Vožnja s tempomatom - rekord ?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Meni se dogaja, če vozim dalj časa s tempomatom (pol ure in več), da ob prvi "uporabi" nog potem nimam takoj občutka za pedale. Rabim potem minuto, dve, da se noge spet privadijo pritiskanja na pedale, ne da bi mislil zraven. Podobno kot če se vsedeš v avto, ki ga nisi še nikoli vozil.

Drugače pa v prejšnjem avtu sem ga imel, a sem ga tako malo uporabljal, da pri menjavi avta tega nisem postavil za pogoj. Tako, da ga zdaj v avtu nimam, sem ga pa naknadno vgradil v kemper (samo zamenjava ročice in vklop v računalniku), kjer lepo nastavim 110 km/h in kruzaj miško. Tukaj bi ga pa pogrešal.

Aja, še rekord. Kakšnih 100 km s kemperjem na Autobahnu ponoči.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
ksz

Meni se dogaja, če vozim dalj časa s tempomatom (pol ure in več), da ob prvi "uporabi" nog potem nimam takoj občutka za pedale. Rabim potem minuto, dve, da se noge spet privadijo pritiskanja na pedale, ne da bi mislil zraven. Podobno kot če se vsedeš v avto, ki ga nisi še nikoli vozil.
Meni se to dogaja na avtocesti... če dalj časa vozim naravnost, potem ob prvi potrebni spremembi smer nimam več občutka za volan. Rabim kako minuto ali dve, preden se spet navadim sukanja volana, ne da bi mislil zraven...
Panoramic, a misliš, da je kaj narobe z nama?
hysterical-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vidva vrnita izpit......verjetno tudi zjutraj prvih par kilometrov še spita...ker sta navajena spanja...
hysterical-1.gif

tongue-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.325
2.994
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Se strinjam!
V bistvu je tempomat pri ročnem menjalniku precej redko uporaben.

To pa ne razumem, zakaj bi bil tempomat pri ročnem menjalniku redko uporabljen, sam ga namreč veliko uporabljam. Pač AC 6. 130 (po števcu par km čez) tempomat in je to to, pri taki vožnji res nvm zakaj bi rabu avtomatski menjalnik oziroma zakaj bi sploh rabil šaltat, saj se pelješ s konstantno hitrostjo. Če je prehitevalen prazen, BP prehitiš počasnejše brez, da bi se dotikal gasa/bremze/sklopke/menjalnika (več kot 130 pri nas itak ne smeš
evil.gif
). Če pa ni prazen in nimaš aktivnega temopomata pa moraš ne glede na menjalnik avtomatski ali ne, izklopiti tempomat oziroma bremzati, če je pred tabo počasnejši. No ja, če avto bolj švoh, je treba morda pri prehitevanju v kak klanec tudi prestaviti, ampak res ne vidim problema pač prestaviš prehitiš in pelješ dalje na tempomat, še vedno precej bolje kot brez tempomata. Men se zdi uporaben tudi v naseljih, seveda ne v nekih centrih kjer je gužva, ampak praznih cestah, ki se štejejo pod naselje. Enostavno tempomat na 50 in je to to, z nogo gre še prehitro čez.

Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Citat:

Se strinjam!
V bistvu je tempomat pri ročnem menjalniku precej redko uporaben.

to govoriš iz izkušenj, al kar tako malo na pamet? Imaš kak argument

@masevc @XSIDE in vsem ostalim...
Ja, govorim iz izkušenj. Pred desetimi leti sem imel svoj prvi avto s tempomatom in ročnim menjalnikom in mi je bilo zelo všeč. Morda se prej nisem najbolje izrazil, ker sem napisa, da je tempomat v kombinaciji z ročnim redko uporaben. Nisem mislil čisto tako. Jaz sem pri ročnem menjalniku prav tako veliko uporabljal tempomat vendar, ko sem avto zamenjal z drugim, ki ima avtomatski menjalnik sem kmalu ugotovil, da lahko še pogosteje uporabljam tempomat oziroma ga je redkeje potrebno izklopiti. Gre se predvsem za nizke hitrosti v naseljih kjer je bilo pri ročnem včasih težje izbrati ustrezno prestavo, problem so tudi klanci in še kaj pa se zdaj ne spomnim več, na avtocesti pa je bil problem pospeševanja. Lepo sem se peljal naprimer 130km/h na tempomat v peti prestavi, ko dohitim počasnejše vozilo pred mano in če je bilo potrebno malo hitrejše prehitevanje sem moral prestaviti v nižjo takrat se pa tempomat izklopi. Pri avtomatiku se med prestavljanjem tempomat ne izklopi!
V glavnem tempomat je zakon stvar v kombinaciji z ročnim ali pa avtomatskim menjalnikom, le da je pri slednjem vseskupaj še malo bolj komot in malenkost bolj uporaben
wink-1.gif
Samo to sem hotel povedati.

Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
ksz

WTF???!!!
bonk.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
No ja, vrjetno je v kombinaciji z avtomatikom še malenkost bolj uporaben. Je pa to, da se tempomat pri prestavljanju izklopi odvisno od avta, pa tudi pri modernih torbodizlih in turbobencinarjih je ponavadi navora več kot dovolj, da gre čez use klance s končno prestavo.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.601
1.129
113
Titograd
Klinca, mb- lj pa sem zvečer po dokaj prazni cesti moral 4 krat iz tempomata........ ne gre v enem kosu nikak, ali ti skoči kdo z 100 na uro na prehitevalnega ali pa hebene cestninske
bonk.gif

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Huh če bi ga imel, bi bil moj rekord tudi okoli 500 km ali več (Garmin je pokazal 1024km brez zavijanja v križiščih)... Ampak ga kombi sredi Avstralije ni imel.
frown-1.gif

Drugače mi je pa že 2x ratalo celo pot iz Brezovice do Razdrtega prevozit z tempomatom in 130 na števcu... Aja ob 6 zjutraj...

Jaz avta brez tempomata ne nabavim več. Sem se 8 mesecev vozil brez njega večinoma po AC, potem pa nabavil avto s tempomatom in je zakon. Uporabljam ga pa non stop (naselje, izven, HC, AC). Lepo prešaltam do ustrezne prestave in pritisnem gumb...