Visoka poraba?

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
319
4
18
Imam občutek, da Fox 1.4 porabi preveč. S tem se sicer nikoli nisem ukvarjal, a sem nazadnje izračunal, da je bila poraba 9,8 l/100km. Na splošno skoraj nikoli ne naredim več kot 450km. Bi lahko bilo kaj narobe ali je to normalno in naj se sprijaznim s tem?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
Nenavadno da Fox toliko žre glede na svojo velikost in težo, če pa lahko Golfa 5 1.4 voziš tut z 8 l/100km.. Nekaj mora bit narobe, razen če so not kakšni drugi motorji. Vem da je imel VW nek 3 cilinderski motor v teh malih Polotih ki je bil požrešen!

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Povprečna poraba za tak avto naj bi se gibala okoli 6,5l. Tvojo porabo je pa možno doseči samo z zelo agresivno vožnjo ali z relacijami, ko niso daljše od 1km.

Aliens

18. jun 2008
319
4
18
Torej nekaj je le narobe. Namreč vozim ga vsaj po mojem mnenju disciplinirano (na regionalnih cestah obvezno peta prestava, na ac ne presežem 130km/h). Avto se sicer res uporablja večinoma v mestne namene, vendar so bile pri tejle zadnji porabi vključeni tudi daljši relaciji (dvakrat po okrog 80km).
Kaj pa bi lahko bilo narobe?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Lahko probaš drugo gorivo (višje ali nižjeoktanskega, druga znamka), preveriš pritisk v gumah, pogledaš kdaj je bil menjan zračni filter, preveriš nivo olja...

Drugače pa avto potegne v redu? Je glasen?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Marsikaj je lahko narobe-Zamašen zračni filter, svečke, lambda sonda....in še precej drugih stvari.
Pomoje boš najhitreje zvedel na servisu, ko ga priklopijo na tester.

Aliens

18. jun 2008
319
4
18
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Lahko probaš drugo gorivo (višje ali nižjeoktanskega, druga znamka), preveriš pritisk v gumah, pogledaš kdaj je bil menjan zračni filter, preveriš nivo olja...

Drugače pa avto potegne v redu? Je glasen?

Avto je super drugače, ga lep čas ne zamenjam. Glasen ni, potegne kot se spodobi zanj.
Je pa v današnjih časih višjih cen goriva poraba vedno pomembnejši dejavnik.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To pa itak, jaz sem ravno zato menjal avto, da imam zdaj pod 7l porabo, o dizlu pa še premišljujem, ker prevozim nekje 15kkm na leto.

Sicer pa če gre za Foxa verjetno ni še izven garancije, pa naj pogledajo v čem je fora. Samo da te ne bodo odpravili in rekli, da ni nič, po koncu garancije pa ti bodo rekli, da je treba katalizator menjat ali kaj podobnega.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
SouthPark to bi pa lahko vedal da če delaš 15k km letno da se ti ne splača dizel sploh pa če imaš 7 oz. pod 7 porabo goriva... Delam tam 30.000 letno pa nevem če se mi dizel splača... Sploh glede na stroške ki doletijo dizle..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
... Sploh glede na stroške ki doletijo dizle..

kaki pa so ti stroški?

po vsej verjetnosti bi znalo biti kaj narobe z lambda sondo.....ta je pogosto vzrok za prekomerno porabo.

Ker take porabe se nebi sramoval niti kak težko progaš dolžine 5 metrov, vsaj 1.5 tone in 150+ konj pod pokrovom (bencinar seveda)...dizel vsaj 3.0 motor v 2 tonah pleha (izšteti korejci...oni znajo tudi dizla narediti, ki porabi toliko kot bencinar
evil.gif
).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Aliens pravi:
Imam občutek, da Fox 1.4 porabi preveč. S tem se sicer nikoli nisem ukvarjal, a sem nazadnje izračunal, da je bila poraba 9,8 l/100km. Na splošno skoraj nikoli ne naredim več kot 450km. Bi lahko bilo kaj narobe ali je to normalno in naj se sprijaznim s tem?

Ti voziš z gasom do daske ?
Ali prehitro menjavaš v višje prestave ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Ja sej zato ravno premišljujem. V poštev bi tak prišel samo kak clio 1.5 dci in porabo 4,5l, tam bi še opravičil stroške.

Kupi Peugota 206 1.6HDI, življenska doba avtomobila cca 150kkm
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
... Sploh glede na stroške ki doletijo dizle..

kaki pa so ti stroški?

po vsej verjetnosti bi znalo biti kaj narobe z lambda sondo.....ta je pogosto vzrok za prekomerno porabo.

Ker take porabe se nebi sramoval niti kak težko progaš dolžine 5 metrov, vsaj 1.5 tone in 150+ konj pod pokrovom (bencinar seveda)...dizel vsaj 3.0 motor v 2 tonah pleha (izšteti korejci...oni znajo tudi dizla narediti, ki porabi toliko kot bencinar
evil.gif
).

Storški z dizli so ogromni, sploh ko je zadeva malo dotrajana in ko so kilometri tukaj (turbina, injektorji, bosch črpalka če jo še ima, občutljivost na gorivo slabše kvalitete itd.).. Sem imel že 3 dizle tako da verjemi
wink-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
potem si imel slabe dizle.
Tudi pri bencincu so problemi z injektorji, vzigalnimi tuljavami, katalizatorji...

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
sej večina slovencev samo dizle kupuje, pol se pa furajo do trgovine 2km stran pa nazaj in se čudijo zakaj kej crkne...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.460
2.452
113
Se strinjam Narodnjak. Dizel ni zato delan, za drkarije. Kakorkoli ze, dejstvo je da je vzdrževanje enega dizla veliko veliko dražje ter veliko bolj zahtevno kot pa za enega bencinca. Vem da se bo zdaj našlo nekaj tapametnih, ki bodo postavili svoje teze ampak pod določeno prevoženo letno kilometrino se ti dizel ne splača... S tem sploh ne začnem omenjat zimskih nevšečnosti, ki se lahko zgodijo pozimi pri ekstremnem minusu...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Ja sej zato ravno premišljujem. V poštev bi tak prišel samo kak clio 1.5 dci in porabo 4,5l, tam bi še opravičil stroške.

Kupi Peugota 206 1.6HDI, življenska doba avtomobila cca 150kkm
smile-1.gif

Uh, tile so pa redki. Pa še tam je povprečna poraba 5,63l (po spritmonitor), to se mi ne splača.