Volivec, lovivec, gledavec ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Naj mi zdaj nekdo razloži to zadnjo modo, ki se jo je spomnil preveč brihtni (meni neznani) slavist in je zdaj očitno uzakonjena v medijih.

Zakaj ne več volilec? Zakaj tako nenaravno spačenje jezika z volivcem?
stupid-1.gif

A potem televizijo gledajo gledavci?
bonk.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Zato, ker je to cisto knjizna slovenscina. Zanimivo, ane?
zmaga.gif

Si kdaj vzel v roke SSKJ? Zdaj ga imas tudi na spletu.

Zanimivo kaksne intelektualce imamo, Slovenscina pa spet ni tako zaje***a
smile-1.gif

AIter

Pripravnik
9. dec 2010
284
0
16
sprasujem se.gif
, kaksna zadnja moda?
raje ti nam obrazlozi kdaj so te iz volilca preimenovali v volivca
sprasujem se.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
SFRJ
evil.gif

in jaz sem imel na klasicni gimnaziji slovenstino 2? kdo tukaj kupuje nazive?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Itak da piše v SSKJ. Se pa jaz dobro spomnim, da se je še kake 5 let nazaj pisalo volilec. In se je vedno pisalo zajedalec. Zdaj pa povsod volivci in zajedavci.
bonk.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.772
3.981
113
Ljubljana
hmpg.net
Zanimivo, imamo :
volilni okoliš; volilni zakon; volilna enota, volilna propaganda, volilni izidi; volilni postopek, sistem / volilna pravica, svoboda / volilna udeležba / volilni glas, listek; volilni imenik (vse iz SSKJ), imamo tudi volilni knez, ampak volilca pa res nimamo več:)

Zakaj?

Iz Slovenskega pravopisa 2001:

volívec -vca m z -em člov. (ı̑) volívka -e ž, člov. (ı̑) volívčev -a -o (ı̑)
volílec -lca [u̯c] m z -em člov. (ı̑) volivec volílka -e [u̯k] ž, člov. (ı̑) volivka volílčev -a -o [u̯č] (ı̑)

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nebi rekel.

je gledališče ne gledavišče
je volilno telo ne volivno telo.
je lovilna karta ne lovivna..

ampak, kaj bi jaz, k sem se komaj pri tlinastjih naučil slovenštine.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
No, zadeva še zdaleč ni "moderna"! Prva knjiga, ki se je spomnim, da so uporabljali take besede (tam je bil "igravec"), je že iz leta 1961 (jo še imam). Se še prav dobro spomnim, da sem bil zelo jezen, ko sem jo bral. Potem sem se pa počasi navadil, v tem času so pa tudi večinoma opustili tako pisavo.
Motijo me pa vse te spremembe še najbolj zaradi tega, ker se približujejo primitivizaciji jezika, saj vse bolj težijo k fonetičnemu pisanju, ki pa ni ravno atribut razvitega jezika.
Jezikoslovci pravijo, da če se neka beseda "prime", da jo potem lahko splošno uporabljamo. Primer take - zelo napačne rabe - je besedni par, kjer kot nasprotje opozicije uporabljajo pozicija.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
No, je pa vseeno čudna logika: volilna pravica in volivec - potemtakem bi bila tudi volivna pravica a ne?

Malo preveč sračkate jezikoslovci zaradi lastne pomembnosti se mi zdi.

Kaj potem poslušalci(poslušavci) heavy metala niso več metalci ampak metavci? In tožilec bo toživec? Na tožilstvu delajo toživci. Jao. Kdo se komu tu prilagaja? Narod enim par dedkom ki vsake tolko novi slovar napišejo?

Kje je tu kako pravilo?

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Če bi se držali pravil, pa ne bi imeli nobenega dela. Vsake toliko časa morajo pa ja nekaj "pokazati"!

erikson

Guru
25. avg 2007
22.857
6.611
113
Pravila občasno spremenijo. Menda zato, da "jezik živi".
rolleyes-1.gif

Sedaj je naprimer pravilno bombon in bombonjera.
crazy1.gif

bonbón -a m (ọ̑); gl. bombon
bonboniêra -e [nj] ž (ȇ); gl. bombonjera