uv luc za pobijanje mrcesi ...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
Imam že nekaj let podobno iz Špara ali Hoferja, ne vem točno. Enkrat vmes je crknila žarnica (neonka) in sem kupil novo (žarnico).
Večinoma deluje OK, če nimaš kakšnega premočnega vira toplote v bližini. Vezano imam na programsko uro, in ko gremo spat še sveti en čas dokler ne pokuri preostali mrčes. Znotraj mora biti takšna UV žarnica, ki se dobi kupiti v elektro trgovini. Ne sme biti LED.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Sem že zjutraj zraven nje na stropu dobil komarje (celo noč prižgana) tako da je ne uporabljam več. Je pa zadeva pri sorodniku v hlevu precej bolj "obiskovana"

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Imam zlo podobno. Notri je drugačna žarnica...
Ne morem rečt, da ne deluje. Pravega učinka pa ni:(

Po moje je žarnica prešvoh in špirale preredke.
Vrjetno oddaja premalo svetlobe, da bi bilo zanimivo za mrčes. Špirale so pa tako naredko, da lahko mršeč pride do žarnice oz se itak vsede že prej na plastično ohišje...

Kako leto ali dve nazaj sem gledal bolj "industrijske" zadeve. Tiste turkizne barve žarnic, pa mogoče kak ventilator in gostejša mreža, pa močnejši tok. Ker recimo baterijski lopar za muhe, muho samo paralizira za par minut. Tko, da jo je še vedno potrebno fizično uničit, če želiš mir pred njo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
btw, uporaba takšnih žarnic, predvsem močnejših, "industrijskih" ni najbolj priporočljiva, ker pobije ves mrčeš..tudi tistega koristnega.

hanzi, namesto te lučke, naseli v hlev lastovke, bo več koristi od tega.

drugače pa ima jager v akciji eno takšno luč, za 7.99, je 4W in nekje za prostore velike 20 kvadratov. Kako pa deluje proti komarjem pa še javim, trenutno se je sicer ujel gor en komar in ene 10 ostalega mrčesa, tako da kot sem rekel v prvem stavku, pobije tudi koristne zadevice, ampak kaj čmo...zunaj pa tega ne bi uporabljal, raje tisto svečo, ki jih odganja

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Imam zelo podobno, le da ima visokonapetostne žice (mrežo) speljane vodoravno oz spiralno. Glede na to, da jo je potrebno čistiti vsakih nekaj dni je zadeva učinkovita. V nasprotju z eno Hofer/Lidl varianto z UV ledicami - tej se v enem tednu ni približal niti en leteči stvor, potem je romala v smeti.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kater mrčes v stanovanju je pa "dober"??
jebiga, pri vsaki stvari je jing-jang:))

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Saj zato sem rekel zunaj ne, not pa pač [cenzura] ga, da imaš mir pred boljšo polovico moraš to pobijat, pa pajke, itd...circle of life
wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:hanzi, namesto te lučke, naseli v hlev lastovke, bo več koristi od tega.
Pa si ti že v živo videl koliko muh je v hlevu z lastovkami in koliko lastovke sploh lovijo v zaprtem prostoru (v hlevu), ali gre preprosto za neko pravljico, ki si jo bral v otroštvu?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Bolj bogo, je pa zunaj mir, saj not ne morejo lovit, edino če je huge hlev.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v čem je sploh fora, da so UV žarnice not? A to mrčeš bolj vidi al kaj?
Ker jst sem razmišljal, da bi dal kr navadno žarnco al pa led trak. Če se okol vseh ostalih luči po bajti nabirajo, ni vrag, da se ne bi tudi okol te, če bi enako svetla:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
http://home.howstuffworks.com/bug-zapper.htm

The light inside the wire-mesh network lures the insects to the device (many insects see ultraviolet light better than visible light, and are more attracted to it, because the flower patterns that attract insects are revealed in ultraviolet light).

wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Gugl ti spet ponuja rešitev
wink-1.gif

http://www.instructables.com/id/How-to-build-a-portable-bug-zapper/

Tega imaš polno, kako doma narediti, tudi yutub je poln navodil. Če se ti da...go ahead...

Ampak jaz bi potem naredil nekaj res orenk, kaj takega: http://report.president.msu.edu/360/_/img/assets/dengue-fever/gallery/bug-zapper.jpg

Pa namontiraš v dnevno sobo nekam na strop, da je pač vedno tam, mogoče zraven klime, da ne zjebeš estetike prostora, in daš not nekaj hudih wattov, da bo res direkt posrkalo mrčeš, ko vklopiš
wink-1.gif

samo pazi, da še ne bo pes šel na to in boš imel pečenko
tongue-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Hehe, un diy je hud ja, nekaj takega, samo manjšega. Pač princip delovanja;)

Prva test ideja, da lopar priklopim na adapter, za njega pa postavim lučko:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Lahko pa narediš, da je moč odvisna od tvoje želje, neko stikalo, ki vklaplja dodatne lučke in imaš razpon od 4 do 40W, pač odvisno od sezone mrčesa...zdaj imaš recimo na 4W, ko pa bo naval komarov, pa se uporabi 40W...

itd..potem pa daš zadevo na kickstarter in imaš biznis
wink-1.gif