Vsa čast naši DEBILNI državi in zavodu za zaposlov

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Moram tole zbruhati iz sebe, ker kr ne morem verjeti...

Vsak dan poslušam nabijanje iz vseh mogočih medijev o stanju brezposelnih, številke rastejo, na zavodu se kao trudijo. EU je dala na razpolago sredstva za subvencije, celo povišali so jih, samo da bi kdo koga zaposlil, pa kolikor vidim ni veliko uspeha.

In potem se jaz odločim, da pa sej je kr nekaj dela, kaže se ga še več in bi zaposlil eno osebo. Vzel bi jo iz zavoda in če že ponujajo, bi vzel še subvencijo, s katero si pokrijem stroške za prispevke. Fino... Na zavodu so predlagali še "uvajanje", ker tudi to oni plačajo neko malenkost.

Res je, da sem zaradi spleta okoliščin (pač je to želja večje stranke) zaposlen pri podjetju xx d.o.o., sam pa imam za svojo dejavnost registriran "popoldanski s.p." (sedaj se temu reče dopolnilna dejavnost) in naj bi bil po vseh dolžnostih izenačen z "navadnim s.p.". Kao!

Do tu vse lepo in prav!

In seveda se potrudim izpolnim nekaj listov, pošljem, čakam, malce zadeve že pripravim za novega zaposlenega in danes dobim pošto.

"ZAVRNJENO", bla, bla, bla..... bla, bla,... ker niste samozaposleni, ampak je to "dopolnilna dejavnost".... In po klicu mi razložijo še, da ni težava v "dopolnilni dejavnosti", ampak enega moram imeti zaposlenega, drugače ni subvencije. Se pravi enega zaposlite, za drugega vam damo subvencijo...

Ja to bo!

Za to pa naj se čimprej potopi ta naša država, naj bo zaradi mene 500.000 brezposelnih, naj zmanka denarja za javne uslužbence, naj propadejo VSE firme, jaz se z današnjim dnem ne bom več trudil k izboljšanju stanja v državnem proračunu!

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Pa saj je res mal čudno, ti si zaposlen v neki firmi, v popoldanski bi pa nekoga drugega zaposlil sam zato, ker bi rad prejel subvencije al kaj? A ga res rabiš? Zakaj se sam ne zaposliš?
Itak se bodo vse sorte triki sprobavali....(ne rečem, da ravno ti).

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Pa saj je res mal čudno, ti si zaposlen v neki firmi, v popoldanski bi pa nekoga drugega zaposlil sam zato, ker bi rad prejel subvencije al kaj? A ga res rabiš? Zakaj se sam ne zaposliš?
Itak se bodo vse sorte triki sprobavali....(ne rečem, da ravno ti).

hja veš kak je... sem zaposlen, delam v informatiki...

Imam pa s.p. preko katerega se fura prodajo in montažo klim, pa zadnja pol leta še spletna trgovina s pasjo hrano.
Ne uspem več vsega sam, službe zaenkrat nebi pustil, ker je solidna zgodba! Svojega posla pa tudi nebi opustil!
Zato bi zaposlil eno osebo. Za nedoločen čas. Načeloma se mi hebe za subvencijo, je pa to tista zadeva, ki bi prevagala odločitev, ali se še naprej sam ubijam, ali pa malce lažje zadiham.

Hec je v tem, da subvencijo bo pa brez težav dobila ena firma, ki bo zadevo namesnko izkoristila!

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
A da bi pa d.o.o. odprl ti pa ni? Ker jaz cisto razumem zavod v tem primeru - se sam noces prevzeti rizika, poem naj te pa oni sponzorirajo? :D

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Zato ker je on malo menedzerja v dobrem pomeni besede. Zna zrihtati sebi pa še komu delo. In tega se pač pri nas ne podpira.
Igi: pazi da ne zakuhaš, klimo si prižgi, upam da dela, sicer kliči servis
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Saj lahko odpreš firmo tudi ti (d.o.o.), zaposliš pa nekoga xy, ti si pa samo kot lastnik, torej nima ta firma nobenega stroška s tabo, podobno kot popoldanski s.p.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
A da bi pa d.o.o. odprl ti pa ni? Ker jaz cisto razumem zavod v tem primeru - se sam noces prevzeti rizika, poem naj te pa oni sponzorirajo? :D

Sory ampak ne razumem... Zakaj bi imel doo? saj pri s.p.ju sem še bolj izpostavljen in če bo šlo kaj narobe mi imajo dejansko kaj za pobrati. Pri doo -ju malce težje. Pa še dohodnina je višja pr sp-ju. Pa načeloma bi celo šel v doo, samo potem je spet pogoj, da moraš eno leto pred tem poslovati, preden lahko zaprosiš za subvencijo.

Glede rizika... Zakaj bi bil jaz večji riziko kot en "joža", ki je samozaposlen? Pod črto imam večje dohodke, 10 let poslovanja, plačana dajatve, ...

Vem tak je razpis, ampak razpis je debilen kakor koli obrneš!

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Tudi ne štekam, če ti popoldne lepo dela, bi se jaz v to vrgel..se mi zdi da ti bi vse malo pa še subvencijo fural. Vzameš SP, pri podjetju ki si zdaj zaposeln, pa računas storitev. Verjemi da te bodo bolj veseli, ker jih boš manj stal in več zaslužil.in tako dalje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Ga bodo bolj veseli ja, ampak lahko lepo razderejo pogodbo. Če pa je redno zaposlen, po možnosti še za nedoločen čas, pa je varen, zato tudi razmišlja o subvencijah, ker ne reskira kaj dosti.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Tudi ne štekam, če ti popoldne lepo dela, bi se jaz v to vrgel..se mi zdi da ti bi vse malo pa še subvencijo fural. Vzameš SP, pri podjetju ki si zdaj zaposeln, pa računas storitev. Verjemi da te bodo bolj veseli, ker jih boš manj stal in več zaslužil.in tako dalje.

Ja vem kaj bi lahko, ampak trenutna situacija je takšna kot je. Jst bi dopoldan oddelal svoje, za drugi del posla pa naj skrbi zaposleni. Tak je bil plan. in za tega zaposlenega je pač subvencija, če se že ponuja.

Delodajalca bi sicer res manj stal, ampak si on načeloma želi da sem "vezan"...

Mene je zmotilo predvsem to, da "normalni" in "popoldanski" s.p. naj nebi imela razlik, v praksi pa seveda so.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ah daj no, bedast sistem je, če si kritična boš to priznala, čeprav delaš med dacarji.

Pač se igi ne piše Jankoviæ in podobno, ker drugače bi dobil subvencijo brez pomislekov. Tako to laufa.

Tut sam sem imel podobno izkušnjo z zavodom. Bil sem nezaposlen, ko sem šel na zavod sem imel 29 let, bil sem nezaposlen nekaj mesecev in ponudila se je priložnost da me zaposlijo, seveda bi lahko podjetje ki me je zaposlilo zaprosilo za subvencijo ampak je niso mogli dobiti ker sem bil star 30 let in 1 mesec.... v njihovih pravilih je BILO (preteklik) določeno pod nekimi pogoji, da lahko podjetje dobi subvencijo v primeru, če sem star manj kot 30 let.
bonk.gif

Na srečo so me vseeno zaposlili ampak, ne samo bedasto - temveč idio-tsko se mi zdi, da sem zato, ker sem za en mesec presegel mejo 30 let, imel ogroženo možnost zaposlitve. 1 mesec ljudje!! nobene fleksibilnosti, za kozlat! Vsaj kakšno "komisijo" za presojo takih redkih primerov bi lahko ustanovili.

Skratka zavod za zaposlovanje, durs in podobne javne službe so za kozlat! Obvezno odpustit 70% ljudi, ostalih 30% pa naj delajo tako kot je treba, ne pa da poslušam kako stare kure v javni upravi grozijo novozaposlenim, češ da ne smejo delati tako pridno, ker sicer stare kure izpadejo nesposobne, ko dosegajo veliko nižjo produktivnost od novozaposlenih.

I

Izbrisan uporabnik 474

Torej, ker ti nisi izpolnjeval pogojev za subvencijo (subvencija je bila za mlajše od 30), je zdaj zavod kriv?! In če bi tebe vzeli, zakaj potem še ne tistega ko je 30 in 2 meseca... saj je med vama samo en mesec razlike... In tako naprej. Nekje mora biti meja in ta je pri 30.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
kako so birokrati butasti... namesto da bi 2 (DVA) imela službo sedaj hočejo da ima samo 1 službo... res... birokracija za ponoret.

ni čudno da jih tolikodela na črnoitd...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Veš kaj naletel si na enega naših idiotizmov, ni nam pomoči, dokler bomo imeli tako kretenske zakone in predpise smo itak gotovi !
Pred leti sem sam naletel na omejitev katera pravi da kmet ne more imeti popoldanski s,p,, lahko ima polnega in je tam zavarovan , plačuje prispevke, popoldanski( kot je tvoj ) pa ni možen
bonk.gif

Danes sem srečen da je tako ker ni je boljše od neumne javne uprave, zame seveda...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Torej, ker ti nisi izpolnjeval pogojev za subvencijo (subvencija je bila za mlajše od 30), je zdaj zavod kriv?! In če bi tebe vzeli, zakaj potem še ne tistega ko je 30 in 2 meseca... saj je med vama samo en mesec razlike... In tako naprej. Nekje mora biti meja in ta je pri 30.

v času nastanka nezaposlenosti sem bil star 29 let. Mislim da je to bolj relevantno kakor pa to da me je mati rodila nekaj dni prezgodaj. Diskriminacija na podlagi let.

Ja sej zato pa bi morali ustanoviti komisijo, ki bi preučevala take redke primere, tiste ki so za nekaj dni preko "dorečene meje", v tem primeru bi lahko komisija odločala ali odobriti subvencijo nekomu ki je za 1 mesec prestar in ali odobriti tudi tistemu ki je prestar 2 meseca.
Ne bi se čudil, če bi bil nekdo nekaj dni preko te meje, bi posledično izgubil možnost zaposlitve, svet bi se mu še dodatno sesul in bi prišel s plinsko jeklenko na zavod za zaposlovanje. Res se ne bi čudil takemu primeru.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
V bistvu so vse te subvencije idiotizem in vsi ti "s.p.-ji" in ostale oblike zaposlitve.

Lepo naredit enotno zaposlitev, skinit zavod, skinit subvencije in denar dat za investicije in vzpodbujanje podjetništva/razvoja na dolgi rok.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Tako je. Šele po tem bi lahko brez težav odpustili kao 70 % zbirokratizirane JU. Tako pa, več kot je ponujenih možnosti, več je izrabljanja sistema, več je potrebnih birokratov......itd......
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Darjan
E to pa ne. Če naredijo simpl, potem jih bo pol v JU preveč in večina davčnih svetovalcev, IT,...ostalo brez dela, če bo en zakon veljal več kot pol leta.

Edit; vidim da tudi mamca pozna ta sistem.

Nazadnje urejeno:

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Po pravic povedano, birokratizacija dobesedno duši učinkovitost tistega "pravega in potrebnega dela". In ubija voljo.
frown-1.gif

Oblika postaja pomembnejša od vsebine, glavne pisarne postajajo pomembnejše od strokovnih oddelkov......popisan in predpisan je dobesedno vsak debilen korak in vse je pod nadzorom. Verjamem, da imajo tudi učitelji, zdravstvo in tudi sociala toliko ene papirne vojne, da strokovno delo postaja odrinjeno ob rob.
Kaj mislite, kdo, kdaj in kako bo naredil red?
confused-1.gif