pod meso še posodo z vodo, najbolje da jo prej zavreš, če ne se bo še voda morala najprej segrevat. Voda vzdržuje tudi vlago - sploh če delaš rebra. Uporaba opeke pa izboljša vse skupaj se strinjam. Jaz imam oba grilla 47 in 57cm pa me zanima ali miisliš da ti bo 47 cm dovolj velik??
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sosed je zadnjč kupil 57cm Premium Gourmet OTG. Zraven je dobil samo litoželezno rešetko. Posodica se dokupi in je tudi litoželezna. Prav za sardelice se verjetno ne bo obnesla - niti ni tako velika. Bi bilo za poskusit z ribami kar na rešetki prečno, s prej temperiranim grillom na malo nižjo temperaturo. Za zelenjavo imajo pa tiste rostfraj posode z naluknjanim dnom. Meni je to vse kar malo drago pa raje improviziram ali z ražnjič palčkami ali tako, da spečem celo zelenjavo in se potem nareže. Če imaš kako staro litoželezno ponev tudi deluje v 57cm, kar pod pokrov jo daš. Je pa tudi Gourmet sistem kar drag če kupuješ posamezno im primerjaš razliko v ceni med Premium in Premium Gourmet grillom. Bolje je kupit OTG Premium(pa še to zaradi lovilne posode za pepel) in nekje najti litoželezno ponev v kateri narediš zelenjavo, omakce itd.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Da ne bo pomote, uporabljam Bar-B-Kettle in "ror" za prižiganje briketov. Vendar ni nikakršen presežek, kakor ga probaš predstaviti. Ne rečem, da ni hrana okusna, ampak sem ze na klasičnem grilu jedu boljšo.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Brez zamere....zveniš, kot da je nekdo drug spekel boljše kosilo na svojem žaru, kot ti na svojem in zato zdaj tvoj ni dober.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če bi se hotel naprej pričkati bi rekel, da raje še malo potreniraj na Webru, kot da se tu pregovarjamo. Pa saj ne gre za to....gre za to, da je od tega, kar je na našem trgu ponujeno Weber definitivno najboljši nakup in najboljši izdelek price/performace. Ena dobrih old school Made in USA zadev z garancijo, ki jo drugje lahko sanjamo. Enako dober je npr. KitchenAid mixer. Temu se reče industrijski standard. Pa prosim, če se vzdržite primerjave Gorenja in KitchenAida, ki jo nekako že čutim na vodi. In ne tudi KitchenAida ne prodajam, da ne bi bilo polemik-je pa primerljiv po vidiku kvalitete zato ga omenjam. Enostavno mi je žal, ko vidim, da je nekdo spet kupil neko sranje na lava kamne in za to plačal 75% vrednosti Weber grilla, ki je eno galaksijo boljši in vzdržlivejši. To je nesmisel, pa da o rezultatih peke res niti ne razpravljamo, ker je tu še človeški faktor vključen.
Vsakemu svoje, tole je pa Weber tema za vse, ki potrebujejo informacije. Ko sem ga začel uporabljat sem ugotovil, da je na voljo pri nas "nula" informacij. Da ljudej ne vedo, kaj naj z njim počnejo. Posledično sem sprožil debato, priznam malo je udarilo ven moje osebno navdušenje nad temi roštilji, ampak se ne bom opravičeval, niti ne bom zameril nekaterih namigovanj. Bi bilo pa fajn, da namesto prerekanj pustimo v tej temi čimveč koristnih informacij. A se strinjamo?
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.