UMTS 900 v Sloveniji in Evropi

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
LOL?! Kater iPhone pa imaš?

Saj ga nima
smile-1.gif
samo šinfa nekaj, kar je slišal pred dvema letoma .

P.S. Hvala za three20, super zadeva
zmaga.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Imam 3G. Nima 480p.
3G podpira tethering glede na verzijo firmwarea. Ne bom šel sedaj gledat, katero verzijo imam gor. Vem pa, da sem pri enem upgradeu videl tethering, pri naslednjem upgradeu pa je opcija izginila (in o tem se je takrat po raznih tujih staneh dosti pisalo). Saj vem, da obstajajo določeni postopki, s katerimi se to omogoči, ni pa serijsko v meniju. In kar se mene tiče je to enako, kot da ni.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
In kdo je kriv, da opcije ni privzeto v meniju? Točno tisti, ki jih ti ves čas zagovarjaš (mobilni operaterji namreč).

Naloži zadnjo verzijo firmware-a pa boš imel tethering. Sem celo uredil IPCC datoteke (za vas - slovenske operaterje), ki omogočijo tethering (ampak moraš biti na zadnjem firmwareu).

3G res nima vgrajene podpore za video snemanje... ampak to je že dve leti star telefon. Ti si omenjal tehnologijo, ki so jo drugi uporabljali sredi 2009... in takrat je izšel 3Gs, ki podpira vse, kar si naštel.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ne bi rekel. Kriv je Apple, ki uradno v SLO pač ne želi prodajati iPhonea. Operaterji bi ga uradno že zdavnaj imeli na policah, če bi Apple pokazal vsaj za mikron dobre volje.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Krivi so operaterji (pač ne slovenski), ki so od appla zahtevali, da omeji tethering, če ga oni uradno ne dovolijo oz. zaračunajo. Apple jim je pač ugodil. V OS3.0 je delal za vse, v OS 3.1 in 3.1.2 je apple onemogočil tethering, če ga operater ni eksplicitno dovolil (slovenski pač niso podprti)... v zadnji verziji (3.1.3) so pa to napako popravili privzeto deluje za vse (tudi nepodprte), onemogočen je pa za tiste, ki to želijo.

Zakaj ga pa v SLO (še) ni, je pa verjetno resnica nekje vmes. Apple ima pač svoje pogoje, slovenski operaterji pa svoje... kdaj in če bo prišlo do kakega kompromisa, bomo pa videli.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Lahko mi verjameš, da niti tako daleč ni prišlo, da bi si drug drugemu postavljali pogoje. To ti dovolj pove o interesu Applea....
Če bi prišlo do pogajanj sem prepričan, da bi se našli nekje na sredini, če so se pa tudi vsi drugi po svetu.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Ce bi ga hteli prodajat bi ga tako kot ga Tus in Debitel. Tak da ne jamBraj...

Nazadnje urejeno:

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Dekster pravi:
Citat:
Uporabnik SawyerX pravi:
baje. Skoda da iphon ne podpira tega. Desire pa nevem ce bo Tus mel.

Z novejšo verzijo softwerja obstaja verjetnost, da bo tudi obstoječi Iphon to podpiral. Kar se tiče Desire-ja bo najverjetneje tudi ta v ponudbi, trenutno je situacija takšna, da ima za nekaj časa ekskluzivo m@...., kakor ima Tušmobil ekskulzivo za nekaj časa nad KLIK , cca. 1-1,5 meseca, za tem pa bodo ponujena modela tudi ostalim na razpolago. Razlika bo v tem ter dejstvo, da bosta oba modela vsekakor bistveno cenejša v ponudbi Tušmobil-a.

Lp.
bonk.gif

Ok priznam, nisem se toliko poglabljal v samo srce Iphona
grin1.gif
.

Lp.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Hvala lepa za takšno prodajo. Če se bo prodajalo pri resnih operaterjih se bo prodajalo tako, kot v Nemčiji, UK in drugje, kjer je iPhone uradno podprt in naprodaj. Export import posle pa prepuščamo Tušu.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Jaz tudi tako pravim, da ima TUS najbol balancirano ponudbo. Poceni telefoni in balanciran paket.
Simobil ima zdaj tudi poceni telefone, vendar majn balanciran paket.
Mobitel pa ima drage telefone in mnogo minut ter podatkov v paketu. Vsej zaenrkat.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Minute plačuješ vak mesec, telefon pa v povprečju na 2 leti. Kaj človeka bolj in pogosteje iritira je jasno. Vse je stvar tehtanja. Več v telefon, manj v storitve in obratno. Litrska flaša drži liter in ne več. Operaterji s telefoni ne ustvarjajo ne vem kakšnega posla, kvečjemu jih subvencionirajo in zalagajo denar. Torej to ni ključno. Ključno je služiti s storitvami. Ampak tako je, vsak operater si izbere svojo strategijo. Eni dajo več v subvencije telefonov, drugi več storitev in manj subvencije. Uporabnik pa lahko izbira.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Ne. Mislim da si me narobe razumel. Ko sem zgoraj navedo pakete so to seveda moja subjektivna mnenja na le te. Torej kak jih jaz vidim. Pozabo sem pa napsiati, da medtem ko ima mobitel res ogromno minut in podatkov v svojem relativno se vsej do srede poceni paketu. Jaz teh minut "NE" rabim. Zato je TUSev paket boljsi za mene ker je bolj balanciran.
Po drugi strani pri simobilu zanimiv paket pa ima spet 2Giga podatkov, kar spet nerabim, sej mi je 1Giga dovol, nima pa nic minut.

Upam samo, da bo v sredo kaj vec znano. In da se nebojo spet cez 3 mesece spomnili pakete spreminjat na mobitelu.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Cene telefonov so nepomembne (mogoce za tiste, ki bi radi samo super duper telefon a majhno ceno... ki ga potem ponavadi v lokalu ob kavi dajo na vidno mesto na mizi.. pa se zvonjenje do konca naglas...
smile-1.gif
... Ampak spet smo malo zasli s teme... in to nima direktne zveze z UMTS900 ... Pri UMTS900 je problem tocno ta, ki ga je ze omenil Coolpower... in to je pomanjkanje aparatov... predvsem, ce na njem ne pise Nokia ali Sony Ericsson (v nekaterih primerih tudi mogoce se Motorola ali Samsung) ... in ce je starejsi od enega ali dveh let ...

Glede softverske nadgradnje hardverskih funkcij pa je malo proizvajalcev, ki v mobilnik dodajo neko funkcionalnost in je ne omogocijo takoj... ampak sele z eno od naslednjih nadgradenj... Vecina gre celo tako dalec... da za model, ki je star vec kot eno leto, sploh ni vec nobenih nadgradenj in popravkov programske opreme...
grims-1.gif

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.543
297
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Dekster pravi:
Citat:
Uporabnik SawyerX pravi:
baje. Skoda da iphon ne podpira tega. Desire pa nevem ce bo Tus mel.

Z novejšo verzijo softwerja obstaja verjetnost, da bo tudi obstoječi Iphon to podpiral. Kar se tiče Desire-ja bo najverjetneje tudi ta v ponudbi, trenutno je situacija takšna, da ima za nekaj časa ekskluzivo m@...., kakor ima Tušmobil ekskulzivo za nekaj časa nad KLIK , cca. 1-1,5 meseca, za tem pa bodo ponujena modela tudi ostalim na razpolago. Razlika bo v tem ter dejstvo, da bosta oba modela vsekakor bistveno cenejša v ponudbi Tušmobil-a.

Lp.
bonk.gif

ti pa si kot en otrok..ti ne da mira da ne klatiš take neumnosti..
evil.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Nadomestitet GSM 900 z UMTS 900 na rurali ni opcija, oba težko sobivata. Nadomestitev GSM 900 z GSM 1800 in hkratna vzpostavitev UMTS 900 ni opcija. GSM 1800 (ki ga podpirajo tudi zelo stari mobilniki) ima občutno slabše lastnosti razširjanja signala kar bi pomenilo potrebo po izgradnji kupa novih baznih postaj, ki bi bile od prve pa verjetno do zadnje nerentabilne, celo pri operaterju s tolikšnim tržnim deležem, kot ga ima Mobitel. Če bi bil GSM 1800 opcija, bi bil enakovredna opcija UMTS 2100. Pa ni realen.

Skratka, za Tušmobil je UMTS 900 rešitev za mesta in kmete, za ostale pa predvsem za ruralo. Razlika je v številu uporabnikov, ki jih mora pokriti posamezni operater, v tem da se nekdo šlepa na nacionalni roaming, drugi pa ga kvečjemu morajo zagotavljati (in s tem tudi ustrezne kapacitete) ter v dosedanjem statusu izgradnje omrežja.

Moje mnenje je, da bi se na rurali splačalo zgraditi eno samo omrežje do katerega bi pod enakimi pogoji imeli dostop vsi operaterji. S tem bi dosegli stroškovno učinkovitost pa tudi pošteno bi bilo do ljudi, ki pogosto nimajo niti ADSL, niti mobilnega broadbanda.
Tako je. Nižje frekvence imajo boljše propagacijske lastnosti, tj. širši domet. V mestih pa obratno potrebuješ več baznih zaradi njigovega "gostenja" - tj. da se uporabniki porazporedijo na čim bližje bazne. Tu so višje frekvence prednost, ne slabost. Torej UMTS 2100/1800/1900 v mesta, UMTS 900 za podeželje. GSM se počasi izteka življenjska doba, ampak prehod bo mehak in mogoč šele na drugo <1GHz tehnologijo, ko bo boljše razširjena - tako po pokritosti, kot po količini podprtih poceni mobilnikov.

Za pravi mobilni internet bo pa potrebno spremeniti paradigmo in preiti na LTE piko-/femtocelice, ki bodo vgrajene v broadband modeme pri rezidenčnih uporabnikih.

blue007

Pripravnik
6. feb 2009
612
0
16
problem obmejnih umts 900 ni tako v mestih ampak bolj v podrocjih z drzavno mejo. To je po mojem vecji probelm.

Aparatov je kar ze velika ponudba, edini operater ki se ne ponuja poleg 2100 se 900 se mi je le apple. Ze pred 1 letom je bilo 10-20 aparatov ze podpiralo umts900.

Orange ter ostala operaterja dobila licenco umts900 sele februarja 2010. Naj bi pa pokrili celo francijo s umts900.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
V mestih je UMTS 900 pomemben zgolj in samo za boljši indoor coverage ker imajo nekateri materiali v novejših stavbah to grdo lastnost, da presneto dobro absorbirajo radijske valove višjih frekvenc. problem so tudi kleti in sobe, ki so bolj v sredini večjih kompleksov in nimajo oken oziroma zunanjih sten.

UMTS 900 vsekakor ima prihodnost in bo rešitev broadbanda na rurali. Druga opcija, predvsem za fiksne namestitve, je Wimax na 400 MHz torej tam, kjer so bili včasih NMTji.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik SawyerX pravi:
Ne. Mislim da si me narobe razumel. Ko sem zgoraj navedo pakete so to seveda moja subjektivna mnenja na le te. Torej kak jih jaz vidim. Pozabo sem pa napsiati, da medtem ko ima mobitel res ogromno minut in podatkov v svojem relativno se vsej do srede poceni paketu. Jaz teh minut "NE" rabim. Zato je TUSev paket boljsi za mene ker je bolj balanciran.
Po drugi strani pri simobilu zanimiv paket pa ima spet 2Giga podatkov, kar spet nerabim, sej mi je 1Giga dovol, nima pa nic minut.

Upam samo, da bo v sredo kaj vec znano. In da se nebojo spet cez 3 mesece spomnili pakete spreminjat na mobitelu.

Komaj čakam, da bo sreda. Si moram že zdaj poiskati tale smeško
hysterical-1.gif

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Komu se bos pa smejo? Sam sebi? Ker si ti tisti keremu se lahko lolamo tu.

Nazadnje urejeno: