Vrtna kosilnica?

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Torej sem pred nakupom vrtne kosilnice, do sedaj sem imel navadno z brigsovim 3,5 motorjem, razen vrvic, kakšne membrane ter svečke ni bilo z njo problemov. Je pa ohišje zarjavelo tudi mo moji krivdi ker je pač nisem glih preveč čistil.
Nekako se nagibam najbolj k husquarni ampak ponudba je ogromna kaj sploh vzeti. Ene imajo pogon spredaj druge zadaj, kaj je sploh boljše, potem bi bilo zelo fajn da bi imela koš. Za košnjo imam okrog 700m^2 ravne površine.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
pri taki kvadraturi se ti splača vzeti malo boljšo..na vsak način samohodno, osebno bi izbral tudi koš (če ne rabiš pač daš stran)...pa poiskal bi opciji v večjim premerom reza - torej bolj efektivno.
Na vsak način pa s Husquarno ne boš zgrešil.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Sam sem bil pred podobno dilemo, čeprav imam za kositi precej več kot ti in na koncu sem se odločil za husqvarno R150 SV, samohodna, pogon zadaj, motor 6 KM B&S, in ALU ohišje
smile-1.gif
, to zadnje mi je ena izmed najboljših pri tej kosilnici, ima pa še mulčer, koš, in možnost izmeta zadaj.
Po prvi uporabi sem zelo zadovoljen in čudim se , da takšne zadeve nisem kupil že prej. Koša sicer ne uporabljam, niti ga ne bom v prihodnje, ker je mulčer ena fajn zadeva, ki pokošeno trevo fajn seseklja in odloži na tla in čez čas ni o košnji ne duha ne sluha, mislim o ostankih pokošene trave. Bojda je pokošena trava, seveda redno košena, dobro gnojilo za travo. Jaz je nikoli nisem zbiral v koš ali grabljal, pa je moja trata lepa na pogled in prijetna za hojo.
Možnost imaš izbrati tudi hondin motor ali pa poglej po kakšni drugi kosilnici. Vsekakor bi bil moj glas za husqvarno, pa da ima mulčer. Pol koša ne rabiš več!

LP

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mulčer je odlična zadeva, za občasno uporabo. če ne kosiš prepogosto na ta način zabašeš travo. če razumeš kaj poskušam napisati.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Mene je pri alu ohišju samo strah da se material prej utrudi in bo enkrat sigurno počil, zvarjeni spoj pa ponavadi poka naprej. Drugače sem gledal najprej gledal osnovne modele za cca 400€ zdaj pa gledam 150svh isto kot tvoja samo z hondinim motorjem razlika med brigs in hondo je 50€ sodeč po tem ceniku http://www.totum.si/trgovina/vrtne_kosilnice/Husqvarna.html kar ni dosti, po eni strani pa spet gledam 600€ za kosilnico za enkrat tolko se dobijo že ti osnovni traktorji, kar pa bi mi prišlo prav pri čiščenju snega saj imam veliko dvorišče. Bom enkrat ta teden stopil do prodajalca pa mu malo zatežil. Drugače pa mi je kolega priporočil Partner ki je po novem v lasti husquarne in ima primerljivo kvaliteto a nižjo ceno.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če je traktor opcija, potem ga vzami. ti nisem hotel svetovati, ker sem mislil, da ni kje parkirat. če s epa lahko še pozimi ponuca. zadetek v polno.

udobno, hitro, enostavno. pa še zanimiv.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Če kosilnice ne boš metal po tleh ali se zaletaval kam, in to močno, potem ni panike da poči!
Je videti dovolj robustno in trdno, da bi se zgodilo kaj takega,ker ohišje ni iz ALU folije ampak je precej debelo!
Skratka ni panike za kakšen pok ohišja.
Traktorček je super zadeva, ampak ne tisti za jurja evrov ali manj, vsaj kar se izdelave tiče.
Tudi sam razmišljam o parkovnem traktorju in če bo padel potem bo to sigurno husqvarnin, tisti z 17KM, kar mora biti dovolj tudi za pluženje snega. Ampak pri takim milih zimah?! se kaj dosti za pluženje ne bo rabil, kajne.
Še nekaj, kosilnica ali pa vsaj kosa bo potrebna vseeno, ker vsepovsod s traktorjem ne moreš kositi, recimo okoli grmov ali med gredami, no odvizno kakšno imaš ureditev okoli bajte, pa manevriranje s kosilnico je lažje in hitrejše.
Traktor+mulčer->go for it!
BTW, pri totumu sem tudi sam kupil kosilnico, zelo profi odnos so kupca so pokazali.
LP

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Sem glih pri kolegu gledal husqvarno pa je pravi stroj, samo on ima na stranski izmet, jaz pa bi raje imel na koš. Glih to me muči ker husqvarna je od 2k€ naprej, to pa je kar nekaj denarja z stvar, ki bi bila delno izkoriščena. Res je da sem letos samo enkrat kidal sneg pa še to nebi bilo potrebno, bi pa bil traktorček fajn zadeva in mi je želja še od otroških let
bonk.gif
Si bom sposodil od kolega zadevo in malo potestiral, verjetno pa bom vzel potem kosilnico verjetno husqvarno z honda motorjem bom pa videl če alu ali z jeklenim ohišjem.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Da še jaz neki vprašam, če ma kdo lakserco: na koliko gasa kosite z njo? Namreč, doma jo do lani nismo imeli, včeraj sem letos prvič kosil z njo (moral zamenjat gorivo, ker je blo preveč olja not) in sem za cca 700 m2 (nekaj brez dreves, nekaj z drevesi) porabil cca 2,5 uri. Je to velik al ne? Gasa mam pa tam nekje 1/3 tko da ni nič glasna. Sem jo sicer tudi sprobal na malo več kot pol gasa, kjer je pa res takoj pokosila vse. Ji to škodi ali ne? Ker če ne, bi raje tako kosil, ker gre hitreje.

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
flaksarco komot zavrtiš to visokih obratov, jaz z njo delam malo manj od polnega gasa oz. odvisno od velikositi trave in zahtevnosti terena. pa če imaš 700m^2 "lepih" površin bi bilo lažje kositi z vrtno kosilnico

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Košnja ob polnem gasu laksarci nikakor ne škoduje, itak ne držiš polnega gasa pol ure skup. Matrati se na 1/3 gasa je brezveze. Odsvetujejo le ful gas kar tako, brez upora trave. Tako piše v navodilih za mojo Husqvarno.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Hvala obema. Namreč za Kawasaki, ki ga imamo, nikjer ne piše o tem. Le za kako travo je kak nož/laks.
Se strinjam, da bi šlo hitreje z navadno kosilnico, samo kaj, ko to ni doma in ne morš vsak teden kosit. Da se pa splača s to nitno kosit, pa more že mal zrast trava.
Sicer je pa primarno kpljena za košnjo 1200 m2 na hribu, kjer zaradi nagnjenosti in dosti drevja ne pride v upoštev navadna kosilnica. Ker tam kosimo travo 3x letno, bomo pa verjetno kar s kovinskim priborom kosili. Namesto s koso kot do sedaj. Čeprav razlike v čsu košnje ne bo.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
sam samohodno ne kupit. Če mene uprašaš je to tak hendikep da je za popizdit. Mi smo meli prej eno navadno pa je zaribala. Zdej je stari kupu kao mal boljšo samohodno.
Same težave maš z njo pozabi da bi lahko okol dreves pokosil, to gre sam naprej nazaj pa bolj težko. Prejšnjo kosilnico sem na manjši fliki trave porival naprej pol pa vleku nazaj. Tale gre sam naprej ko pa obračaš ti kolešček v travo nardi lukno. Ko sem hotu spreznit koš na prejšnji sem jo pač pelu do komposta pa stresu. Tole pa ne moreš pelat ampak se lepo počasi pele sama. Kak safer !Uglavnem enkrat več dela maš z njo.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Jst kosim s Stihlovo na polni gas dokler ne zmanjka mešance in potem spet ko dolijem in še ni crknila pa je že kr nekaj let stara.

Kar se pa samohodne tiče, sej ni treba skoz držat pogona ga pač spustiš za tist cajt da greš v rikverc. In je dost boljše lepo nalahko zadaj hodit ko sama vleče kot pa jo tiščat sem pa tja, sploh ko je že dost trave v košu.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Doma imamo Kawasakijevo lakserco sigurno že kakšnih 12 ali več let.

Kosimo vedno s polnim gasom, pač vsake toliko ga itak spustiš, ko greš okoli drevesa, ali kaj podobnega, drugače pa ponavadi vedno gas do konca. Dela kot urca še danes, pazljiv moreš bit da gorivo prav zamešaš, da ne narediš prerevne mešanice, ker potem ji pri visokih obratih lahko kaj škoduje. Mi mešamo nekje na 2,5%.

Samohodno kosilnico pa sem kupil lani. Prav tako sem spraševal po forumu kaj kupiti. Na koncu sem se zaradi ugodne cene odločil za Husquarno R52.

Kaj so mi takrat forumaši svetovali?

Pogon obvezno na zadnji kolesni par, če se kosi s košem. Prednji pogon in poln koš zadaj ne gre dobro skupaj.
Če se prav spomnem so hondini motorji boljši za košnjo pri večjem nagibu terena.

Do sedaj, po enem letu sem s kosilnico še vedno zadovoljen. Vžge zelo lepo, kosi v redu. Edino pri previsoki travi, cca +30cm, mogoče spusti kaj trave v mes in morem popravit v drugem krogu. Drugače pri normalno visoki travi kosi lepo.

Ponavadi uporabljam košnjo z mulčerjem, ali s košem. Stranski izmet sem probal samo 1x.

Močna je dovolj, tako da jo tudi gosta trava kar težko ustavi. Kosim pa cca. 1200kv. metrov.

Še moj stroj :
313019-IMG_1635.jpg

Priponke

• 313019-IMG_1635.jpg
    313019-IMG_1635.jpg
    62,4 KB · Ogledi: 1.090

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Morem pa pohvalit trgovino Totum.

Kosilnico sem rezerviral po E-mailu. Redno odgovarjajo na E-mail. uslužbenci prijazni, ko sem prišel po kosilnico mi jo je prodajalec sestavil, nalil noter olje, malo goriva in kosilnico prižgal. Naredil sem tudi testni krog po dvorišču.

Rekel mi je, da rad osebno vsako kosilnico preizkusi preden gre ven iz trgovine, da ne bi bilo kaj narobe.

Zraven so mi podarili še en rezervni nož, kapo husquarna in liter motornega olja. (v pol ure kolikor sem čakal na vrsto za mojo kosilnico, so prodali 3 kosilnice H.

Na sliki vrt, ki sem ga ta teden pokosil.
313026-vrt.jpg

Priponke

• 313026-vrt.jpg
    313026-vrt.jpg
    126,6 KB · Ogledi: 862

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Apropo kosilnice na nitko, dvotaktni motorji so srečnejši na večjih obratih, ker je mazanje takrat boljše, vsi pa vemo da se tu maže z gorivom, sam delam vsepovsod 4% mešanico tudi za motorno žago. Preveč olja povzroči samo to, da motor nima moči in da se z časom naredi v izpuhu in na čelu bata garež, ki pa spet zmanjša moč, kaj povzroči premalo olja pa se tudi ve, najmanj nov bat in cilinder.

Verjetno bom vzel nekaj podobnega tvoji kosilnici, edini problem je ker je Totum preveč oddaljen od mene pa bom verjetno kupil pri lokalnemu dilerju.

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
dajat 4% mešanco motorju ki ima predpisano npr. 2,5% je brezveze, ker proizvajalec že sam predpiše močnejšo mešanco kot bi bilo optimalno. raje kupi kakšno kvalitetno olje npr. Stihlovo, ker dvotaktoli in podobne zadeve so za k....

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Tudi meni totum ni blizu, pa sem vseeno naročil po telefonu, plačal zadevo po predračunu in totum mi je kosilnico, sestavljeno in pregledano poslal po pošti ter plačal poštnino! Tako da, za totum same pluse!

LP