TELESKOP

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Če gledaš v rangu 100 EUR je bolje, da sploh ne kupuješ, ker to niti približno ni to...jaz sem ga nabavil, dvakrat pogledal čez - hčera 1 x pa si ga je sama želela (vedeti moraš da je slika obrnjena na glavo), nato čez čas, ko je bil dovolj prašen spakiral in nesel na podstrešje.

Podnožje je nestabilno in ga trese že veter, vsakič ko ga nastavljaš se trese še minuto, ko se ga dotakneš se trese..težko je najti kak predmet in ga locirat (spet - tresenje)..slaba nastavljivost kot taka...v glavnem...buh pomagi je vse skupaj.
Za kaj bolj resenega pa se mi zdi , da si hitro na jurja in preko.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Se pridružujem mnenju vincent (ne samo, ker je odlično definiral čas, ko je treba take stvari seliti na podstrešje ali v klet).

Začnite najprej s prostim očesom, kasneje s kakšnim daljnogledom “iskati” stvari na nebu - in če bo navdušenje še vedno tako veliko, na tiste 400,- EUR, ki jih boste med tem časom privarčevali, še nekaj dodajte in kupite. Ne nujno novo …

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Ni vse tako črno. Jaz sem pred 30 leti začel s zelo podobnim temu:

Sicer vidim da je cena okoli 250€ ampak je 2x nižja, kot je bil moj pred 30 leti. Vse napisano drži, stojalo je kakršno je, trese se, ko ga takneš, sledenja ni, moraš na roke vrtet vijake, plus tega je DEC os vijačna in ne prek zobnika, tako da po nekaj vrtljajih prideš do konca premikanja in je potrebno os vrniti na začetni poločaj ročno. Ampak smisel vsega je opazovanje in če si ne želiš vzeti čas za opazovanje, potem te bo tako ali tako vsaka malenkost motila. S pravilno motivacijo so potem takšni minusi majhni oziroma ne dovolj veliki, da bi vzeli entuziazem. Vprašanje samo, ali zapraviti 200-300€ ali je dovolj 100€ in nato če ostane želja naprej, kupiti nekaj boljšega in dražjega.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.576
4.496
113
49
Na sončni strani ALP
Mi smo za mulca nabavili Celestron AstroMaster 114 EQ.
Če bi še 1x kupovali, bi iskali bistveno večjo lečo.

Problem gledanja "zvezd" je v tem, da so na nebu samo ponoči. Tako je poleti zelo pozno in po navadi za vikend oblačno, ko pa je jasna noč, pa je drugi dan šola. Pozimi pa je premrzlo in se nobenemu ne da sedeti na mrazu... In preden zadevo postaviš in čakaš, da se leče odrosijo in vse skupaj nastaviš... Največkrat smo s teleskopom podnevi opazovali luno in okoliške hribe in gore. Tudi z največjo povečavo je v jasnih nočeh bila od Saturna in Jupitra vidna samo svetla pika...

Takrat so mi svetovali, da naj raje investiram v boljši daljnogled in mi je šele po uporabi teleskopa jasno, kaj so s tem mislili...

Morda se res stegneš malo dlje in si tudi omisliš "računalniško" vodenje kjer izbereš nebesno telo, ki ga želiš opazovati in ti sistem sam obrne v željeno smer.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Če ne greš nekam na višjo lego, stran od mesta, potem je ozračje toliko nemirno, da 10cm komot zmore povečave večje od zmožnosti ozračja. Še posebej poleti. Tipično se dosega nekih 150x mogoče 200x povečavo, kar je za Jupiter in Saturn več kot dovolj. V kakšnih izjemno mirnih dnevih lahko naviješ na 250 ali 300x, kar je se dosegljivo 10cm objektivom. Večji premer objektiva pa prinaša tudi nekaj minusov, velikost se nesorazmerno veča, nesorazmerno daljša se tudi čas prilagajanja na temp okolice, stojalo naenkrat postane zelo težko itd. Za začetnika, otroka ali samo eno osebo so tudi te limite za upoštevat. Nenazadnje, 2x večji premer objektiva pri limiti magnitude prinese dve magnitudi, pri ločljivosti teoretično tudi, v praksi pa skoraj nič, če se ne premakneš na zelo dobro opazovalno mesto. Jaz imam tako že 25let samo 15cm premer objektiva, skok na višje in da bi bila res razlika vidna, bi pomenil prehod na remer 25cm ali pa 30cm, to je pa že za enega kar podvig tako prenašanje kot sestavljanje.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.020
843
113
spremljam debato.. že sam nekajkrat "sanjal" o teleskopu - pa nikoli nisem zares znal izbrati..
ranga "100€" se zavedam, da so igrače in slej al prej neuporabne, višji € rang je pa najbrž hudič v detajlih...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Moja ta mala je na koncu sedela na strehi nadstreška in z daljnogledom gledala zvezde...ji je še najbolj sedlo. Primeš, pogledaš in je to to.
Pri teleskopu 15 minut nastavljaš, končno lociraš..hočeš pogledat ti pa zvezda 'pobegne' :aplauz:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Z izjemo altazimutnih nastavitev, dobiš motorček za sledenje za 98% eq montaž, tudi tiste najbolj poceni. In če je problem, da zbeži iz polja, potem je to rešitev. Ampak načeloma tudi ročno lahko zelo enostavno slediš, še posebej če je os nastavljena proti severu vsaj približno.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
spremljam debato.. že sam nekajkrat "sanjal" o teleskopu - pa nikoli nisem zares znal izbrati..
ranga "100€" se zavedam, da so igrače in slej al prej neuporabne, višji € rang je pa najbrž hudič v detajlih...

hudič je v detajlih, ampak so teli detajli pomembni šele v rangu 20x tvoje navedene cene :) Če te vsaj minimalno veseli astronomija in pogled skozi cev teleskopa, potem je vsak teleskop za začetek dovolj dober. Se strinjam tudi z binokularjem, ampak ima omejeno uporabnost in ne neomejeno, enako kot teleskop.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.020
843
113
hudič je v detajlih, ampak so teli detajli pomembni šele v rangu 20x tvoje navedene cene :) Če te vsaj minimalno veseli astronomija in pogled skozi cev teleskopa, potem je vsak teleskop za začetek dovolj dober. Se strinjam tudi z binokularjem, ampak ima omejeno uporabnost in ne neomejeno, enako kot teleskop.

doma mamo "spektiv" (pomoje hofer/lidl).. super fajn zadeva za gledat ptiče na krmilnici in pa potem čez leto ko se vselijo v valilnico.. so me naučili, da obstaja še kaj več kot "vrabec" in "sinička".. fajn zadeva - pomirja tud živce :)

pri teh teleskopih pa ne znam zbrat.. eni imajo "meter+" dolgo cev, drugi so pol krajši .. krajši mi je zarad pospravljanja bolj simpatičen :)
obadva isti denar .. iz foto sveta bi rekel, daljša ko je leča - boljši je "zoom".. večji ko je premer leče - več svetlobe pobere.. iz teh dveh linkov je pa ta kratek z večjo povečavo.. torej je v tem primeru "tamal" boljši?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Teleskopi se delijo v dve skupini; refraktorji (z lečo za objektiv) in reflektorji (zrcalo za objektiv) in refrekltorjev je veliko vrst oz. izvedb. Najpogostejši je newtonov tip, ki ima na dnu cevi primarno zrcalo - objektiv, na vrhu cevi pa prečno pod kotom 45st še sekundarno ravno zrcalo , ki goriščno točko primarnega zrcala premakne za 90st, tako da je potem okular postavljen pravokotno na cev.. drugi tip reflektorjev je, da ima v sredini primarnega zrcala luknjo in sekundarno zrcalo je postavljeno dokaj blizu priamrnega zrcala in goriščnico zato prestavi skozi to luknjo na zadnjo stran primarnega zrcala, kjer je nato okular. Newtonov je daleč bolj enostaven in poceni, prednsot drugega je kratka cev (in enostavnejše opazovanje), ima pa zato več optičnih napak, ki se nato rešujejo s tanko korekcijsko lečo na mestu sekundarnega zrcala, kar tudi poenostavi postavitev sekundarnega zrcala, dva pogosta tipa te zadnej izvedbe je maksutov-cassegrain ali schmidt-cassegrain. Zaradi masovne produkscije sta sorazmerno poceni. Izbira je med recimo temi 4imi izvedbami zelo velika, vsak ima svoje pluse in minuse, idealnega pa pač ni. Torej pravilo, daljša kot je cev, boljši je "zoom" ne velja, niti ni to tako zelo pomemben podatek. Goriščne razdalje v teleskopih so tipično precej na kupu, recimo refraktor 80mm ima lahko goriščno razdaljo 400mm ali pa 1200mm, v primeru reflektorjev so razlike še večje, ker so premeri zrcal ponavadi večji in zato lahko goriščne razdalje pri 11cm newotnou segajo od kakšnih 700mm pa vse do 4000mm pri kakšnem 40cm schmidt.cassegrainu. Na prvi pogled je to velika razlika, ki pa v resnici ni tako zelo pomembna, ker povečavo določa okular, teh pa imaš v rangu od 3-4mm pa vse do 40-50 ali pa še več mm. Tako recimo pri 4000mm goriščne razdalje okular 50mm poveča 80x, kar ni tako zelo hudo velika povečava, s focal reducerji je lahko ta še 40% nižja.

Pod črto, za začetnika je najbolj pomemben faktor odločanja cena, vse ostalo pride na vrsto šele kasneje.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

damirj

Guru
9. maj 2012
5.267
2.386
113
Jaz osebno bi
ali

izključno zaradi EQ3 montaže, ki je že kar OK proti EQ2 ali EQ1, tudi kar se tiče stabilnosti in tresljajev.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.685
113

Jaz mam tole. Z priloženimi okularji se vredu vidi saturnov obroč, jupiterjeve lune in te "navadne" zadeve. Ti kometi kaj so bli se je tudi lepo videlo.
Pač za take "družinske" zadeve je ok. V globine vesolja se pa ne spuščamo.

review https://www.opticalmechanics.com/sky-watcher-heritage-130p-complete-review/

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.685
6.711
113
pri taščici
Bliza se BF, pa bi mogoce probal kak evro ujeti ob tem.
Je po skoraj treh letih kaj drugacno mnenje za nakup telescopa za najstnika. No tudi jaz bi kdaj čez njega pogledal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.685
6.711
113
pri taščici
Zdaj ce je tisto pod 100 kartonasta igraca, dajmo ostat pod 500.
Al pa ce najde kaj pametnega med rabljenimi za pol cene. Ne pa za 2x AE (temu) cene ;bonk

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.685
6.711
113
pri taščici