Ne mešaj hrušk in jabolk. 200kb ni enako 2mb. Kvečjemu je 200kB (približno) enako 2mb.
Če ima imperator linijo z 2mb uploada in dejansko oddaja z 200kb/s, s to trditvijo ni nič narobe.
Nazaj na problem: razlogov je po mojih izkušnjah lahko več. Eno je že omenjen "prevelik" upload, potem pa sta tule še ruter, ki ne more shendlat vseh povezav in razni programski firewalli / antivirusi, ki stvar močno zaštopajo.
Jaz sem stvar rešil z alternativnim firmwareom za mojega Linksysa (Tomato), omejitvijo uploada (na ruterju in/ali v uTorrentu), omejitvijo max povezav v uTorrentu, nastavitvijo QoS na ruterju in nastavitvijo Nod-a, ki je takrat tekel na računalniku. Slednji je pri default nastavitvi dejansko zaštopal vse, rešitev je bila v nastavitvi kako naj hendla uTorrent.
Zadeva sedaj dela super - tudi pri polni obremenitvi (download z preko 900kBps na 8mbit liniji) je surfanje neproblematično. QoS zelo solidno opravi traffic shaping (hitrost DL na torrentu se seveda ustrezno zmanjša), sicer se opazi razlika, ampak daleč od tega, da bi bilo moteče.
edit: mašina je XP SP3 in uporabljen je tudi patch, ki ga omenja matejdro. Koliko pomaga ne vem, ker sem ga uporabil, ko je internet naenkrat postal neodziven. Patch sam ni pomagal, težava je bila kot že rečeno v Nodu.