Vezava denarja

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.165
7.873
113
Starejša oseba je prodala nepremičnino in denar vezala za 1 leto pri NLB! Ker ji je pred kratkim nekdo rekel, da NLB ni banka, ki bi ji danes zaupal denar, je sedaj dilema kaj storiti!? Zamenjati banko v SLO, ali mogoče denar prenesti recimo v Avstrijo,na eno od njihovih večjih bank? Baje, da so obresti v Avstriji manjše kot v SLO!? Kako lahko starejša oseba najpametnejše varčuje v današnjih časih? Z zlatom, srebrom, skladi in podobne mahinacije ne želi imeti opravka! Vprašanje se nanaša predvsem na vezane vloge in podobno! Kje? V SLO ali tujini? Katera banka?

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Do 100k eur je vseeno ker jamci drzava.
Factor Banka ponuja enoletno vezavo po 3,8 %, kar je najbolj ugodnejsa varianta ta hip. Ce ima vec kot sto tisoc naj razbije v vec kosov in da vsakega v eno banko.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.165
7.873
113
Torej banke v tujini ne pridejo v poštev!? Recimo kakšna bank Austria?

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.142
319
83
Jamstvo države moraš pa tudi jemati z rezervo. Lahko se zgodi, da država zamrzne depozite občanov. Inflacija pa papca prihranke. Podobni primeri so se že dogajali. Koliko lahko zaupaš naši državi pa presodi sam.
Če gre za starejšo osebo in se zneski gibljejo v vrednosti stanovanja, bi bilo še najbolj varno kupit kakšno varovano stanovanje, če ga sama še ne rabi naj ga daje v najem.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Pa ravno stanovanjem bo sedaj padala vrednost, ko kamen, razen če kupi nepremičnino, ki ji je cena že orenk padla ...
Trenutno so časi res blesavi za varčevanje. Obrestne mere so nižje kot realna inflacija.

Glede rizikov, je res pač najmanj rizičen depozit. Razpršit med par bank, pa po možnosti še v kako tujo vložit. Od naših bank se pa izogibat vseh državnih in paradržavnih, kar pomeni da ostajajo več ali manj samo tiste v tuji lasti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.286
7.058
113
pri taščici
Nad jurja obresti bo placala davek!
Probaj razbiti na vec davcnih zavezancev.
Depozit do enega leta se pripise obresti na koncu.
Pri dolgorocnih lahko naredis pripis obresti vsako leto, vendar na to opozori na salterju da hoces razmejitev obresti.
Vezava nad eno leto trenutno med top v slo probanka s 4%. Dejasnko vezes za 3 leta s 4,5, po enem letu lahko preklices, vendar ti priznajo 4%.
Za tujino ne vem, ce bi se zelel izogniti davka bi moral najbrz izven eu.
Pred kakim letom in pol je imela nlb v CGin SRB skoraj 2x visje obresti kot pri nas za evrodepozite.(pa se davku bi se mogoce lahko izognil)
Kako je sedaj ne vem, pa tudi ne vem ce bi njim zaupal?! (ce bi imel dol kake veze mogoce).
Nlb ima ze nekaj casa mizerne obresti, jaz imam prihranke drugje. Tisti cas(2008) ko je imela vec kot 5% sem pa bil skoraj brez denarja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.286
7.058
113
pri taščici
Nepremicnine jaz osebno trenutno ne bi kupoval. Se to ki jo imam bi jo mogoce prodal, samo za kako nizko ceno je ne dam. Vsaj toliko hocem imeti+ proti 2006 da bi nekaj casa placeval najemnino drugje, ko pa bi cene padle (novi davek?) pa ponovno kupil.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
NLB ima v prospektu napisane mizerne obresti. Treba je it na šaltar s ponudbo od Probanke in poskusiti izsiliti boljše pogoje.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
41
V vsakem primeru pošlji vsaj mail na VSE naše banke in vprašaj za individualno ponudbo oz. OM. Za tak znesek jo definitivno dobiš POVSOD! (pišem na podlagi izkušenj)

Glede dobe in razmejitve obresti so ti pa itak že povedali
cheer.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
oseba proda nepremičnino..svetuje se nakup nepremičnine..samo na alterju
banke..kjerkoli je cca isto avrno. državna jamstva so pesek v oči. tujina..mogoče...švica recimo. sej v avstriji je tudi hypo?
skaldi..ne..
zlato in vse ostalo..nič kar bi človek imel doma.
če je osebi vseeno za nekaj obresti..delitev zneska na kose in vezava na več bankah.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.286
7.058
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
NLB ima v prospektu napisane mizerne obresti. Treba je it na šaltar s ponudbo od Probanke in poskusiti izsiliti boljše pogoje.
vpreteklosti sem redno imel depozite na nlb. REs dane v vrednosti nepremičnine, ampak toliko pa, da so me pred iztekom klicali in ponujali 0,10% (nekaj časa so celo pisno pošiljali na dom to ponudbo) višjo OM od redne.
Nekaj časa sem še podaljševal na ta način (pa poskušal dobiti še kak desetinko odstotka (vendar neuspešno) nato sem enkrat uslužbencu (sicer nič krivemu) povedal po telefonu kar mu gre.
Na drugih bankah brez "prosjačenja in izsiljevanja" dobiš bistveno več kot na nlb z vsem naštetim.
No vsaj meni ni uspelo. tudi mi niso dali kredita v vrednosti 15% vrednosti stanovanja, kljub temu da je bilo 85% vredsnosti na njihovem računu.
Zato jih sedaj jemljem malo bolj z rezervo in se držim njihovega slogana:
"kaj lahko storimo za vas"
"Dajte mi tak kredit kot Simoni Dimic in njim podobnim"

softi: kako spravit denar v švico, po možnosti tako da naša davkarija ne ugotovi. (razen v kufru) .
Ker tako vsoto denarja imeti v naših "baraba" bankah je res lahko precej tvegano.
Ne bom pozabil dedka ko je govoril da so mu starši govorili da denar v "šparkasse". Pred 2. sv. vojno g aimel za manjšo hišo, po drugi sv. vojni si je z njim lahko kupil neko malenkost. (prej pa do njega ni prišel)
Sicer je bila takrat vojna razlog, ampak kdo pa pravi da sedaj kaj podobnega ne more bit....(kar bi vplivalo na inflacijo).(sicer pa najbrž te tega scenarija ne reši niti denar v švic, še manj pa doma v štumfui)

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
KSZ
naše ( slo ) banke so enako ali pa bolj sigurne kot ostale banke v EU-evro območju.
inflacija velja za celotno EU-evro območje, enako potencialne devalvacije.
dokler je valuta evro je načeloma vseeno v kateri banki imaš denar - seveda do vrenosti , za katero jamči država ( za njo pa je EU ) - in pod ugodnimi komercialnimi pogoji. pro prenosu denarja preko meje - v drugo državo - te lahko cariniki vprašajo za zdravje , in pa ciljna banka o izvoru denarja..
načeloma pa so avstrijske banke zelo diskretne. ( dokler ji ne bo EU prisilila da bodo manj ). davek od obresti , ti v avstriji avtomstično odvajajo. pri nas pa gre v dohodnino

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
softi ne bit paranojičen... -- ti svetuješ doma keš, da ti ga lopnejo, požar al karkoli....

Če že naj kup zlato, al pa delnice kakega uspešnega podjetja, ki so relativno poceni... ne pa denar doma...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.165
7.873
113
Kot sem že omenil, razne mahinacije z zlatom, srebrom in papirji ne pridejo v poštev, ker je oseba prestara za te zajebancije! Trenutno ima vezavo na NLB, ki ji v kratkem poteče. Obresti na NLB niso tako slabe, vendar jo je strah, ker se o NLB ne govori nič dobrega, zato me zanima predvsem vezava na drugih bankah. Torej najbolj smiselno se mi zdi več vezav na različnih bankah, po možnosti v tuji lasti!? recimo kakšna Unicredit Bank, SKB in podobno!?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Najbolj smiselno je, da zagoni ta denar in uživa v življenju, dokler le to še traja.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
na več bankah... a dej no nehi...

druzga kot večje stroškov računa ji ne boš nardu......, banka NLB nebo propadla, če bi banko že menjal jo dej iz principa, tko kot sem to naredu jest.... a naj ti povem, da je Probanka ravno tako šiterska kot NLB, vsi bi te radi curili... to je to..

NLB je problematična iz drugega stališča, ne iz tistih fičnkov k ji ma tvoja stara..., bolj ji zamerijo podjetniki, ki jim daje slabe pogoje kreditiranja oz jim postavlja zelo stroge in slabe pogoje.....

Kr se tiče vezanih sredstev pa močno pretiravaš... lahko pa greš na kakšno manjšo banko like Probanka, Austria bank, Unicredit, ker boš mogoče tretiran bolj osebno in ne boš samo številka...

to je vse........

tony

Guru
23. jul 2007
9.783
1.565
113
Naj gre v lekarno raje po kakšne tablete proti paranoji, madona...
tongue-1.gif
NLB ne bo nikamor šel, ker ga bomo spet rešili davkoplačevalci... Tako da, mirne živce...