Toplotna črpalka zrak/voda za celo hišo

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ti imaš enako..dnevno nočni režim. Tega se pri TČ ukine in le ta dela 24 ur dnevno. Zato zadošča mnogo nižja temperatura.

Zdaj pa primerjava med Lt in HT.. v kolikor bi vseeno žele imeti npr. 50 stopnj ali več v sistemu bo LT delala na maksimumu (z najslabšim izkoristkom) in zraven bi žgali el. grelci na polno..zato bi LT porabila seveda več (to verjetno upošteva tudi simulator, ki ga omenjaš..ker če boš dal v njega npr. temp dvižnega voda 40 stopinj, povratnega 35..pa bo že drugačna stroškovna zgodba).

Ob 24 urnem delovanju ti potem tudi standby poraba odpade
wink-1.gif

V kolikor se ti ne mudi z nakupom bi lahko v začetku tzime stestiral ali bi obstoječi sistem lahko deloval na 24 urnem režimu s temp vode 35 stopinj oz. v večjem mrazu 40 stopinj. Če bo odgovor ja potem nabavi LT opcijo.

Ja saj tudi KO dela 24 ur na dan. Peč skrbi, da je ogrevalna voda vedno med 40 in 60°C. Edino mešalni ventil skrbi, da je v hiši pravilna temperatura... Ne vidim razlike, kako bi bilo različno od TČ. Saj pa nočem v hiši konstantnih 23°C... Prav tako bodo po vseh prostorih termostatske glave z lastno regulacijo, neodvisno od TČ, ker v otroški sobi pač hošem višjo temperaturo, čez dan v spalnici nizko, v pralnici nasploh nizko itd... Tako da TČ mora samo skrbet, da je ogrevalna voda na zahtevani temperaturi, za vse ostalo skrbi druga regulacija...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
To po sobah ostane in nima veze, vendar namesto da segreva na 60 in čakaš na 40, je lahko nonstop npr 50. Ali pa celo 45, odvisno koliko časa to pri tebi traja, da na 40 pade. Pri olju je lahko de vseeno ena TC ima pa veliko raje 45 stopinj kot 60.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Amm..termostatske glave in TČ ne grejo skupaj.

TČ zahteva svoj minimum pretoka (moja npr. 18 litrov na minuto), če ga zapiraš ti jo bo vrglo ven in javilo napako. Vsi radaitorji so vedno na ful odprti, reguliraš jih s pripiranjem pretokov (podobno kot talno..enkrat nastaviš in to je to).
V hiši je zaželjeno da je vseh 24 ur enaka temperatura, tako bo sistem deloval optimalno, poraba ne bo nič višja, udobje pa bo mnogo boljše (tu je pač treba malo miselnost prilagoditi).
Temperaturo dvižnega voda regulira sama TČ preko svoje krivulje, ki jo prvo zimo nastaviš za svoj objekt in potrebe (tu tudi mešalni ventil nima več kaj početi).

V kolikor misliš 300 ton hiše šibati temperaturno gor in dol za par stopinj je edina možna opcija visokotemperaturna izvedenka.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
(tu je pač treba malo miselnost prilagoditi).

No to je za mene absolutno deal breaker. Ne bom jaz prilagajal miselnosti TČ ampak je potrebno prilagodit sistem mojim potrebam. Ker hočem npr. v spalnici imeti zjutraj 24°C, zvečer 22°C in čez noč 19°C. Ne predstavljam si, da bi moral spati pri 21°C... Miselnost gor ali dol. Mimogrede, talno gretje po celem stanovanju z stabilno temperaturo dan/noč imam v Avstriji in milo rečeno je daleč od udobnega. Da ne morem regulirat temperature po sobah, je absolutni fail.

Torej mi ostane res samo HT varianta... vseeno bom še danes naredil izračun, koliko bi bilo razlike med HT in LT, če bi bilo recimo dovolj, da je temperatura dvižnega voda 40°C. Sicer sem že v drugi temi omenil, da ne grem v TČ zaradi prihranka, temveč zaradi prostora in dimnikarskih fašistov. Zato mi tudi razlika v ceni med HT in LT izvedbo ne predstavlja nekega odločilnega faktorja.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.064
4.258
113
Ne priporočam ti če imaš radiatorje. TČ voda voda ali zrak voda, so namenjeni novejšim gradnjam, ki imajo povsod talno gretje. Za radiatorje to ni.

Seveda ti bo pogrelo, samo ekonomsko pa je velika razlika med tema sistemoma. TČ so namenjene predvsem nizko temperaturnem ogrevanju, saj v tla spuščajo 27 stopinj, v radiatorje pa 50 in več.

ti boš rabil še izmenjevalce, kar pride jurja po kosu. Se paravi za talno in radiatorje. Ker v tla ne boš spuščal 50 stopinj in seveda obratno v radiatorje 27 stopinj.

to je moje mnenje....

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.552
969
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
(tu je pač treba malo miselnost prilagoditi).

No to je za mene absolutno deal breaker. Ne bom jaz prilagajal miselnosti TČ ampak je potrebno prilagodit sistem mojim potrebam. Ker hočem npr. v spalnici imeti zjutraj 24°C, zvečer 22°C in čez noč 19°C. Ne predstavljam si, da bi moral spati pri 21°C... Miselnost gor ali dol. Mimogrede, talno gretje po celem stanovanju z stabilno temperaturo dan/noč imam v Avstriji in milo rečeno je daleč od udobnega. Da ne morem regulirat temperature po sobah, je absolutni fail.

Torej mi ostane res samo HT varianta... vseeno bom še danes naredil izračun, koliko bi bilo razlike med HT in LT, če bi bilo recimo dovolj, da je temperatura dvižnega voda 40°C. Sicer sem že v drugi temi omenil, da ne grem v TČ zaradi prihranka, temveč zaradi prostora in dimnikarskih fašistov. Zato mi tudi razlika v ceni med HT in LT izvedbo ne predstavlja nekega odločilnega faktorja.

Potem toplotna črpalka ni zate....

I

Izbrisan uporabnik 474

Torej so toplotne črpalke samo za nezahtevne uporabnike, ki bi radi veliko prišparali?
confused-1.gif

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Amm..termostatske glave in TČ ne grejo skupaj.

Zakaj ne ?
Enocevni sistem lahko vse radiatoje zapres do konca in voda se vedno krozi
wink-1.gif

Problem pa zna bit ce vse radiatorje zapres na dvocevnem, samo to ni vsec nobeni pumpi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Torej so toplotne črpalke samo za nezahtevne uporabnike, ki bi radi veliko prišparali?
confused-1.gif

Odvisno od zahtev, samo men bi se skeglal, da bi mi T skakala za par stopinj v prostoru preko dneva. Itak mi pa ne more, če sred najhujše zime ugasnem ogrevanje, bi mogla par dni čakat da pade za 5 stopinj. A to maš masivno zidano? Ker imam problem verjeti, da ti preko dneva tako skače. Montažna mrbit... Za to zahtevo ogrevalni sistem ni dovolj.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Večinoma zidana, 2 prizidka montažna. V montažnem delu so spremembe temperature hitrejše. Pri 260m2 in "le" 2500l porabe KO na leto (od tega odpade cca 750l na sanitarno vodo) bi naj hiša po nekih letakih, ki sem jih nekje dobil, bila že varčna hiša...
Vidiš, za mene pa je to udobje, da imam ob različnih urah različne temperature. Tudi bolj naravno... Boljše spim v hladnejši sobi, ampak zjutraj pa se mi ni ravno v gatah pri 19°C okrog skakat...
Ampak 100 ljudi 100 okusov. Zato želim sistem, ki mi bo omogočil regulacijo po mojih zamislil in ne tako, kot si ga je nekdo po svoje zamislil in mi zvezal roke.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.552
969
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
confused-1.gif

Zato, ker je razlika med instalirano in potrebno močjo TČ morda 30% in gre proti 0, ko je najbolj mraz in TČ najbolj obremenjena.

Pri gorilcu ni problem imeti 300% rezerve.

Zato TČ najekonomičneje deluje v pasu. Torej z čim nižjo povprečno obremenitvijo (in čim manjšimi šticami...ob istem povprečju)

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.064
4.258
113
Tako je....

In če smo pošteni, to lahko dosežemo le z talnim gretjem. Oz kako rečejo nizko temperaturnem ogrevanju.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Ampak večina investirerjev že ima hiše,ki pa je ogrevanje velik strošek in je vseeno TČ primerna tudi za radiatorje.

Seveda je še nekaj možnosti načina ogrevanja,ki je poceni,ampak spet je treba gledati kaj komu bolj paše in koliko se sploh želi ukvarjati.

Drva na podpih so zelo poceni in mogoče bolj primerno od TČ če ni dobre izolacije. Peleti nekoliko več stroškov in manj dela kot z drvi.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.064
4.258
113
Ne če imaš peč na podpih v poštev pridejo zalogovniki. TČ pa ni več tako ekonomična če imaš radiatorje (zaenkrat še, ker je elektrika poceni) če bo šla na raven tujino, bo pa to ratalo kot kurilc. Seveda tistim z dobro izolacijo in talnim se bo še vedno splačalo tistim drugim pa ne.

Skratka TČ da daje 50 stopinj laufa kar na moč, sploh če je zunaj več kot -5. Takrat so položnice precej zasoljene.
Nove gradnje pa praktično radiatorjev nimajo več, še lojtre dajejo na elektriko, če že mora biti.

Še enkrat TČ je namenjena nizko temperaturnem ogrevanju... Takrat je poraba res mala. Če delajo na vso moč pa to ni več tako poceni.

I

Izbrisan uporabnik 474

No, morda še update glede TČ. Razlika v letni porabi med HT in LT za enako hišo bi znesla max. 300€ letno. Seveda, v kolikor bi temperatura v radiatorjih 40°C zadostovala za ogrevanje hiše, tudi ob nenadnih temperaturnih spremembah. Je pa pri LT pogoj (kot že rečeno), da vzdržuješ konstanto temperaturo in ne "telovadiš." LT NI primerna za huše, kjer imajo določene sobe velika temperaturna nihanja ali slabo izolacijo.

Pri HT ni nobenih ovir za uporabo termostatskih glav na radiatorjih, kot tudi ne spreminjanje režimov po določenih sobah, vendar pa mora biti zadosten pretok skozi TČ. Z Daikinovim tehnikom sma šla skozi mojo rešitev, ki sem jo naredil za bazensko TČ - takoj za TČ je črpalka in merilec pretoka ter mešalni (tripotni ventil). Merilec pretoka regulira mešalni ventil, da je skozi TČ vedno enako pretok, ne glede na to, koliko je pretok za mešalnim ventilom. Rešitev se je izkazala za zelo učinkovito (bazenska TČ nima svoje črpalke in se zanaša na bazenski filter/črpalko, ki pa ima približno 3x večji pretok od dovoljenega v TČ. Sprva sem nastavil pretok na to črplako, ampak potem ko priključiš dodaten skimmer in/ali čistilnega robota, pretok pade in TČ javi premalo pretoka. Po moji rešitvi je pretok konstanten pri 2300l/h, ne glede na to, kaj se bazenom dogaja, TČ pa deluje v optimalnem področju).

Mimogrede, tudi v katalogu od daikin Altherma HT so omenjene termostatske glave na radiatorjih, kot tudi dnevno/nočni način delovanja, kar je edino smiselno

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
KSZ,
tisti ki imate TČ, a toplo vodo za hišne potrebe tudi do samo 30 ali v najboljšem primeru do 40 stopinj segrevate?
Hočem povedat, da lahko TČ povsem enako dobro segreje od 10 do 20 stopinj, kot pa od 40 do 50 (ista količina toplote je potrebna za tak učinek)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Ti hočeš povedat da se porabi enako količino energije za sregretje vode iz 20 na 30 sotpinj kot segreteje iz 40 na 50 sotpinj
wink-1.gif
.

Nočeš pa povedat da imajo TČ s segrevanjem vode nad 45 stopinj že kar precejšnje probleme (stvar fizike delovanja TČ zrak/voda) in je porabljena energija napram prečrpani (pridobljeni) blizu 1:2.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
v bojler je treba vržt enako št kWh za premostitev enake temperaturne razlike, to je že res, vendar so razlike na strani TČ. Koliko jih bo ona porabila za to na videz enako nalogo, če sploh lahko. v neugodnih razmerah je COP lahko celo manjši od 1.

Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
V kakšnih razmerah bi bil COP manjši od 1? Ali ne velja, da COP načeloma predstavlja kolikšen je "izkupiček" glede na vloženo energijo? Torej, če vložiš 1kW, ne bo šel cel 1kW v "delo"?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
tako je. sploh pri kakih željah, da bi pri -10 ali -15 ogreval SV na 50+ z nizkotemperaturno TČ. Nimajo TČjke za brez veze grelcev v bojlerjih.