Vožnja s tempomatom - rekord ?

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.325
2.994
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Tempomat in avtomatik, kaj češ lepšega.
cheer.gif

Se strinjam!
V bistvu je tempomat pri ročnem menjalniku precej redko uporaben.

Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Ok, vsi tu z vašimi rekordi, bullcrap, ni varjante da furaš tempomat skoraj dve uri.

Furas 110-130; dohitiš tovornjak, prehitevalni je poln, moraš dol z gasa, al pa tolko prej po tempomatu bremzat (kar zahteva več predpripravljenosti in razmišlanja naprej kaj bo čez 500m.

Ne pridem s tempomatom niti od LJ do CE, že zaradi cestnin ne. Če odšteješ cestnine, pol je treba furat 85, da še te tovornjaki prehitevajo in vsi ti žmikajo. Tako na nevem kako delata 300km brez da se dotaknete stopalk, tut če bremzaš s tempomatom, v eni uri je treba vsaj enkrat pohodit al bremzo al gas.

Vsak dan prevozim 50-120 po .at AC pa ni varjante da nebi uporabil stopalk. Še v nedeljo ko se peljemo kam, ko ni nikogar nikjer,
se najde en zajeban tovornjak in ko ga želiš prehitevat ti po prehitevalnem uleti CRXka in al moreš bremzat al pa zahodit.

Da furaš 150 tempomat pa tako ali tako nemoreš, ker padalcev iz leve špure ko prehitevaš dva kamiona je miljon.

S tem kar si napisal se kar strinjam. Jaz se sicer ne spomnim koliko sem najdlje prevozil z enim vklopom tempomata je pa možno, da je bilo vsaj 200km, če ne več. Vendar pa težko trdim, da je bila ves čas enaka hitrost, zagotovo pa brez dotikanja zavor ali gasa ampak samo gumbov na volanu. Ja avtomatik je čudežna zadeva in po njegovi zaslugi lahko vsak dan vozim s tempomatom vsaj 90% poti, ki jo opravim.

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Ok, vsi tu z vašimi rekordi, bullcrap, ni varjante da furaš tempomat skoraj dve uri.
Meni je uspelo več kot 2 uri... seveda ne na naši ac ampak ponoči na nemški

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Men tud ni jasno zakaj ne bi bil uporaben. Sej tempomat vklopiš, ko si že dosegel želeno hitrost. Če misliš da je tempomat tam zato da lahko + in - tipko na volanu uporabljaš namesto stopalke za plin si malo falil.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Zarad tempomatarjev je prej stala na cesti kokr ne....ker ko prehiteva itak ne pospesuje, da ja ne bo prekrsil tega "pravila".....al pa porabo lovi s svojimi 110. Najmanj guzve je za bozic na cesti....smo sli u soboto na Krk, tok mal avtomobilov nisem v zivljenju videl na avtocesti....bi lahko celo pot zvozil s tempomatom, sam se nam je mudil, pa je slo raj bliz 200. In glejga zlomka, zivi smo, ostali pa tudi!
bonk.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:Še v nedeljo ko se peljemo kam, ko ni nikogar nikjer,
se najde en zajeban tovornjak in ko ga želiš prehitevat ti po prehitevalnem uleti CRXka in al moreš bremzat al pa zahodit.
Jah, prepočasi furaš...

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Se strinjam!

To pa ne razumem, zakaj bi bil tempomat pri ročnem menjalniku redko uporabljen, sam ga namreč veliko uporabljam. Pač AC 6. 130 (po števcu par km čez) tempomat in je to to, pri taki vožnji res nvm zakaj bi rabu avtomatski menjalnik oziroma zakaj bi sploh rabil šaltat, saj se pelješ s konstantno hitrostjo. Če je prehitevalen prazen, BP prehitiš počasnejše brez, da bi se dotikal gasa/bremze/sklopke/menjalnika (več kot 130 pri nas itak ne smeš
evil.gif
). Če pa ni prazen in nimaš aktivnega temopomata pa moraš ne glede na menjalnik avtomatski ali ne, izklopiti tempomat oziroma bremzati, če je pred tabo počasnejši. No ja, če avto bolj švoh, je treba morda pri prehitevanju v kak klanec tudi prestaviti, ampak res ne vidim problema pač prestaviš prehitiš in pelješ dalje na tempomat, še vedno precej bolje kot brez tempomata. Men se zdi uporaben tudi v naseljih, seveda ne v nekih centrih kjer je gužva, ampak praznih cestah, ki se štejejo pod naselje. Enostavno tempomat na 50 in je to to, z nogo gre še prehitro čez.

Back on topic: Za rekord je bilo vrjetno mišljeno v smislu običajnega tempomata, se pravi brez bremzanja (ali dodajanja gasa?). Zase bi bolj težko rekel, kok je blo najdalj, ker je skoraj vedno kaka situacija, da je potrebno bremzat, izklopit tempomat ali pač potegnit naprej, da je prehitevanje varno bodisi je prehitevalni pas precej zaseden, kamion prehiteva drug kamion ali pa je enostavno zastoj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Tempomat in avtomatik, kaj češ lepšega.
cheer.gif

Se strinjam!

Izjema so Audiji - ta se tempomat pri prestavljanju ne izklopi ... Lahko mirno iz cestnine stisneš resume v recimo 4 prestavi, pa vmes v 5 in 6 daš, pa se ne bo ugasnil.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Pred kratkim sem imel daljšo turo, v takšin primerih vozim s tempomatom, da sem bolj spočit.
Vozim podnevi, lepa vidljivost, sicer malo oblačno, en oster ovinek, ki sem ga vozil 80, začne se ravnina, dam na tempomat na 130 in vozim in vozim, in ugotovim, da po dolgem času še vedno vozim na tempomat, dokler nisem prišel do avtocestnega križišča in sem šel počasneje - vse skupaj se je nabralo 1 uro 45 min vožnje in 218 km, samo da sem držal volan in nič drugega.

Koliko vam je uspelo naredit v enem kosu s tempomatom ?

Nimam tempomata... Pa tudi drugače se mi zdi še vedno najbolj zanesljivo policijski čevelj na gasu...
evil.gif

Kako je pa z utrujenostjo pri ZELO DOLGI vožnji pa ne bi vedel... (max je bilo nekje 5 ur se mi zdi - in to so zmogli
policijski čevlji brez težav...)

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Jaz tempomat precej ''aktivno'' uporabljam... recimo za 50 skozi naselje in potem s tempomatom pospešim na 90 izven naselja, avtocesta od 100-150, vse tempomat... je pa v kombinaciji z avtomatikom.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.352
113
Meni se pa zdi tempomat v Sloveniji popolnoma neuporabna igrača. Z izjemo vožnje sredi noči in proti jutru.

Skratka, enkap drkanja po knofih namesto, da bi normalno vozil.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Če ga moj avto ne bi imel, bi se mi tudi zdel neuporabna igrača...
hysterical-1.gif

Nekako tako so pred leti za klime v avtu govorili... seveda spet tisti, ki jo v avtu niso imeli...

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Jaz ga uporabljam na AC za 130km/h, da se čim manj stresno vozim in na kakšni vožnji po regionalnih cestah, ko pridem v naselje, da držim 50km/h, drugače hitro zbeži čez. Za neko dinamično vožnjo s pospeševanjem in zmanjševanjem hitrosti ga ne uporabljam, saj imam noge, mi je manj tečno z nogo prilagajat gas situaciji, kot klikanje po gumbih za vsak ovinek.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Meni se pa zdi tempomat v Sloveniji popolnoma neuporabna igrača. Z izjemo vožnje sredi noči in proti jutru.

Skratka, enkap drkanja po knofih namesto, da bi normalno vozil.

Kako komu sede, zadnjič se furam s kolegom, 90km ACja, pa ded ni vklopil TM, sam ga pa vklopim tudi za 2km, nič lažjega kot pa stisnit knof, nogo s pedala in čilaš. Jaz brez tempomata avta ne kupim več, če pa že, bo pa to prva investicija še v istem tednu.