Temperatura hladilne tekočine

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Da, drži, VAGi so imel probleme s temi senzorji (mojega sem navedel kot svetlo izjemo - sem pa menjal termostat pri sebi, drugim pa še nikoli na takem vozilu (razen preventivno)), novejši senzorji za ta "stara" vozila nimajo več problemov. Vsekakor pa gre za bistveno cenejši in manj nadležen problem kot pri npr. Renaultih, kjer so množično odpovedovali senzorji vrtljajev (Clio, Megane, Kangoo ...).

Kot laik edino tako, da na avtocesti občutiš slabše gretje v kabini, pa poraba se seveda zviša. Sicer pa diagnostika. V vozila pa že prihajajo elektronsko nadzorovani in ogrevani termostati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Hvala za odgovor!
zmaga.gif

sniper007

Pripravnik
22. jul 2007
712
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bistveno je da se na mestu, ko ni pretoka zraka preko hladilnika MORA temperatura ustavit na 90 stopinj.

če avto fajn preganjaš, potem pa se ustaviš in motorja ne ugasneš, gre temperatura strmo navzgor, ventilator pa zalaufa šele pei 99C

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik sniper007 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bistveno je da se na mestu, ko ni pretoka zraka preko hladilnika MORA temperatura ustavit na 90 stopinj.

če avto fajn preganjaš, potem pa se ustaviš in motorja ne ugasneš, gre temperatura strmo navzgor, ventilator pa zalaufa šele pei 99C

Govorim za spodnjo mejo ko naj bi motor dosegel temperaturo pri kateri se odpre termostat. Če avto fino preganjaš (v kak klanec, nizke prestave) in če je toplo potem lahko temperatura narase tudi do 100 ali več (oz. do nivoja kjer termostikalo vklopi zadnjo stopnjo ventilatorja).

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Evo, mam še jest eno:
poleti v največji vročini, s prižgano klimo in vožnjo v klanec (cca 60-70km/h), mi je pri Xsari nenormalno naraščala temperatura (tja do 105/110 C) in ne bi verjel, kaj je vzrok
bonk.gif

Včeraj sem podrl glavo motorja (zaradi teflonov) in najdem en kos svinjarije (neka plastika al kaj) v kanalu za hlajenje ravno na vrhu bloka pod tesnilom glave - ravno na 4. cilindru, kjer je tipalo temperature.
cheer.gif

Je.bem ti mehankarje fušarske, ki še služijo na račun šlamparije