Vse o avtodomih in avtodomarstvu

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.490
3.589
113
Stari, ne ga srat s tem. Sej zato pa počas in vstrajno avtodomarje porivajo stran od vsepovsod kjer so bli prej tolerirani, ker nas je preveč in packi pustijo večjo štalo kot prej, ker jih je enostavno preveč . Sem imel čast videt, kako zgleda parkplac pod smučiščem takoj po novem letu, bljak. Marsikaj se da, sam jebene sive vode res ne rabiš po tleh parkplaca zlivat. Greš pač ajmer zlit ko si rito opereš, ne pa da je parkplac poln zmrznjene sive vode. Obstajajo pa tud avtodomi, ki imajo tanke v dvojnem ogrevanem dnu, pa imaš rešen problem. Aja, tist stane.
Svetnik gor al pa dol.
A si bil kdaj na Turaherju, dokler se je še dalo praktično sredi smučišča parkirat? Tam ni bilo svetnikov, zato ker je ob vetru in zunanjem globokem minusu župca z vitreksom ali soljo zmrznila v kestlu. Zame so netolerirani packi tisti, ki so kasete nosil praznit za bližnja drevesa in mal snega gor nametal.
Ponavadi zjutraj ob kofetu, preden grem na smučke opazujem narod, ki se z avtomobili pripelje, ven poskačejo smučarji, kateri začnejo markirat sneg, ker jih pač scat tiši. A to je pa ok? Ne, moja voda od makaronov je problem. Sneg je poscan na vseh parkiriščih, na malenkost oddaljenih še toliko bolj.
Lahko se pa še naprej trkate po prsih.

Da smo pa čedalje manj zaželjeni je pa iz tega naslova, ker nekateri/mnogi v glavnem rentarji po mojih izkušnjah ne razumejo, da nisi v kampu in kljub znakom ne pomaga nič.

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
226
45
28
ljubljana
lahko prosim za kako sliko ali link kako spraviš skuter notri? Edino kar sem našel je od adrie, kjer so dejansko razmišlajl o tem, da lahko notri voziš kolesa ali motor in vso športno opremo...
Zgornja postelja se dvigne.
Spodnje ne uporabljamo.
Postavim ga vzdolžno in pritrdimo na štiri ušesa v tleh. Navozno rampo sem kupil v Lenartu Josef Steiner 40 evrov.
Na žalost je to varianta za stabilni dopust. Ne da bi se dnevno premikal. Ker je potem težko plezati na posteljo.
Imam skuter Piaggio Medley.

Priponke

• IMG_20201028_082403_025828.jpg
    IMG_20201028_082403_025828.jpg
    903,4 KB · Ogledi: 36
  • Všeč mi je
Reactions: Fusionn

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
226
45
28
ljubljana
Ker je v tem letu plan nabava AD imam pred sabo listek "želja"...

Žena težko hodi (odpade tudi kolo in motor), zato dajem prednost VAN varianti, ker mislim, da se bom lažje pripeljal in sparkiral "bližje" pač kjerkoli že bova. Nekaj sigurno pomaga tudi invalidska parkirna kartica.

Plina najraje nebi imel, ker se mi ne da ubadati še z iskanjem polnilnic in menjavo jeklenk. Do neke mere lahko to rešim z zunanjim priključkom in pač polnim sam na bencinskih črpalkah. Najraje pa bi bil brez... Zato:
Plin vs. nafta kar se trume tiče. A je še kakšna prednost plina razen klikanja črpalke (klikanje bom že rešil)?
Kuhalna plošča indukcija? Goveje juhe ne bova kuhala v ad, baterije so pa tudi danes že precej poceni.
Za kuhanje uporabljaj plin. Najlažja in najbolj zanesljiva zadeva. Za ogrevanje pozimi za krajši čas je lahko na plin,za kaj več pa kitajski grelec Vevor 5kW na nafto in si miren.

igi

Guru
13. okt 2007
5.635
1.224
113
Celje
Brane, napisal je VAN!!! In to ni van.
Igi, 1x smo že nekaj govorili na to temo. Zdaj, avtodom vs. van. Oboje ima določene prednosti in slabosti. Res je, da z vanom prideš bližje centru, čeprav imaš marsikje PZA-je precej blizu centra. In mogoče lahko celo parkiraš na parkirnih mestih za invalide z invalidsko parkirno karto. Avtodom pa ti seveda nudi veliko več udobja. Ima tudi precej večji box za invalidski voziček. Vse je zelo odvisno tudi od tega, za kakšne namene bosta ad koristila. Potovanja in ogledovanja mest, spanje na divje ali spanje v kampih?Na indukcijo brez priključka na elektriko pozabi, boš moral kuhati na plin. Dve jeklenki plina v boxu zadostujeta za kar dolgo časa, seveda ne v hudi zimi, ko se ogrevaš na plin, takrat je ena jeklenka za 3-4 dni.

Ma pogovarjali smo se verjetno že večkrat, ampak sedaj bi pa zares (dobro, razen, če še mal počakam, da cene padejo ;) )

Mi2, da bi se v kamp postavila za 14 dni ne bo šlo. To (še) ni za naju. Se mora nekaj dogajati. Hladnega vremena ne marava in pozimi se bova umaknila v toplejše konce. Med letom pa nekaj dnevni "izleti" tu okoli. Pač samo, da se okolica in zrak menja in je to to. In s "kombijem" bova sigurno bolj okretna.

Ogrevanje in topla voda ne vidim razloga/potrebe da bi se ukvarjal s plinom, če že nafto vozim zraven.
Za kuhanje pa tudi ne vem zakaj bi plin. Dostikrat vsaj en obrok pojeva "zunaj". Moram dejansko izmeriti, ampak po izračunih, da zjutraj jajce spečem in za kosilo zavrem 2 litra vode in 5 minut kuham špagete to ni nekaj kar bi predstavljalo težavo. Sploh ob predpostavki, da bo avto vsak dan vsaj 1 uro v pogonu + nekaj še iz solarja. Ali pa se pač vsake nekaj dni ustavim na polnilnici za električne avte in nafilam, če že druge opcije ne bo.

Vem, se nabere. Nekaj truma porabi, pa luči, pa TV, pa računalniki, telefoni, tablice, starlink... ampak v kombiju mi 2 jeklenki res ne odgovarjata, kar se prostora tiče.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.421
406
83
Ma pogovarjali smo se verjetno že večkrat, ampak sedaj bi pa zares (dobro, razen, če še mal počakam, da cene padejo ;) )

Mi2, da bi se v kamp postavila za 14 dni ne bo šlo. To (še) ni za naju. Se mora nekaj dogajati. Hladnega vremena ne marava in pozimi se bova umaknila v toplejše konce. Med letom pa nekaj dnevni "izleti" tu okoli. Pač samo, da se okolica in zrak menja in je to to. In s "kombijem" bova sigurno bolj okretna.

Ogrevanje in topla voda ne vidim razloga/potrebe da bi se ukvarjal s plinom, če že nafto vozim zraven.
Za kuhanje pa tudi ne vem zakaj bi plin. Dostikrat vsaj en obrok pojeva "zunaj". Moram dejansko izmeriti, ampak po izračunih, da zjutraj jajce spečem in za kosilo zavrem 2 litra vode in 5 minut kuham špagete to ni nekaj kar bi predstavljalo težavo. Sploh ob predpostavki, da bo avto vsak dan vsaj 1 uro v pogonu + nekaj še iz solarja. Ali pa se pač vsake nekaj dni ustavim na polnilnici za električne avte in nafilam, če že druge opcije ne bo.

Vem, se nabere. Nekaj truma porabi, pa luči, pa TV, pa računalniki, telefoni, tablice, starlink... ampak v kombiju mi 2 jeklenki res ne odgovarjata, kar se prostora tiče.
Igi ne rabis avtodoma...
Za zimski potep raje long term stay nekje jug Iberije. To je to. Nekaj izkusenj voznje tja dol si ze omenjal.
Za po lokalu raje prirejen proace Verso..ali francoska verzija.

• Všeč mi je
Reactions: igi in Samo Svoj

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.421
406
83
Tam dober mesec nazaj ubodu te scene . Z takim wagni nimas kaj dosti pohajkovat po ozkih ulicah obmorskih krajev. Je samo za cakanje pomladi kogar veseli. Denarnica trpi vseeno.

Priponke

• Camp1.jpg
    Camp1.jpg
    1,1 MB · Ogledi: 39
  • Camp 2.jpg
    Camp 2.jpg
    1,2 MB · Ogledi: 38

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.569
2.692
113
Fiat Ducato L4H3 mere: dolžina 636 cm, širina 205 cm in višina 276
Moj AD: dolžina 699, širina 225, višina 310 cm; to so mere kot na prvi sliki srednji trije +-

In zdaj bo kdo trdil, da jaz ne morem tam kjer lahko kombi?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.954
9.494
113
A si bil kdaj na Turaherju, dokler se je še dalo praktično sredi smučišča parkirat? Tam ni bilo svetnikov, zato ker je ob vetru in zunanjem globokem minusu župca z vitreksom ali soljo zmrznila v kestlu. Zame so netolerirani packi tisti, ki so kasete nosil praznit za bližnja drevesa in mal snega gor nametal.
Ponavadi zjutraj ob kofetu, preden grem na smučke opazujem narod, ki se z avtomobili pripelje, ven poskačejo smučarji, kateri začnejo markirat sneg, ker jih pač scat tiši. A to je pa ok? Ne, moja voda od makaronov je problem. Sneg je poscan na vseh parkiriščih, na malenkost oddaljenih še toliko bolj.
Lahko se pa še naprej trkate po prsih.

Da smo pa čedalje manj zaželjeni je pa iz tega naslova, ker nekateri/mnogi v glavnem rentarji po mojih izkušnjah ne razumejo, da nisi v kampu in kljub znakom ne pomaga nič.
Vsega po malem, tu opice ki so šle direkt iz paušala na Krku pod Zoncolan, ali Peloponez gratis roštiljat, tam plasti sive vode, vsebin kaset in makaronov ki se spomladi lepo skonzervirane stopijo v smrdljivo mlakužo (imel čast videt), drugje skurjene varovalke zarad dveh kalorifefjev ob novi Trumi, spet drugje kaj drugega. Svetnik al pa ne, morš sam vedet kaj je prav in narobe.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.726
2.576
113
Brane, napisal je VAN!!! In to ni van...

Ne, ni res!

Evo, moje izkušnje kako je bilo prvič živeti v AD/kamperju/kombiju...

... in jaz sem odgovar dal, kjer govori o udobju, velikosti, ... (H > cca 1¸85 cm!)

...
Bi ti znal tvoj kolega iz enga druzga foruma kej okol odpadne vode povedat.
Rad bi tole prebral, pa še kak drugi tudi! (povezava, prosim)

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.249
516
113
Zgornja postelja se dvigne.
Spodnje ne uporabljamo.
Postavim ga vzdolžno in pritrdimo na štiri ušesa v tleh. Navozno rampo sem kupil v Lenartu Josef Steiner 40 evrov.
Na žalost je to varianta za stabilni dopust. Ne da bi se dnevno premikal. Ker je potem težko plezati na posteljo.
Imam skuter Piaggio Medley.
hvala. Motor imaš čez noč zunaj, posteljo pa spustiš nižje, če pravilno razumem?