Temelji

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Pri temelju 80x80cm za skarpo ki bo visoka max 3m bomo uporabil fi12mm rebraste palice x4. Stremena bodo iz fi6mm in me zanima na kolk se dajejo stremena (30cm?) in koliko manjsi mora biti armaturni skelet od temelja 80x80cm?
Beton bo tamocna marka ki se uporablja za temelje.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
V mojem primeru smo dali fi 14 palice in stremena iz fi 8.
Stremena smo dali na 20 cm razmaka.
Škarpa je bila visoka 2,5 m, debela 30 cm - smo jo kar ulili.
Temelj pa je bil 65 cm globok in 100 cm širok. Skopano z bagrom, tako da ni bilo nič fršolenge.
Stremena so bila 65 x 40 cm.
Spodaj so dali približno 5 cm distance, ostalo pa je bilo zgoraj. se pravi, zgoraj več betona kot spodaj.

Kje pa boste delali to škarpo? Dolenjska mogoče?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Drugače pa vsak zidar ima svoj način in svoje mere
smile-1.gif

Je pa zelo pomembno, da je temelj močan - se pravi da se ne špara pri betonu in železu.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Uff tole je pa slo materiala, to varianto k imamo mi sploh ne potrebuje zeleza po besedah majstra (pa tudi preverjena je ena k stoji ze 10let). Zakaj pa 1m sirok temelj ce je skarpa sam 30cm siroka? Drugace ponavadi naredijo tako da je temelj 10cm sirsi od skarpe.
Mi bomo mel naklon torej najnizja tocka 70cm in najvisja 40cm sirine.
Stremena ste sami delal, ker tega se kr nabere?

Ni dolenjska

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Škarpa mora na eni strani držat zemljo, se pravi, da opravlja kar težko delo.
smile-1.gif

Ja, peta oziroma temelj je ponavadi močnejši kot sama škarpa - ni pa nujno
smile-1.gif

Naša škarpa je 2,5 m visoka, zato tak močan temelj.
Stremena so narejena na stroj - na roke ni matematike. oziroma je predrago - če ti jih pa še zidar piga, potem pa sploh, ker zidarji imajo kar dobro urno postavko
smile-1.gif

V betonaži železp igta kar veliko vlogo - beri drago, če hočeš, da je vse tako kot treba.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
tri metre visoka škarpa (zasuta z ene strani) močno dvomim da bo dolgoročno stabilna.
Edino ne vem iz česa boš delal steno. Ker to mi dleuje bolj kot "težnostna" škarpa. (spodaj 70, zograj 40) in bo najbrž kakšna zložba kamenja in skal ali česa podobnega.
Stremena se po "normativu" dajejo na 20.
Armaturni skelet naredi velik cca 72/72. Zaščitna plast betona naj bo vsaj 3 cm, še raje pa štiri. Mi je pa zanimivo da tvoj izkušenj zidar ne ve teh podatkov.
Da ne boš mislil da te hecam. Na sliki imaš škarpo, spodaj pa delavec stoji na temelju.
Daj ti sliko te preverjene škarpe.
Pri tri metre visoki škarpi je temelj širok skoraj dva metra.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja iz kamnov bo, pac ce je narejena v naklonu je to nacin ki drzi skarpo in teren. Jest samo preverjam sceno, drugace kot sem napisal majster sploh ne daje zeleza notr. Jest ga bom pac dal. Sicer imamo dost skalnato podlago. Skelet 72x72 je na vsaki strani komaj lufta 4 cm, a ni to mal?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.050
11.159
113
sej zato pa je predpisana marka (dovolj močna) ni to doma mešan beton, ko je vsak mešalec drugačen po sestavi, in po zmešanju
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Če so skale ”zložene”, lahko.
A je v tistih skalah ob rekah kaj železa notri?
Taka škarpa deluje na zemljino s svojo težo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
in ko pride voda iz zaledja...

vse se da...sam pol jokat je prepozno.

pa še neki, da ti en bo kdo nasedel..k velikokrat si..prepameten.
ob rekah so skale..SKALE, model bo pa doma zlagal..kamne...mogoče skalice.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Fantje ne se kregat. Hanzi je kr pravilno povedal. Taka skarpa z naklonom se dela 11 stopinj na meter in je samo nosna na tak nacin in se upira ob morebitnem pritisku iz zaledja. In taka skarpa nima nobenga zelezja niti v temeljih. Je pa res da siptarji danes brez mreze ne delajo nic, kar je pa zatko vrjetno ker pac nimajo znanja za kaj drugega.