Velik problem menjava grelnih svečk Mercedes

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
le na hitro sem preletel. Pa a če te svečke tako hitro počijo a nebi bila rešitev pogostejši interval menjave tako, da se nebi uspela tako zapeči v navoj.....?
confused-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.659
113
Zakaj menjave ce dela....logicno bi blo bolj da bi jih vsak 3ji servis vn odsravfal pa namazal navoj....

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Vprašanje, ali v primeru loma svečke ostali del ostane v glavi motorja in kompresija ne gre ven ?

maš na tretjis trani video odstranitve zlomljene sveče.
V glavi ti ostane vse kaj je v glavi. zlomi se tisti del kar gleda ven. Torej ohišje z navojem in konusom kjer tesni ostane nedotaknjeno. Tako da ja ostane ti "mrtev čep"

To je bistven odgovor, pa tudi rezultat debat. Da ponovim, na začetku problema je bil močno izpostavljen rizik menjave, ki ga nobeden izvajalec del ni hotel ne delno ali kakor koli prevzet tudi na sebe. Pri tem ni bila jasna zadeva, da v primeru, da pokvarjena, nedelujoča svečka poči se za stanje vozila ni ničesar fatalno spremenilo. To pomeni avto je v voznem stanju kot je bil in vžiga kot je vžigal do sedaj. Noben mehanik mi tega ni razložil, sam sem razumel, da se pri lomu svečke pač na tem mestu zgodi,da iz cilindra uhaja kompresija, kar pomeni je avto v sekundi nevozen. Če pa je tako kot smo ugotovili sedaj pa je problem stokrat manjši, da ponovim,v motorju so sedaj 4 nedelujoče in dve delujoči svečki. Dogovorim se, da mehanik odvije štiri nedelujoče svečke in če vse polomi pustim zadevo kot je in pač za enkrat vozim kot sedaj. Da pa dobi ven vsaj dve, pomeni štiri delujoče, pomeni 100 % boljši vžig kot sedaj.
Nisem poročen z avtom, matr ko komplicirate - sploh ne kompliciramo, samo smo po vsej veliki verjetnosti tako prihranili par sto € denarja. Men je važno da je avto v voznem stanju, zaželeno je da vžiga tudi v mrzlem jutru, veliko pa kot je bilo že nekajkrat imenovan moj avto, ne mislim vlagat v to staro kripo, brez da če to ni nujno potrebno, da se ta premika naprej. In vse to je za precej diskutantov kompliciranje brez potrebe, zmeni se za 700€ , daj glavo motorja dol in jo glede na že prevožene kilometre obnovi, ma postavi ga mehaniku, pa bo kar bo. Tako pa do regresa bom že pregural, pa mogoče potem dal izvrtati, odstraniti spodnje dele svečk, ki verjetno bodo v glavi ostale do takrat (upam da čim manj ). Strah me je edino, da pa bi se zgodilo, da čep ne bi tesnil, vendar verjamem v odgovor da tesni spodnji del. Lepa hvala za pomoč, nekaj cekinčkov se bo pa le prišparalo.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Čep 100% tesni,ker sem se vozil z dvema.V primeru ,da se katera zlomi,pa sem ti že napisal strošek povrtavanja.
100€ svečka,kar je zanemarljivo proti strošku snemanja glave.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Vprašanje, če ti tudi uni 2 ki ti naj bi delali sploh kaj pogrejeta.

Sem testiral tiste, pri katerih ni bilo prekinitve stika.

Dal na trafo 30V in se komaj čuti, da po 1 minuti začutiš nekaj toplote na špici, Morda se temeratura dvigne na 40°C.

Tako, da so mogoče vse zanič, le da ti dve kažeta, da nista 100% v prekinitvi.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Madona boste zdaj toplo vodo odkrili pri menjavi žarilnih svečk........Torej če pihne tesnilo glave se avto vstran vrže ali kaj? Če ni denarja se pač ne odpraviš k mehaniku,tako kot ne greš v trgovino ko nimaš za tisto kar hočeš kupit......
V najboljšem primeru gredo svečke normalno ven in ste zastonj nucali tipke na tikovnici
smile-1.gif

Če pa ne,pa pač dva malo dražja scenarija ali povrtavanje ali pa glava dol....big deal neboš edini ki je glavo dol vzel!!!!!!!

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Madona boste zdaj toplo vodo odkrili pri menjavi žarilnih svečk........Torej če pihne tesnilo glave se avto vstran vrže ali kaj? Če ni denarja se pač ne odpraviš k mehaniku,tako kot ne greš v trgovino ko nimaš za tisto kar hočeš kupit......
V najboljšem primeru gredo svečke normalno ven in ste zastonj nucali tipke na tikovnici
smile-1.gif

Če pa ne,pa pač dva malo dražja scenarija ali povrtavanje ali pa glava dol....big deal neboš edini ki je glavo dol vzel!!!!!!!

Madona sem mislil da bo pihalo tam kjer je bila svečka in tesnilo glave tu nima kaj zraven. Ne vidim razloga, da bi na vrat in na nos jemal dol glavo če to ni zelo nujno potrebno, ampak kot sem si predstavljal bi se to zgodilo že če odleti ena svečka, ker pa to ne pomeni, da bo v cilinder nastala luknja, sem to spoznal z nucanjem tipkovnice in pod "Pomoč in nasveti" . Ko grem v trgovino izbiram kaj kupim, velikokrat najdem boljše in cenejše, enako pri avtu, problem obdelam, se zanimam, iščem pomoč in nasvete (ta rubrika ima tak naslov) in pomaga brez odkrivanje tople vode. Kam pa spada tvoj komentar (po mojem v dobro namerne nasvete pa ravno ne), pa lepa hvala.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Možno da kažeta da sta v redu, le da avto pa na prvi vžig pri minus 3 stopinje vžge ? Skoraj bi pomislil, da še kakšna no malo zagreje poleg, kot pa da ti dve ne delata. Ven jih tako ne bom dal dokler ne crkneta, tako da jih žal ne morem otipati .

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Citat:
Uporabnik picolo pravi:
Čep 100% tesni,ker sem se vozil z dvema.V primeru ,da se katera zlomi,pa sem ti že napisal strošek povrtavanja.
100€ svečka,kar je zanemarljivo proti strošku snemanja glave.

Hvala !!
aplauz.gif

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Zakaj menjave ce dela....logicno bi blo bolj da bi jih vsak 3ji servis vn odsravfal pa namazal navoj....

Možnost obstaja, da bi že pri tretjem šlo kaj narobe, avto pa bil brezhiben z vsemi delujočimi svečkami (pa tri leta star). V praksi naj bi se svečke menjavale v primeru ko "crknejo", veliko avtomobilov pa na to opozori že računalnik (ostali pač za slabo novico izvemo pozimi, ko motor ne vžge). Ne gre pa pozabit še eno zadevo ki spada zraven, da je potrebno za dostop do teh svečk (v mojem primeru) kar nekaj zadev odstranit (odmontirat), ne gre kar tako, kar je še dodatna destimulacija za ta preventivni ukrep. Logično da na željo stranke bodo to z veseljem naredili na seveda njihov način - ne bi se spet ponavljal, da stroški so seveda privilegij stranke, lahko so primerni in pa v izjemnih primerih pač višji. Odločitev je v rokah stranke .

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Citat:
Uporabnik Katunga pravi:
le na hitro sem preletel. Pa a če te svečke tako hitro počijo a nebi bila rešitev pogostejši interval menjave tako, da se nebi uspela tako zapeči v navoj.....?
confused-1.gif

Po mojem ne, svečke kot vidim res hitro počijo pri demontaži, ampak pravijo dolgo držijo. Kot pregovor, boljše ne diraj leva dokler spije .... Edino bi bil previden, preventiven pri nakupu rabljenega (vsi pač ne kupujemo samo novih avtomobilov) avta, kjer bi že malo zatežil, da želim nove svečke, da se zamenjajo pred prevzemom vozila (zakaj pa ne).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Zdaj ne vem koliko si sam priročen..previdevam, da se pri teh starih meškah, dobro priti zraven...torej če dobiš ključ da tole šravfat (mislim da je oni dolgi natični ključ, ki ga imajo bolj obložene gedore
grin1.gif
) bi ti jaz svetoval da nabaviš vseh 6 sveč.

Zvečer jih pošteno našpricaj z WD-jem (petek) soboto se pa loti dela. Začenši s temi, ki so že tako ali tako v ku.... pa boš videl kako bo šlo. Če ti jih uspe zamenjat se lotiš še onih dveh delujočih, ker sta sigurno delujoči tako ..provizoriš.

Ako katero zlomiš...veš kam it, veš kak je strošek..in se odločiš o smotrnosti popravila. a roko na srce...če bo tebi počila bo tudi mehaniku..kaj dosti znanstvene fantastike tu ni..popusti/ne popusti (mogoče pomaga če se pogovarjaš z vsako...boš videl).

Jaz sem jih na svojem passatu menjal sam, pa sploh vedel nisem, da bi lahko počile (če ne veš, ne boli
hysterical-1.gif
).

Probi, prodi dej!

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
ja kaj ti tu ni jasno?
Lahko tolčeš kolko hočeš in ne spusti.
Kaj bi ti v tem primeru nardil? Jaz sem vsakega trika vesel.
eni si ne predstavljate kak zgleda kaj takega ko prime. Če bi blo namazano pri sestavljanju z navadno mastjo jo potisneš ven z prstom.
edina druga opcija je vse skup odmontirat celo pesto komplet in v prešo. pa še to ni vedno možno zaradi oblike (nimaš kje podložit).

Tolčt po navoju se tebi zdi normalno?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Sem vprašal enega angleža kako to gre pri njih. V UK imajo mobilne servise za odstranjevanje odlomljenih grelnih svečk ali injektorjev. Odstranite odlomljenega dela košta okrog 100 GBP.

Meanwhile in Slovenija.... "čujte, toto glavo boma snela pa jurja pa pol te bo koštalo!"
bonk.gif

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
Sam sem že kar nekaj odlomljenih svečk dobil vn,tudi samo žarilni del, ki najgloblje ostane v glavi...to sem delal pri avtih kjer je dostop normalen, če pa tega ni druzga ne preostane kot demontaža motorja ali pa samo glave... vsak drugi servis bi mogl svečke odvijačit, namazat pa nazaj...če je pač zanič pa novo, sam k boš stranki to predlagal se ti bo smejala, ko pa bo potrebno motor vn vlačit zaradi vrtanja, bo pa ve narobe pa spet mehankar kriv k je odtrgal...
confused-1.gif

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Lahko opišeš te dele svečke ? Prvi zgornji del mi je jasen (te se odlomi), si dobil samo žarilni del ven, kaj je pa ta del držalo še v glavi motorja ? Je svečka skupaj pri vijačena z sestavnimi deli ? Zanimivo bi torej bilo svečko videt razstavljeno na sliki, bilo bi pa tudi bolj razumljivo zakaj se tako hitro odlomi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.759
113
pri taščici
Ksz
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Sem vprašal enega angleža kako to gre pri njih. V UK imajo mobilne servise za odstranjevanje odlomljenih grelnih svečk ali injektorjev. Odstranite odlomljenega dela košta okrog 100 GBP.

Meanwhile in Slovenija.... "čujte, toto glavo boma snela pa jurja pa pol te bo koštalo!"
bonk.gif
zadnji čas za poslovno priloznost pri nas za nekoga ki rad sravfa bolj specialne zadeve od filtra in žarnice. Glede na to da se je do sedaj nasel samo en mojster v MB,bi najbrz imel posel (na zacetku vsaj za popoldanski sp) reklamo bi mu pa itak forumi naredil

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
zadnji čas za poslovno priloznost pri nas za nekoga ki rad sravfa bolj specialne zadeve od filtra in žarnice. Glede na to da se je do sedaj nasel samo en mojster v MB,bi najbrz imel posel (na zacetku vsaj za popoldanski sp) reklamo bi mu pa itak forumi naredil
hysterical-1.gif

To velja v državah, kjer ljudje razumejo, da je treba orodje in znanje plačat.

Pri nas bi pa izgledalo takole.
Nabaviš opremo in investiraš v znanje par (deset) tisoč EUR in poveš stranki, da bo cena 100 EUR za injektor. In to ob tem, da je že vse demontirano in samo pripravljeno za delo. Sicer še več. Plus potni stroški seveda, ker ne boš šel na drugi konec države zastonj.
In potem ko izvedeš zadevo, se začne drugi del: čuj ti Lojze, pa toti 100 EUR je pa malo preveč. Ka te si pa sploh naredo? Zašibo tisto orodje noter in vun potegno… V pol urce si ja fertig, take cifre pa še dohtarji ne zaslužijo. Na lej, dej 20 EUR bo dosti, a ne? Evo, pa še za kufe dobiš 2 EUR-čka. Računa te pa ni treba. Bo fredi, ne?
No, to je realnost v Sloveniji...

Dva (izmed mnogih) primera iz moje prakse:
- zadnjič mi je stranka z avtom visokega cenovnega razreda, po tem ko sva se predhodno vse dogovorila že prej in ob dejstvu, da imam sam več kot poštene cene (po mojem mnenju), šel zbijat za 5 EUR, ko sva se dobila. Sem mu lepo razložil, da sva dogovorjena za ceno in je cena več kot poštena in da naj še enkrat razmisli, kaj bo spet povedal. Ker ni odnehal (v smislu, če si že tukaj, boš pa vsaj to potegnil ven, sicer si brez veze hodil...), sem se mu zahvalil in je potem iskal drugega ponudnika storitve
- enkrat me je tukaj nekdo vprašal, zakaj imam na spletni strani navedeno lokacijo storitve Kras in potem posebej še ostale dele Slovenije: zato ker me je kar nekaj ljudi klicalo, ki so za storitev vredno 20 EUR popolnoma resno pričakovali, da bom samo zaradi njih prišel recimo v Maribor (brez stroškov poti, seveda) in ob tem bil vesel

Edit: sem malo dopolnil...

Nazadnje urejeno: