Vpogled v zemljiško knjigo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.794
6.778
113
pri taščici
Vincent:razbobnaj sosedom oziroma mejasem.
Sta pa to dve ozki dolgi parceli, tako da bi moral najprej obliko parcel spremeniti, da bi zadevo lahko pozidal.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.590
2.635
113
še v SLO - ampak komaj
A si ti čist čist? Kako sosedom raztrobit?!
Pokupi naj, združi, na novo razparcelira in proda.

Pa na našo - eehh - mojo, provizijo naj ne pozabi.
tongue-1.gif

Aja - pa bližje Ljubljani naj prestavi vse skupaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.794
6.778
113
pri taščici
Odličen predlog. Pa hiše v tretji gradbeni fazi naj postavi na parcelah potem. Po načrtih stavbenika iz Bizovika.
Bo financno preskrbljen do konca zivljenja.
Vincecttajkunpress

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Kaj pa te bonitetne ocene sploh pomenijo? (a koliko te lupijo z davkom al kaj?).

Mah..zadeva je v PM...to je problem. Drug pa, ker mi tega ne rabimo. Je pa zadeva tik ob glavni cesti (Kočevje - meja), pa še vedno parcela tako dolga, da če bi se spravil kaj postavljat bi lahko šel vsaj 50 metrov stran (više)...na zgornji strani pa stoji hiša (s prijazno sosedo
wink-1.gif
) kjer bi lahko prišel do priključkov.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Bonitetna ocena predstavlja kakovost (kmetijske) zemlje. Če je boniteta nad 50 moraš plačati neko odškodnino za kmetijsko zemljišče, ki ga boš pozidal. Tako nenako
smile-1.gif

LP

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kaj pa te bonitetne ocene sploh pomenijo? (a koliko te lupijo z davkom al kaj?).

Mah..zadeva je v PM...to je problem. Drug pa, ker mi tega ne rabimo. Je pa zadeva tik ob glavni cesti (Kočevje - meja), pa še vedno parcela tako dolga, da če bi se spravil kaj postavljat bi lahko šel vsaj 50 metrov stran (više)...na zgornji strani pa stoji hiša (s prijazno sosedo
wink-1.gif
) kjer bi lahko prišel do priključkov.

Citat:
Plačilo odškodnine zaradi spremembe namembnosti

V Uradnem list RS je bil 31. 07. 2012 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-D), ki spreminja način obračunavanja odškodnin. V spremenjenem 3.g členu je navedeno, da mora investitor, ki vloži vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo objekta, katerega tlorisna površina ali del tlorisne površine leži na kmetijskem zemljišču in ima zemljiška parcela boniteto zemljišča več kot 50, plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Za tlorisno površino se šteje tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem.

Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se izračuna po naslednji enačbi: odškodnina zaradi spremembe namembnosti = tlorisna površina kmetijske rabe x A,
pri čemer se faktor A določi glede na boniteto zemljišča, na katerem leži tloris objekta in ki se vodi v zemljiškem katastru.

V primeru gradnje stanovanjskih objektov znašajo ti faktorji glede na boniteto zemljišč 4, 12 oz. 20 €:
• boniteta zemljišča od 51 do 60: 4 evre,
• boniteta zemljišča od 61 do 75: 12 evrov,
• boniteta zemljišča od 76 do 100: 20 evrov.

Če tloris objekta leži na parcelah različnih bonitet, se za vsak del tlorisa kmetijske rabe upošteva pripadajoča boniteta. Če tloris objekta leži na parceli, ki ima poleg bonitete večje od 50 tudi boniteto nič, se za izračun odškodnine zaradi spremembe namembnosti upošteva boniteta večja od 50.

Primer izračuna odškodnine:
Zemljiška parcela velikosti 500 m2 ima 51 bonitetnih točk. Če je tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem 100 m2 (in se tloris v celoti nahaja na zemljišču z boniteto 51), investitor pred izdajo gradbenega dovoljenja plača odškodnino v višini: 100 x 4 = 400 €.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Mi zna kdo pojasniti, kje na PISO lahko vidim, kakšna je namembnost določene parcele? Recimo za konkretno parcelo, ki me zanima (na njej stoji vinska klet, ki sicer nima gradbenega dovoljenja (še nismo ziher, če ga sploh rabi)):

Namenska raba
površine razpršene poselitve 29%
najboljša kmetijska zemljišča 71%

Dejanska raba:
pozidano zemljišče 25%
kmetijsko zemljišče 75%

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
ponavadi je z rdečo označeno področje namenjeno za gradnjo (površina razpršene poselitve

gr69

Guru
15. dec 2009
11.590
2.635
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Mi zna kdo pojasniti, kje na PISO lahko vidim, kakšna je namembnost določene parcele? Recimo za konkretno parcelo, ki me zanima (na njej stoji vinska klet, ki sicer nima gradbenega dovoljenja (še nismo ziher, če ga sploh rabi)):

Namenska raba

Dejanska raba:
pozidano zemljišče 25%
kmetijsko zemljišče 75%

Ne kužim vprašanja - saj si ja že sam napisal namembnost.
17758-icon_confused.gif

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.812
130
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Namenska raba

Dejanska raba:
pozidano zemljišče 25%
kmetijsko zemljišče 75%

Gor levo: Tematski sklop - Prostorski red občine(PRO) - Namenska raba prostora
zmaga.gif