Meni je pa po eni strani ful všeč, da je "vse" enako oz. določeno iz strani države. Recimo Anglija je že tak primer. Tam so vse ograje ob cestah enake, vse avtobusne in železniške postaje enake, klopce, parki ... vse je lepo lično, negovano in urejeno. Skratka javne površine imajo neko celostno podobo, ki se vleče po celi državi (no tu me ne čisto za besedo držat, ker povsod res nisem bila).
Ravno tako oz. zelo podobno je pri stavbah. Imajo svoj stil od katerega redko kdaj odstopajo a če že odstopajo zelo. Recimo če si samo pogledamo kakšno oddajo Grand designa. Tam se da videti, da se tudi angleži ne držijo pravil kot pijanci plota, a tako grdih hiš kot jih je moč videti pri nas pa ne dovoljijo postaviti. Predvsem imam v mislih nemogoče barve fasad. Tu se mi zdi da bi država res morala poseči vmes.
Mislim, da ti sosed naredi florestenčno zeleno fasado (taka fasada dejansko obstaja, tu pri nas v našem koncu) je skragano s vsako zdravo pametjo. Verjetno imajo sosedje vsak dan glavobol ker morajo to gledati. Predstavljajte si, da bi sosed hotel prodati svojo nepremičnino. Mislim, kdo bi jo pa hotel kupit in to ravno zaradi sosedove barve.
Ko je letos moj sosed delal fasado je šel okrog vseh nas oz. smo imeli na ulici zbor in skupaj smo zbirali barvo oz. smo vsi potrdili, da nam je izbrani odtenek všeč. In ravno tako bova storila midva. To se mi zdi edin oz. lep način, sploh če hočeš imeti dobre odnose s sosedi.
Pa pri hišah me moti še to, da je vse tako našarjeno in dodano enih 5 streh in nadstreškov.