Najprej, glede jamstva država za vloge do 100.000 EUR.
No to dejstvo NE DRŽI.
Jamčijo solidarno druge banke v Sloveniji. In če NLB propade, potem bodo vse ostale banke z lahkoto nabrale potrebne denarce
Glede tujine:
Ravnokar sem nekje napisal, da DURS ne spremlja bančni transakcij (razen poimensko za nazaj). Ima pa podpisane dogovore z kar nekaj neEU državami o avtomatski izmenjavi podatkov o obrestih na depozitih. Mi njim oni nam, avtomatsko. Kot je nekdo že napisal zgoraj Avstrija (in Švica) odbije dohodnino pri izplačilu obresti, jo nakaže v Slovenijo in NE pove imen lastnikov depozitov. Razen če seveda ne obstaja direktno povpraševanje, ima ta in ta, tale račun pri vas?
Obresti na EU vloge so v nekaterih manj razvitih državah (exYu) zelo mamljive, amapk če gre banka v stečaj, kdo ve kako bodo obravnavani slovenski varčevalci. Spomnimo se primera LB
Mimogrede malo pred krizo so bili tudi na Irskem zelo ugodne obrestne mere. Le zakaj?
Kljub vsemu pa mislim, da je verjetnost, da bi NLB propadla, relativno majhna, verjetno manjša, kot da propade recimo Hypo, za katero bi pred tednom dni marsikdo dal roko v ogenj (not me
), pa vidi njih, kje so sedaj.
Če ima kolikor toliko ugodno obrestno mero, naj pusti pri miru, ker predčasna prekinitev, pomeni dejansko nižjo obrestno mero, tako da je vprašanje, če se ji res splača.
Res pa je, da sedaj nihče ni pameten glede denarja.