TČ zrak/voda

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
gledam mal 300litrsko zadevo pa me zanima kolk more bit najmanj velik prostor v katerem bo postavljena TČ.mal brskam po podatkih pa vsi pišejo samo mere in izkoristke kakega podatka o priporočeni velikosti prostora pa nič.ve kdo?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
se mi zdi da 17 kubikov zraka rabi. pa rabiš okn.

drgač pa iz izkušenj. večji prostor k je, pa bolj topel k je, bolje bo. poleti pri nas dela malo, prostor hladi, pozimi dela veliko, prostor spreminja v hladilnik

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
j.ebemti pol pa ne bo šla v špajzo.hm kva pa če bi recimo vrata zamenjal z tistimi ki imajo zračne reže spodaj in zgoraj

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
premalo..

jest mam..2 metra širine skor..pa skor 10 dolžine..cca 17 kvadratov..pa 2,80 strop...v kleti. pa zračnik je, pa okno je. pa peč na plin je.

poleti..je prijetno hladno.okno odprto, zaprto nima veze..hladno in ponavadi puščam vrata odprta, da gre mal po hodniku. pozimi..mrzlo. k filaš pralni stroj..zmrzneš.

bi mogu stuhtat kako nej izmerim temperaturo, da si boš predstavljal.

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
gledam zdej mal po netu pa vidim da so nekatere kar lepo zdizajnirane tako da bi jo v sili dal tudi na hodnik v kot ki ima 20m2.okno je, izpuh bi pa itak ven napeljal.pač steno prebil dal gor mrežo in zračni alu pokrov pa je.edina jeba je to da bi zdej ko je vse na novo narejeno spet zbijal kermiko ven pa štemal stene da bi vodo potegnu do tja(cca. 4m)
je.be me to ker sva zdej dva in imam bojler kateri pokuri mesečno 30€ štroma(ogrevanje 80m2 na 23 stopinj pa v največjem mrazu ravno toliko) .kva šele bo ko bomo 4je-LOL
ne vem kaj mi je bilo da nisem že takrat vrgu 1k € zravn pa bi imel tako kot more bit.verjetno zato ker si nisem predstavljal da je bojler tak strošek.prej sem imel tople vode neomejeno direkt iz toplarne

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok..

ne vem kak izpuh in kaj gledaš? navadne nimajo izpuha.
ne vem kam montiraš. a je opcija potegnt uparjalnik na podstreho. maš lahko ločen sistem, ki je povezan z bakrom. šala mala.
zavedaj se, da je zadeva hrupna. ni to da bi imel v spalnici.

kako imaš rešeno gretje?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
aha..jest mam termotehniko. preveri ali lahko iz drugega prostora pripelješ po cevi zrak oz ali ga lahko izpihuješ drugam, pa bo že sam prišel not.

men je zelo všeč termotehnika, milim, k ima ločen kompresor. bi potegnil slednjega na mansardo in bi poleti ogreval izredno hitro, sam pozimi zna bit pa sranje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
dejansko bi bilo najbolje tako da bi poleti zajemal zrak od zunaj (podnevi) oziroma iz mansarde, pozimi pa iz kleti. Tako imaš največ možnosti za dober COP!
Nekoč bom tudi jaz kvačkal, da bi s TČ hladil flat, magari kuhinjo/dnevno ponoči ko ni nikogar v njej.(pa poceni štrom). Saj če je hiša izolirana, se tudi ne segreje tako hitro čez dan.

Aja za pozimi jo bom pa vezal "na drva".
Ko postavim/kupim kaj "cegu" bom šel na oglede alter TČ
wink-1.gif

Sicer pa hrup se mi ne zdi problematičen. deklariran je 49dB(A) kar je nekaj med pralnim strojem in hladilnikom.
Je pa res da kljub temu ne bi hladil spalnice ponoči. Ampak za kuhinjo/dnevno se mi pa zdi kar primerno, saj zmeraj tam kaj "ropota"
Itak bi TČ postavil v prostor ob Kuhinjo in bi samo kanal speljal v kuhinjo (v katalogih ga spravljajo v "vinske kleti".
Nismo vsi taki bogataši da imamo svoje vinsnke kleti, kdor pa ima, imapa zidanico.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
saj so vrata lahko odprta oz. priprta. Itak ti koristi (po večini) za greteje sanitarne vode poleti, torej imaš takrat odprto okno...oz. še bolje vrata, da ti ohladi še prostore.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik softi pravi:
res je..sam tole zdej ni opcija. presvoh izkoristek
Saj je izkoristek v vsakem primeru bolj švohoten. Pri podhlajeni kleti COP tudi ni idealen.
Ali v TČ nimaš registra za priklo na peč iz centralne?

Če registra nimaš, lahko v prostor s TČ namestiš en radiator in ta prostor grej - sliši se sicer trapasto, ampak učinek je dokaj podoben, kot če bi sanitarno vodo grel neposredno prek registra.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mam azvezano vse v vse smeri. ampak tč namenoma ne ugaša,. se pozna pri urah dela itd. je pa tko, da peč in cevi mal ogrejejo prostor, mal prlani stroj, mal pa radiator odprem zarad perila..in smo tam.. polet je cca 19 20 stopinj..pozim cca 15. moje subjektivno mnenje. lahko se motim za več stopinj..bom pa izmeril.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Midva imava tud TČ od Termotehnike (300 l) in se je glih včerej ugasnila, saj je temreratura v prostoru padla na 8 stopinj. Zdaj sva priklopila peč (na olje), katera ogreva tudi vodo v TČ. Zdaj pa ne vem kaj bi bilo bolj pametno naredit. Pustit, da TČ dela samostojno, saj se je sedaj prostor zaradi prižgane peči segrel na 15 stopinj al pustit vezano na peč?
Softi če te prav razumem imaš ti TČ še vedno prižgano oz. ne ogrevaš vodo v njej preko peči? Kako veš, da je to optimalno?

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
@softi
Si spremljal kdaj porabo Kwh elektrike za tvojo črpalko; čist tako me zanima iz prve roke koliko porabi štroma na mesec? Sma s sodelavcem nekaj računala; so 3 odrasle osebe pa je prišlo med 10 in 12 evri/mesec. ima pa 300l Gorenjevo. Meni se zdi malo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Saj imaš na zgornjem linku povezavo do teh podatkov.
Če se prav spomnim pri 4 članski porabi porabi 50l/dan/člana 35C tople vode (za tuširanje) je poraba 4kWh. Se pravi 0, 4 evra/dan, dobrih 10 evrov na mesec.
Koliko pa porabiš olja boš moral pa ti računat.
NAjbrž pa se splača da laufa tudi pozimi, samo moraš hladen zrak spravit ven iz bajte, sicer si delaš minus.
Vprašanje pa je če se splača da to delaš pri drveh, sploh če imaš lastna drva.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
obema.

tč vedno dela profit. kuri 1kw, da bi dala več k en kw. v dobrih razmerah da 3, v slabih 1. jest se kurim na plin, unp. je dražji od elektreike. vedno. torej, če gre tč v slabe razmere an 1, je navaden bojler, a cenejši od plina. če je boljš k bojler je to samo bolje. edina zamera gre na čas. v dobrih časih mam pokurjeno vodo za kopanje hitr notr, v slabih traja. ko se mi začne ponavljat, prklopim gor peč v določenem časovnem intervalu. prbolem izhaja iz dejstva, d aimamo 2*1,2m banjo, ki jo dnevno filamo za kopanje. če so otroc pri volji se kopamo eno uro, akr pomeni dotakanje vroče vode. posledično je bojler vedno bolj mrzel in ajebe tisti k gre pod tuš.

tvoj primer. preračunaj kw iz kurilca in priemrjaj z elektriko. če je tu tu, potem rižgi tč, če je kurilc vsaj 10% cenej..pusti peč ugasnjeno.

poraba. ne vem nisem meril. sem poskušal, pa neki zajebal. zdej pa nimam merilca. če ga kdo posodi, z lahkoto izmerim. je pa dnevna poraba cca 24 do 26 kw ne glede na letni čas.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
ja samo ne 24kw za ogrevanje sanitarne vode?
Najbrž si mislil skupno porabo.
Sicer res da imaš bazen v kopalnici, ampak se mi zdi še vedno veliko. (60 evrov elektrike na mesec samo za ogrevanje vode).
Za ta denar imam v LJ 20 m3 vode ogrete na sigurno 60C.
Ko se tuširam imam odprto približno pol/pol

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
elektrika za celo bajto. računaj 4 obtočne črpalke, vsaka 20h/dan, potem luči, tv, pci, dva hladilnika, dva zmzovalnika, indukcijka plošča, pečica.

to bi bilo to.

z zamenjavo luči na varčne smo prihrnaili 1-2 kw dnevno. k preidmeo na rudarske, bo še 5 kw
smile-1.gif