Zdravo,
delamo sobo, v kateri bo računalnik ali dva, prenosik, printer, televizja, nekoč mogoče tudi konzola. To je zaenkrat v planu od reči, ki naj bi se priklopile na internet. Na začtku bi bil noter samo 1 računalnik in prenosik, nato v roku parih let še vse ostalo.
Ravno zaradi tega sem razmišljal na začetku, da bi položol noter samo 1 ali 2 UTP kabla, vsakega na svojo sran sobe, nato pa z switchem še to razdelil, če bom kdaj rabil. Zdaj pa me zanim:
- Če bo kdaj televozija, ki bo omogočala priklop na internet, a to dela preko switcha, ali rabi poseben kabel do ruterja?
- Prav tako kot za tv, kako je s tem za printer in konzolo (recimo xbox)
- Mislite da bi bilo bolje zdaj potegniti več kablov, 3,4 ali še kakega in jih peljati samo do vtičnic, tam pa priklopiti ob potrebi?
- Je dovolj da kupim UTP cat5 ali bi moral biti cat6 standard?
- Ali lahko peljem več UTP kablov po isti ceni? Verjetno lahko?
- Kako je, če peljem utp kabel zraven električnega? A to kaj moti ali ne?
Nisem še nikoli tega delal, zato se še malo lovim in rabim kaka nasvet
Hvala!
Lp M.
delamo sobo, v kateri bo računalnik ali dva, prenosik, printer, televizja, nekoč mogoče tudi konzola. To je zaenkrat v planu od reči, ki naj bi se priklopile na internet. Na začtku bi bil noter samo 1 računalnik in prenosik, nato v roku parih let še vse ostalo.
Ravno zaradi tega sem razmišljal na začetku, da bi položol noter samo 1 ali 2 UTP kabla, vsakega na svojo sran sobe, nato pa z switchem še to razdelil, če bom kdaj rabil. Zdaj pa me zanim:
- Če bo kdaj televozija, ki bo omogočala priklop na internet, a to dela preko switcha, ali rabi poseben kabel do ruterja?
- Prav tako kot za tv, kako je s tem za printer in konzolo (recimo xbox)
- Mislite da bi bilo bolje zdaj potegniti več kablov, 3,4 ali še kakega in jih peljati samo do vtičnic, tam pa priklopiti ob potrebi?
- Je dovolj da kupim UTP cat5 ali bi moral biti cat6 standard?
- Ali lahko peljem več UTP kablov po isti ceni? Verjetno lahko?
- Kako je, če peljem utp kabel zraven električnega? A to kaj moti ali ne?
Nisem še nikoli tega delal, zato se še malo lovim in rabim kaka nasvet
Lp M.