TČ zrak/voda

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
ma ja to vem sam vseeno mal zoprno zgleda če maš en kotu v hodniku kjer ti obiski pridejo pa tako.no prednsot bom itak dal izkoristku sej konec koncev jo vseeno lahko zakrijem z pomeri narejenim lesenim delom

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Z inoksom so bili po besedah mojega vodovodarja celo največji problemi. Slabi vari in slaba kvaliteta materiala so mu naredili toliko reklamacij, da takšnih bojlerjev sploh več ne vgrajuje, razen na riziko stranke. Očitno res ni vse zlato kar se sveti
smile-1.gif
.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Verjetno obstaja razlika med bojlerji. Konec koncev inox ni tako nov in zahteven material, da se ne bi dalo kvalitetno naredit. Kot rečeno - pri nas sem zasledil inox bojlerje na toplotnih črpalkah le pri coolwex-u, ki naj bi bil made in usa. Če pa kdo pri nas dela inox bojlerje, pa tud možno, da je slaba kvaliteta in jih zato nihče ne hvali.
Vem da smo imeli včasih v kurilnici za toplo vodo tiste standardne bojlerje 200 l, pa noben ni zdržal 10 let. Tudi zato smo potem šli na toplotno črpalko.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Glej, jaz sem napisal kar mi je majstr povedal. Načeloma res nebi smel biti problem, a sva potem dolgo ugotavljala kaj je vzrok. Bojler mu je puščal in je imel puno posla z njim - odklopit, izpraznit, popravljat - izkazalo se je potem, da so bili vari slabi, a v hladnem stanju na testu ni puščal, ko se je segrel pa ja. Navaden bojler, dobro emajliran, bi pa tudi moral zdržati kakih 20 do 30 let.

Glede colweksa - ne vem kje jih delajo in ali so vse enake. Načeloma je dovolj če odpreš pokrov in pogledaš kateri kompresor je notri. Lahko je povsem dobra, tista ki so jo imeli na testu je bila povsem zanič (menda). Sem jo pa videl eno tako in kaj piše na kompresorju nisem mogel prebrati, ker je pisalo v kitajščini
smile-1.gif
.

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
saj so itak skoraj vsi (beri 95%)kompresorjev kitajski.tako v klimah kot v TČ.tisti ki pravi da doma sestavlja kompresorje te je malo napel

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Mene ne. Res je mogoče večina kitajskih, a je sigurno razlika če da na kitajsko delat LG, panasonic, ali katera od znanih firm kot če je kitajska firma v celoti. Moj je sicer LG-jev kompresor, ne vem pa kje je delan. Ko bom TČ zmontiral in zagnal bom pa tudi iz prve roke vedel povedati o izkoristkih.

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
tudi daikin,toshiba,mitsubishi,fujitsu se dela na kitajskem.je pa tako čez teden štancajo za znane firme čez vikend pa zase in to v isti tovarni.mal poglej kaj se je dogojalo v toshibini tovarni na kitajskem.od ponedeljka do petka so v 3 izmehan sestvaljali toshibo čez vikend pa identične kompresorje za svojo znamko ki je bila 70% cenejša
bonk.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Saj ne trdim da je. Pa kaj se sploh pričkam, podal sem dobronamerno opozorilo. Vsak naj se pa sam odloči kako in kaj. Redki pa kasneje priznajo, da so jih na... Sam še ne vem če so mene tudi, ker še ne deluje.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Bom kar tukaj postavil vprasanje, sicer se ne gre za moj projekt, ampak mi je vseeno zanimivo. Kolega je pokril hiso in pocasi bo prslo tud cas za izbrat ogrevanje.
'Catch' pa je v dnevnem prostoru. Ta je nekje na grobo receno velik 13x7m. Dnevna, kuhinja jedilnica vse v enem kosu, ki pa je direktno pod streho, se pravi gre strop iz 2.5m na nekje 5.5m. Gretje bo talno (plus kamin nekoc). A kdo ve kako bi se to dalo kaj preracunat, ker vse te enacbe in kalkulacije upostevajo verjetno neko normalno visino stropa, tukaj pa nastane ogromen volumen ztraka.
A ste imeli kaksne podobne izkusnje, je talno gretje ucinkovito v takem primeru. Kolk mocnejso TC je treba imet...?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Imam sam en tak velik prostor... kuhinja, jedilnica, dnevna v enem. Greje se s tremi radiatorji (ki so bolj slab izgovor za radiator, ampak nismo še prilezli do menjave), ampak v bistvu samo za neko vzdrževanje temperature, da se ne shladi preveč. Ko smo doma, kurimo kamin. V teh dnevih, ko je temperatura tam okrog -7, se s kaminom prostor ogreje na okrog 23 stopinj. Ob hujšem mrazu tudi gre, le bolj se je treba ukvarjat s kaminom
smile-1.gif

Je pa ena zadeva, res dobro naj izolira streho. Pri nas mislim da so ravno na ta račun kar velike izgube. Vsega skupaj nisem postavljal jaz, tako da niti ne vem točno, kakšni materiali so bili uporabljeni. Bomo pa definitivno morali kaj ukreniti glede tega, v mislih smo imeli predvsem kakšno nižanje stropa na najvišjih delih. Najtoplejši del je pač ravno pod stropom... če imaš visok strop, porabiš veliko več energije, da imaš pri dnu 22, 23 stopinj (medtem ko je pod stropom recimo slabih 30), kot če imaš klasičen strop na višini 2,5 metra.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ravno v tem primeru se splača imeti talno gretje - ker je kontaktno - tla se segrejejo in je večji občutek toplote. Če pa uporabljaš klasično (radiatorji), pa moraš ogreti veliko količino zraka na višini, v kateri se sploh ne nahajaš (5,5m), šele potem pride na vrsto toplota v nižjih plasteh zraka. Kot je napisal že en pred mano.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Drzi, ampak zanima me, koliko je v primeru visjega stropa talno gretje potratnejse in kaksen je gradient temperature, ker zagotovo je spremenjen. Kaj pa krozenje zraka, kajti ce je zgoraj hladnejsi bo vseeno prisel dol, ne?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Od kje ti ideja da je zgoraj hladnejši?
Če boš na 5 metrov visok strop obesil radaiatorje boš imel na stropu 20 stopinj, na tleh pa 30 ?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Hladnejsi naj bi bil, ker s talnim gretjem grejes na nizji temp. kot radiatorji, domnevam da se pac zrak ne tolk pregreje da bi zacel krozit. Jst sam povem kot mi je bilo razlozeno, se pravi tla 30 st. C, pri kolenih 26 st. C, telo 22 st. C, nekako okvirno. Gor pa se hladneje. Ampak ce imas visji strop, bo razpon temperature vecji.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Temperaturna dinamika je takšna, da je topel zrak vedno zgoraj, hladen spodaj. Ločiti je potrebno učinek sevala (v tvojem primeru talnega gretja) in učinek toplega zraka. Če boš s talnim gretjem segreval prostor v takšnem mrazu kot je bil te dni, se boš najboljše počutil na tleh, če boš imel v ceveh 30 stopinj. Ker je preprosto premalo temperature, da bi segrel ves zrak v prostoru, da bi imel pri glavi potem željenih 22 stopinj.
Nujno je segreti zrak za dobro počutje v prostoru.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ma ja to vem sam vseeno mal zoprno zgleda če maš en kotu v hodniku kjer ti obiski pridejo pa tako.no prednsot bom itak dal izkoristku sej konec koncev jo vseeno lahko zakrijem z pomeri narejenim lesenim delom

Čak mal no, kje pa ti misliš imet to zadevo, da je pomembno da je lepa? Upam, da si ti prav predstavljaš to TČ, ker to ne moreš imet na hodniku pred spalnico. Zadeva ropota, oddaja mrzel zrak, povrh vsega pa TČ ne smeš zapirat v nek majhen boks ker potrebuje veliko zraka, toplega zraka ...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Povsem se strinjam s tabo. Moje osnovno zanimanje pa je, ali je TC sposobna opravit ogrevanje prostora s tako visokim stropom v 'extremnem' mrazu, ter primerjava potrebne kolicine energije ter s tem moci TC za taksen prostor v normalnih razmerah, ter kaksen je gradient padanja temperatur v prostorih z visokim stropom, ki je pac drugacen.