Tempomat in zaviranje

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.738
113
Iz kolegove nesrece se je razvila debata ali navaden tempomat zavira. Nekdo je imel nesreco, kjer se je zenska zgovarjala, da je ponesreci vkljucila tempomat in je ta zavrl. Sem trdil, da je nemogoce, da bi navaden, torej brez radarja in,ali kamer ter ostalih senzorjev zaviral, npr iz 150 km/h na 120km/h. Razen kolikor pac zavira motor in upor. Kasnejekolega pravi, da je poskusil in da je pojemek vecji, kot ce bi le spustil gas. A4, l'11. Kar imam izkusenj z VAG vozi, nikoli zasledil kaj takega. Je to mozno?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Kolikor jaz vem klasičen tempomat na VAG-u ne zavira.
BMW je imel možnost tempomata pri večjih motorjih, ki je tudi zaviral in tako držal nastavljeno hitrost (npr. po klancu dol), če se prav spomnim.
Radarski tempomat je pa seveda druga zgodba.
Sicer pa to sploh nima veze za samo krivdo. Ker tempomat se ni sam vključil, če je to ženska naredila je njen problem, če ne zna uporabljati sistemov v vozilu. Lahko kvečjemu dokaže, da je proizvajalec kaj zaj.., ampak dvomim, da bo uspela.
evil.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Moj na Renoju ne zavira. Enostavno stestiraš z vožnjo po klancu navzdol ...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.738
113
Sej nima veze kaj je bilo z zensko
smile-1.gif
, le to, da je kolega prepricljivo govoril, da je stvar poskusil v praksi in da pac zavira. Da bi pa mel kaj vec kot parkirne senzorje spredaj pa nima oz. verjetno sploh ni mogoce da bi imel.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Pri novem miniju običajen tempomat zavira, in to konkretno. Predvidevam da se prižgejo tudi zavorne luči.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Tudi moj kolega z A4(2009) pravi da zavira. Noben od mojih prejšnjih avtov(S60, Stilo) ni zaviral. Pomoje je odvisno od avta do avta.

Ne vem pa kako bi lahko to povzročilo nesrečo. A se je un babnici zaletel v rit al kaj?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Tempomat zavira z motorjem. Čeprav v navodilih piše, vsaj pri Satu, da je potrebno biti pazljiv pri vožnji navzdol. Ne zavira pa tako kot opisuje avtor teme. Če tempomat zavira, zavira zaradi uravnavanja hitrosti na nastavljeno. Drugo so pa razni radarski tempomati in front assisti, Front assist pa lahko precej na hitro zavira.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Moj na Renoju ne zavira. Enostavno stestiraš z vožnjo po klancu navzdol ...

Po klancu navzdol vejo zavirati nekateri tempomati z avtomatskim menjalnikom(menjalnik se prestavi v nižjo prestavo). Ampak tudi ne tako, da bi zmanjšali sprogramirano hitrost.

Navaden tempomat ne zavira.

SavageSam

Fizikalc
26. mar 2012
235
67
28
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Iz kolegove nesrece se je razvila debata ali navaden tempomat zavira. Nekdo je imel nesreco, kjer se je zenska zgovarjala, da je ponesreci vkljucila tempomat in je ta zavrl. Sem trdil, da je nemogoce, da bi navaden, torej brez radarja in,ali kamer ter ostalih senzorjev zaviral, npr iz 150 km/h na 120km/h. Razen kolikor pac zavira motor in upor. Kasnejekolega pravi, da je poskusil in da je pojemek vecji, kot ce bi le spustil gas. A4, l'11. Kar imam izkusenj z VAG vozi, nikoli zasledil kaj takega. Je to mozno?

Tudi jaz potrjujem navedbe tvojega kolega - isto A4 letnik 2011; ob zmanjšanju hitrosti na tempomatu iz npr. 130 na 100, začutiš konkreten pojemek. Bolj kot če samo spustiš gas.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Audi A4 2009 letnik 2.0 TDI z ročnim menjalnikom in navadnim tempomatom definitivno tudi zavira. Je pa odvisno od razlike med dejansko in nastavljeno hitrostjo.

Ne vem kakšne so mejne vrednosti ampak recimo če greš par km/h več kot je nastavljeno, bi po občutku rekel, da zavira samo z motorjem (ali pa minimalno z bremzami če sploh). V primeru, da nastaviš tempomat na 80, ko pelješ recimo 130km/h in ne držiš gasa, pa tudi zavre in to ne ravno nežno (se pa to ne zgodi v trenutku ampak z rahlim zamikom).

Sem se ravno iz tega razloga navadil izkapljat tempomat, kadar je treba pri prehitevanju še pospešit. Sicer se zgodi, da avto zavira po nepotrebnem, ko se vrneš na vozni pas in spustiš gas misleč, da bo hitrost počasi padla na prej nastavljeno.

Vrjamem pa, da je že znotraj VAGa (od modela do modela in od letnika do letnika) precej različno, kaj šele med znamkami. Tempomat pri Passatu 2007 letnik se recimo izklopi, čim stisneš sklopko, medtem ko pri omenjeni A4ki lahko prestavljaš brez problema in ko spustiš sklopko, tempomat deluje naprej. Če tega ne pričakuješ, zna ravno tako presenetiti, kot zaviranje
smile-1.gif
Tako da so vrjetno tudi pri zaviranju razlike med modeli.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Podvprašanje: od kdaj mora tiste spredaj pojasnjevat zakaj je zaviral? Lahko bi tudi zaradi muce, tisti zadaj mora pazit, kolkerkoli se nam to včasih zdi čudno.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.738
113
Tnx za detajle.

Jeba nastane, ko prides v taksen avto in ne poznas delovanja. Pac pricakujes isto kot v Passatu 07...pa se zna kaksna neumna pol zakuhat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Tempomat zavira z motorjem. Čeprav v navodilih piše, vsaj pri Satu, da je potrebno biti pazljiv pri vožnji navzdol. Ne zavira pa tako kot opisuje avtor teme. Če tempomat zavira, zavira zaradi uravnavanja hitrosti na nastavljeno. Drugo so pa razni radarski tempomati in front assisti, Front assist pa lahko precej na hitro zavira.

Navadni (pasivni, ne-radarski tempomat) ima 2 varianti: brez in z zavorno funkcijo. Prvi zmanjšuje hitrost (če je trenutna višja od nastavljene) le z motorjem, drugi zna uporabiti zavore (a ne prav močno). Pri prvem se zato lahko zgodi, da po klancu navzdol ne zmore držat nastavljene hitrosti (pri nekaterih avtih na to zvočno opozori), pri drugem ne.

Radarski tempomati vedno uporabljajo tudi zavore.

Skratka, pri tempomatu z zavorno funkcijo je mogoče, da tempomat vkčopiš, avto pa zavre - a je pojemek dovolj majhen, da ni šans, da se ti normalen voznik zaleti od zadaj ...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.738
113
V zgoraj opisanem primeru je gospa sama to povedala. To je vse kar vem.
Sicer pa je nepotrebno zaviranje ravno tako prepovedano.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.258
4.841
113
Laguna 2006

če sem imel prej tempomat nastavljen na 60kmh... in če ga ponovno vklopim pri višji hitrosti, npr. 100kmh, se mi nastavi na aktualno
hitrost, potem pa zvišujem ali znižujem...