V kateri grob?

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
V primeru, da vaš dolgoletni partner (se pravi, mož/žena, ne le punca) umre, potem pa si najdete novega partnerja (se pravi, mož/žena, ne le punca), s katerim sta pač do konca svojega (fizičnega) življenja.

In h komi be želeli, da vas položijo v grob? K prvemu partnerju ali k drugemu.
Pa k tem partnerskim vezam lahko za razmišljanje dodajate, da imate tudi otroke z enim in drugim. Lahko se poigravate z mislijo, da imate recimo celo tri ali več partnerjev.

Ta mi je ša najbolj zanimiv.
Ali pa recimo tako, da vaš prvi partner (recimo žena) umre ob porodu ((otrok seveda živi) alhko pa tudi, da še 5let po porodu živi in potem umre) pri recimo 25 letih, nato pa čez nekaj časa spoznate novega partnerja in imate tudi z njim kakega otroka ali dva in znjim živite recimo naslednjih 50 let (do konca torej). Kako bi se v tem primeru "razparcelirali"?

Pa še malo razmislite, kako bi želil, da se vaše starše pokoplje v takih situacijah, ko bi po smrti vašega drugega straša našli drugega partnerja lai, pa bi bili vi otroci strašev, ki so enega partnerja (ki ni vaš roditelj) že prej pokopali in imeli z njem otroke (seveda so to vaši polbratje/sestre)...

Sprašujem zelo resno, zato prosim, brez neke hude zajebancije. Tema je tu zaradi obiskanosti...

in ne, nisem morbiden.

Hvala.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Želel bi si, da me skurijo in pepel stresejo v morje.
(itak sem celo življenje plul od luke do luke
grin1.gif
)

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Peezda dekca, to so odgovori kakršne NE pričakujem.
Pusti morje, pa pepel, odgovori v kontekstu. Ajde, dej mali misli vloži v to.
zmaga.gif

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Ja no, moji starši so takšen primer (oziroma mama). Dolgoletni partner, s katerim sta imela otroka (mene) je umrl, nato pa je našla drugega s katerim ima zdaj prav tako otroka (mojega polbrata).
Mislim da jaz nimam vpliva na to kje bo mama pokopana, ko bo tako daleč... Ampak kolikor se meni dozdeva, bo želela biti pokopana s sedanjim partnerjem.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Iz lastnih izkusenj:
Umrl oce in smo kupili grob.
Mati dobi drugega in kmalu tudi ona umre.Pokopljemo jio v isti grob z ocetom.
Kmalu za njo umre tudi njen partner(ki je bil brez otrok)-pokopljem ga v isti grob.
Vsa zlahta se je nekaj zgrazala ampak vsi so bili MOJI in tudi za grob skrbim sam (razen ob pogrebu in za 1.november) !!
Predlagam,da naredis po svoji vesti in se sploh ne oziras na sorodnike,...

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Pokopat bi se dal k zadnjemu partnerju, enako bi dal pokopat starša.
Verjetno bi bila pa še najboljša rešitev skupni grob oz. grobnica. Če ti npr prva žena umre, jo itak daš pokopat v svoj grob, ne pa nekam k njenim/svojim staršem oz. žlahti - pač, naša familija ima svoj grob. In potem se v ta skupni družinski grob nalaga vse pokojnike, ki izhajajo iz te veje - dokler otroci ne "ustanovijo" svoje veje, potem gre po istem kopitu naprej.

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Iz lastnih izkusenj:
Kmalu za njo umre tudi njen partner(ki je bil brez otrok)-pokopljem ga v isti grob.
Vsa zlahta se je nekaj zgrazala ampak vsi so bili MOJI in tudi za grob skrbim sam (razen ob pogrebu in za 1.november) !!

Hvala bogu nimam problem s tem in upam, da ga nikoli ne bom imel.
Tema je bila zgolj razmišljanje in meje zanimal pogled drugih.

Sicer pa si naredli po moje najboljšo odločitev.
zmaga.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Iz lastnih izkusenj:
Tako nekako sem mislil, ja.

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Iz lastnih izkusenj:

Kakšna pa je bila rekcija "drugega" ob tem, oz. kako je on takrat "čutil"-razmišljal?

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik lovelove pravi:
Kaj pa misliš, da je razlog, da noče biti pokopana pri prejšnjem partnerju?

V bistvu ne vem. Jaz pač mislim da bi ona želela biti pokopana s sedanjim partnerjem, vprašala pa je nisem.
V grobu, kjer je pokopan moj oče, je prostora še za tri... Ampak kljub temu pa ne bi pokopala mame, očeta in očima v isti grob. Čeprav upam da ta odločitev ne bo na meni.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Tisto, kar od tebe ostane po smrti, nisi več ti, so le še razpadajoči ostanki, ki jih je nekam pač treba pospraviti.

Če ostanke skurijo v krematoriju, večina materiala, ki je sestavljal telo (60-70% je vode), tako izpuhti v zrak, ostane le nekaj malega v obliki pepela, kar stlačijo v žaro.
Zaradi tradicij, ki so od kulture do kulture različne, pa ostanke (od ostankov) ne pospravi zgolj komunalno podjetje, ampak se zaradi spomina na umrlega in ob spremljajočem obredu odstranijo (zakopljejo ali kakorkoli) v prisotnosti svojcev in znancev.
Ta del obredja je sicer pomembnejši za žive, za pokojnega pa bore malo.

Koga pa skrbi, z ostanki katere od njegovih žena bodo shranjeni njegovi pravkar odrezani lasje, nohti, iztrebki, ki so bili ravno tako del telesa, kot tisto, kar bo še ostalo po smrti ..?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik lovelove pravi:Kakšna pa je bila rekcija "drugega" ob tem, oz. kako je on takrat "čutil"-razmišljal?

Dejal je,da bi bilo dobro dobiti nov grob ampak,da bo tudi tako vredu.
Par ur pred njegovo smrtjo pa mi je rekel,da bi bil rad tudi on pokopan skupaj z "mamo" in sem mu rekel,da se bova temeljiteje pogovorila drug dan.Ampak tega pogovora ni bilo-je bilo prepozno.
frown-1.gif

Zato si s clovekom ki je "na koncu" vzemite cas in se z njim pogovarjajte in pogovarjajte-podarite mu se nekaj zadnjih trenutkov,da se izpove in si v zadnjih trenutkih olajsa duso.
No med temi tremi sem pokopal tudi dedka,ki je docakal castitljivih 93 let in se mu je zadnje tri dni v dolgih popoldansko vecernih pogovorih odvrtel film do otrostva.Toliko informacij od tako stare glave v tako kratkemu casu res ne bi pricakoval.Ocitno je res nekaj na temu kar govorijo o "sprehodu v beli tunel".No ta pa ni sel v isti grob ampak je pokopan z babico
wink-1.gif

In tako sem "pospravil" vse moje bliznje v roku 6 let-vsaki dve leti eden.Upam,da je sedaj konec saj je le kasen mesec nazaj minilo dve leti od zadnjega pogreba
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Glede na to, da mamo druzinsko grobnico se sploh ne obremenjujem kam me bodo dal... Moja zelja je samo darovanje organov al pa pac darovanje organov v znanstvene namene.

Ce bi pa blo tko, pa jasno da k zadnjemu partnerju...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Meni se zdi bolj logično pokopat k zadnjemu partnerju - s tistim, ki živi do smrti. Razmišljam tako, da če si s predhodnim partnerji nisi želel ostati do smrti potem teh dveh oseb tudi ne bi skupaj pokopavala.

Drugače se mi zdi pa logično ženo (ki je z njim do smrti) pokopat k moškemu družinskemu grobu. Čeprav je lahko problem, da snaha "že ne bo s taščo v grobu", hehe.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Madona, zanimiva tema.
grin1.gif

Pogovarjamo se tako, kot da so tisti, ki so umrli, v resnici še živi in se bodo v grobu ravsali s taščo in jih zato tja ne smemo dati....
hysterical-1.gif

Vse to razglabljanje, kaj je bolje, je nekak never ending story, ker se osebo večinoma pokoplje tja, kjer otroci mislijo, da je primerno.

Če je to skupaj s taščo, je pa skupaj s taščo.
Če je to solo, je pa solo.

Želje umrlega se ne upoštevajo velikokrat oz. se ponavadi upoštevajo le takrat, kadar je to sprejemljivo tudi za otroke.
Npr. če otroci mislijo, da je primeren "cerkveni obred", ga bodo naredili, pa naj bo umrli še tako velik ateist.
In podobno...

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Moja mati vem, da bi ušla iz groba vn, če bi jo pokopala skupi z mojim fotrom, pa še strašit bi me hodila
hysterical-1.gif
stakotpesinmačka.press

drgač pa, njena želja je skurit, pa pepel strest po morju, za dedka pa vemo, da bi bil rad pri svoji familiji oz. pri materi.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Pospravljanje posmrtnih ostankov je lep primer, kako znamo ljudje narediti velike probleme tudi tam, kjer jih sploh ni.

Kot da bosta babica in dedek tudi po smrti zares skupaj, če njune ostanke pokopljejo skupaj.
Dejansko bosta enako skupaj (ali narazen, kar se vam zdi ljubše), če ju pokopljejo v isti grob ali pa če enega pokopljejo v Sloveniji, drugega pa na Marsu.
Res pa je, da se potem za prvega novembra vsa žlahta ne bo mogla dobiti ob istem grobu ... ampak to je že druga zgodba, ki se tiče živih in ne več mrtvih.

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
. Razmišljam tako, da če si s predhodnim partnerji nisi želel ostati do smrti potem teh dveh oseb tudi ne bi skupaj pokopavala.

sej ne pomeni, da si nisi želel. kaj pa če ju je smrt ločila? in kaj če je npr. "prva veza" bila lepša, intenzivnejša, z več ljubezni in je bila tragično prekinjena? mnogo je dejavnikov, ki naj vplivajo pri razmišljanju (odločitvah).