termostatski ventili - delilniki toplote...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Sem malo nov na tem področju... Kakšni so termostatski ventili z dvojno regulacijo ? in kakšni so navadni ?

Kaj se zgodi če ima delilnik toplote nastavljeno napačno moč radiatorja ? Plačuješ preveč ali premalo ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
dvojne regulacije ne poznam.

Glede napačne nastavitve pa...če imaš npr. moč radiatorja 1 kW pa ti nastavi 2 kw...bo kaj...če ti pa nastavi 0,5 kW pa?

tako da...treba vedeti v katero smer se je zmotil
wink-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
dvojne regulacije ne poznam.

Glede napačne nastavitve pa...če imaš npr. moč radiatorja 1 kW pa ti nastavi 2 kw...bo kaj...če ti pa nastavi 0,5 kW pa?

tako da...treba vedeti v katero smer se je zmotil
wink-1.gif

za obe me zanima. Kaj se zgodi če ti preveč nastavijo in kaj se zgodi če ti premalo nastavijo ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ne vem...a se hecaš?

Če ti kaže več od dejanske porabe boš pač plačal več..sorazmerno s pribitkom kazanja...in obratno.

(ko spiješ dva pira, pa ti tri računa...kaj te potem zanima?
hysterical-1.gif
)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
ne vem...a se hecaš?

Če ti kaže več od dejanske porabe boš pač plačal več..sorazmerno s pribitkom kazanja...in obratno.

(ko spiješ dva pira, pa ti tri računa...kaj te potem zanima?
hysterical-1.gif
)

No sem le zadevi prišel do dna. Po njihovem začetnem zatrjevanju da imam doma radiator z 1924 kW moči (ja prav sem napisal).

Nastavijo jih na max moč radiatorja. Pri čemer računajo vstopno temperaturo vode v radiator 90 stopinj.
Problem se pojavi da je vstopna temperatura vode v radiator po večini 65 do 75 stopinj. Torej na radiator nastavijo za 400W+ preveč, in veselo kasirajo nekaj kar ne porabiš...
Zadeva je namreč vrhunec današnje tehnike, pri tem pa še temperature vstopne vode ne zna izmerit...

To še bo zanimivo...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Berem vajino temo pa mi ni jasno....ce imam radiatorje 1 kW nastavljeni pa so na 2kW - je to dobro ali slabo? plačam več ali manj? ker logično bi blo da plačam manj, saj niti priblizne ne dajo ven 2 kW ampak v bistvu delajo polovicno in se tudi tak obracuna?

ce pa bi imel dejansko 2kW radiator pa bi mel nastavljeno na 1kW bi pa blo slabse za mene ker bi placeval vec ker bi dejansko kazalo dosti vec kot pa je radiator nastavljen?

no jaz si nekak tak to predstavljam...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Če nastavijo samo tebi preveč, potem si oškodovan, če nastavijo vsem preveč (za isto količino) potem nisi oškodovan, ker bodo deleži še vedno pravilni, zgolj absolutne številke bodo napačne. Razen, če se ne deli poraba na stavbi, temveč ti računajo koliko toplote si dobil direkt iz toplarne. To je pa potem lep nateg. Ker pa gre za delilnike torej ta zadnja možnost odpade.
Kalorimetri recimo merijo vstopno/izstopno temperaturo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Bom si jaz zrihtal vse papirje kako so oni prišli do vseh številk ne samo moči radiatorja. Tudi druge vpisane številke me zanimajo in kaj pomenijo...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Mi smo ravno v fazi dokončne izbire dobavitelja za delilnike.

Kdo pa je pri vas to dobavljal da malo pomerkamo na to šlamastiko?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Mi smo ravno v fazi dokončne izbire dobavitelja za delilnike.

Kdo pa je pri vas to dobavljal da malo pomerkamo na to šlamastiko?

MT - Merilna Tehnika iz Šentilja...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Berem vajino temo pa mi ni jasno....ce imam radiatorje 1 kW nastavljeni pa so na 2kW - je to dobro ali slabo? plačam več ali manj? ker logično bi blo da plačam manj, saj niti priblizne ne dajo ven 2 kW ampak v bistvu delajo polovicno in se tudi tak obracuna?

Merilnik meri neke številke...bog zna kake. In če ti nameri porabo 1000 številk...in nato narediš preračun:

1000 številk x moč nastavljenega radiatorja (2 kw)x neki faktorji =

ali pa

1000 x 1 kW x neki faktorji =

Mislim d se dobro ve kdo bo ta kratko potegnil.

Če ti nekdo nastavi da imaš veliko porabo (v resnici pa je nimaš)...boš tudi veliko plačal. Obratno ne bo šlo. Delilnik sam po sebi zgolj meri temp. razliko med temp. zraka in temp. radiatorja...na kako velikem radiatorju je montiran pa sam po sebi nima pojma oz. bo meril (in izmeril enako)..pri obračunu pa se upošteva na kako močnem radiatorju je montiran.

.........................................

Tako da...tudi ni pomembno kako moč ima dotični radiator pri 90 stopinjah (nazivnih) in ali je v resnici voda 60 ali 70 stopinj (tako ali tako dobiva cel blok isto temp. vode torej imajo vsi radiatorji pri nižjih temperaturah tudi manjšo moč...delilinik pa zgolj meri temp. razliko -> v grobem je vseeno.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ti merilniki niti približno ne pokažejo realne porabe. Merijo čas, ko je radiator toplejši od določene temperature. Seveda se upošteva nazivna moč radiatorja. Tako lahko radiator pokriješ z brisačo, tebe zebe, poraba bo pa višja. Ker pa ljudje nočejo več plačevati pavšalno, se je nekdo domislil sila preprostega načina kako jim zamašiti usta.

Edin način merjenja porabljene toplote je kalorimeter, torej merjeneje pretoka, temperature dovoda in temperature odvoda.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Ker pa ljudje nočejo več plačevati pavšalno, se je nekdo domislil sila preprostega načina kako jim zamašiti usta.
Edino pravilno, sploh za primere, ko ni možno namestit kalorimetrov. Npr. zgolj en vod po celem bloku. Bolje nekaj % napaka, kot pa, da ima cel blok odprta okna in radiatorje na full.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ja samo da to ni zato k ljudje ne bi hoteli več pavšalov, ampak zato, k je takoa nova zakonodaja, ki prihaja v vlejavo z oktobrom 2011.

Kar se tiče oken ipd se strinjam. Zarad nekaj takih, vsi plačujemo več. Potem bojo samo oni.

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Da ne spreminjam teme..za katero firmo ste se odločili pri izbiri delilnikov toplote, pri nas v bloku ravno sedaj potekajo pogovori,pa bi rad kakšen dober nasvet.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Izbiramo med Siemensom, Brunato in Jordanom.

Pri izbiri pazite tudi na solventnost, ker če gre firma v franže, je po moje potrebno vse skupaj zamenjat, še posebno kjer je zaprt sistem. In ravno ta, ki je najbolj aktiven na Slo trgu mu ne kaže najbolje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Jup, Brunata ima zelo slabe finančne izvide. Enerkon po drugi strani pa tolče orenk dobičke, kar niti ni čudno, glede na cene katere ima. Jordan je pa neproblematično soliden.
Vsekakor pa zelo dobra pripomba. Čeprav, če imaš tudi progrma za odčitavat (torej da ti oni ne odčitavajo) potem se nimaš kaj sekirat. 10 let tista zadeva skoraj mora delat, potem pač zamenjaš. Pri kalorimetrih pa tistih 5 let itak zdržijo. Problem je le, če se pojavijo kakšne težave na samih zadevah in nima kdo poservisirat. Ampak po moje to ne bo težava, ker se hitro najdejo druga podjetja, katera se zagrebejo za posel. Če jih pa ni, pa običajno bivši zaposleni spravijo skupaj kakšno podjetje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ste že kaj razglabljali kako bo potekalo plačevanje?

Ker nakup delilnikov je razmeroma majhen (in konkreten) strošek..problem so potem odčitavanja, ki so peklensko draga.

Potem je pa tu vprašanje/dilema..način plačevanja v samem bloku VS dobavitelj toplote.

Na področju LJ, kjer dobavlja toploto Energetika do pred kratkega le te niso omogočali 1 x letno odčitka ter potem plačila 'povprečnine' s poračunom (sistem kot pri elektriki)...torej do izstavljali račune mesečno kar za delilnike pomeni da je potrebno odčitavati mesečno....torej je pri delilnikih (za tak sistem odčitavanja) bistven podatek za odčitek na posamezni radiator.

Ta pa je?

(Če ima kdo ponudbe naj prosim napiše...če jo to sploh zajeto v ponudbi, ker se radi temu kar malo izognejo..je pa pa na koncu bistven strošek..pa kolikor sem sam gledal pregrešno drag ob predpostavki da se podatki zajemamjo elektronsko in je potrebno zgolj 1 x mesečno iz centralne enote pobrati podatke).

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Mi imamo drug teden informativen pogovor z tremi izbranimi ponudniki, kjer pa bo tema med drugim ravno to. Načini obračunavanja čitanja itd, z zahtevo po podkrepitvi z simulacijo računa za uporabnika.

Kakšne bojo ponudbe bom z veseljem poročal.

Po ponudbah je pa tako:

- cena mesečnega odčitavanja s strani podjetja XXXXXX je 0,8 eur z ddv na merilo
- zbiranjepodatkov odčitkov delilnikov toplote, izdelava delilnika stroškov porabe, posredovanje podatkov upravniku in dobavitelju toplote, po radijatorju z ddv s strani podjetja YYYYYYY je 0,5 eur

od tretjega ponudnika pa nima ponudbe pri roki, tako da ne vem kok je (iz glave bi se zlagal). To krat 400 radiatorjev v bloku, vsak mesec ko se kuri je pa tudi že lepa številka.

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
mi imamo zelo majhen blok samo 12 stanovanj pa smo se že pogovarjali, da bi sami odčitavali porabo npr. 4 x letno, smao bomo videli ali je to sploh možno.