Vezava denarja

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.142
319
83
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Najbolj smiselno je, da zagoni ta denar in uživa v življenju, dokler le to še traja.
467716-post_slo.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
455
83
na vse:

Obresti NE gredo v dohodnino. Gre za cedularno obdavčitev, vse kar je nad jurja se obdavči z 20% in to je dokončen davek. Ne glede na to ali imaš 100k ostalih dohodkov ali 0.

Oprostitev davka od obresti do 1000€ velja samo za banke in hranilnice znotraj EU.

Prenašanje večje količine denarja v druge države (čez Kolpo) je lahko precej tvegano. Elektronski prenos pa je tako drag, da ti hitro pobere razliko v obrestih, pa še rabiš/plačaš ga 2x. V kombinaciji s prejšnjim odstavkom - verjetno se ne splača.

Aja, neprijava obresti (tudi neprijava računa) DURSu ni poceni.

Moj nasvet: individualno do bank in se dogovorit za pogoje x€ za Y dni = ??? In vzameš najboljšo, varne so vse enako.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.704
3.952
113
Ljubljana
hmpg.net
Najprej, glede jamstva država za vloge do 100.000 EUR.
No to dejstvo NE DRŽI.
Jamčijo solidarno druge banke v Sloveniji. In če NLB propade, potem bodo vse ostale banke z lahkoto nabrale potrebne denarce
hysterical-1.gif

Glede tujine:
Ravnokar sem nekje napisal, da DURS ne spremlja bančni transakcij (razen poimensko za nazaj). Ima pa podpisane dogovore z kar nekaj neEU državami o avtomatski izmenjavi podatkov o obrestih na depozitih. Mi njim oni nam, avtomatsko. Kot je nekdo že napisal zgoraj Avstrija (in Švica) odbije dohodnino pri izplačilu obresti, jo nakaže v Slovenijo in NE pove imen lastnikov depozitov. Razen če seveda ne obstaja direktno povpraševanje, ima ta in ta, tale račun pri vas?
Obresti na EU vloge so v nekaterih manj razvitih državah (exYu) zelo mamljive, amapk če gre banka v stečaj, kdo ve kako bodo obravnavani slovenski varčevalci. Spomnimo se primera LB
cool-1.gif
Mimogrede malo pred krizo so bili tudi na Irskem zelo ugodne obrestne mere. Le zakaj?

Kljub vsemu pa mislim, da je verjetnost, da bi NLB propadla, relativno majhna, verjetno manjša, kot da propade recimo Hypo, za katero bi pred tednom dni marsikdo dal roko v ogenj (not me
ne-ne-1.gif
), pa vidi njih, kje so sedaj.

Če ima kolikor toliko ugodno obrestno mero, naj pusti pri miru, ker predčasna prekinitev, pomeni dejansko nižjo obrestno mero, tako da je vprašanje, če se ji res splača.

Res pa je, da sedaj nihče ni pameten glede denarja.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.165
7.873
113
Vezava se izteče marca! Malo sem potelefonaril naokoli po bankah in imajo kar različne obresti za vezavo 1 leta:

A Banka - 3,85%
Unicredit Bank: do 3,85%
SKB : 3,7% - 13 mesecev
Gorenjska Banka: 3,55% - 13 mesecev

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.165
7.873
113
Če bi se denar položil na Bank Austrio v Avstriji je potrebno o tem obvestiti naš DURS, ali se to že v Avstriji zrihta? Kako to poteka?

jello

Guru
22. sep 2008
10.305
3.929
113
Če prav berem gre za vprašanje razlike tam okol 250 EUR letno*. Ne vem no če je ravno računica da ga na tri banke daješ ali se v avstrijo voziš. Pogledaš kdo da največ in kje te najmanj stane menjava banke.

*razlika med 3,5% ali 4% če maš 50 jurjev.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.467
2.449
113
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Najbolj smiselno je, da zagoni ta denar in uživa v življenju, dokler le to še traja.
467716-post_slo.gif

Točno tako, zaradi takih starih mujmunov ki si mislijo da si bodo nesli kaj zraven v trugo je tudi gospodarstvo delno v kurzu, denar more krožit, treba je vzpodbujat potrošnjo!
smile-1.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.704
3.952
113
Ljubljana
hmpg.net
Evo da ti bo težje še Factor banka 3,80 % vendar s to razliko, da lahko vsake 3 mesece nekaznovano prekineš
@Fadil - "Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, in pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU mora davčni zavezanec rezident vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto."

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.286
7.058
113
pri taščici
Dvomim da ima nlb 3,5
Kaka menjava banke?
Za depozit nimas nobenih stroskov. Vsaj na factor in probanki. Na lonu je neko zapiranje racuna nekaj evrov.
Gres na banko, se legitimras, gres domov, nakazes na racun, dobis pogodbo po posti, podpises in vrnes. To velja za factor.
Za probanko pa denar polozis na salterju.
Kako je s prijavo ce depozit naredim v svici ki je izven eu.
Kaksne so tam obresti in stroski.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik reality pravi:
softi ne bit paranojičen... -- ti svetuješ doma keš, da ti ga lopnejo, požar al karkoli....

Če že naj kup zlato, al pa delnice kakega uspešnega podjetja, ki so relativno poceni... ne pa denar doma...

a si ti pismen

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz se pa kar pridružujem Numyjevemu mnenju.
Tako kot je napisano, se človek res vpraša zakaj bi starejša oseba (odvisno kaj točno to pomeni) šparala deanr. Ker če ga špara za potomce, naj jim ga raje kar takoj razdeli, bodo še najbolj veseli.

V primeru, da teh potomcev ni ali jim ne želi dati tega denarja, potem se mi pa zdi edino logično, da ga porabi na njej željen način, da se bo pri tem imela fajn.

xyxx

Pripravnik
27. sep 2007
40
0
6
Bom kar še tukaj preveril, gledal sem vezave za 181 dni,
NLB, factor in sparkasse;
2.75; 2.6 in 2.65
za 13 mesecev je pa 3.35; 3.8 in 3.33

tak da je verjetno za dano obdobje in znesek najboljše posebej preveriti?

lp

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
41
Citat:
Uporabnik xyxx pravi:
2.75; 2.6 in 2.65

lp
Če maš na sparkasse elektronsko banko, ti za depozite do enega leta dajo še +0,30% k redni OM. To na pol leta nanese 2,95% kar je glede na razmere zelo solidno. Če lahko imaš el. bako brez TRR-ja, bi se moralo preveriti. (vir: http://www.sparkasse.si/obrestne-mere)

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:
Citat:
Uporabnik xyxx pravi:
2.75; 2.6 in 2.65

lp
Če maš na sparkasse elektronsko banko, ti za depozite do enega leta dajo še +0,30% k redni OM. To na pol leta nanese 2,95% kar je glede na razmere zelo solidno. Če lahko imaš el. bako brez TRR-ja, bi se moralo preveriti. (vir: http://www.sparkasse.si/obrestne-mere)

Še vedno zmaga Factor banka z 3,8%

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
41
Res je.

Navedel sem za pol leta, ker je prejšnji uporabnik tudi navajal za pol leta.

Je pa tudi res, da za 100 jurjev povsod dobiš OM, ki definitivno ni objavljena na netu..

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.704
3.952
113
Ljubljana
hmpg.net
V Factor banki je produk 3x4 - kar pomeni, da vsake 3 mesece vezavo lahko (ni pa nujno) prekines, obresti pa imas letne 3,8. Se pravi za 6 mesecev (2x3) je 3,8, za 9 (3x3) je 3,8.
In res je, pri 100 k verjetno povsod lahko zahtevas osebno obravnavo:)