Švic majice, ki se ne zasmradijo

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Edino če pomaga nasvet o mehčalcih in praških...

Ali ni to splošno znano, da švic majice (na splošno "tehnične" cunje) in mehčalec ne gre skupaj nikakor?
Piše na vseh navodilih za vzdrževanje takih cunj.
Zdaj, če in koliko pa ima to vpliva na hitro usmrajanje le-teh pa nebi vedel.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
mehčalec je uničevalec športnega perila!!

če prešvicano perilo posušiš in jo nato oblečeš ti bo skoraj vsaka majica smrdela... te stvari so namenjene samo za enkratno uporabo...nato obvezno oprat.
bolš da s seboj v službo vzameš svežo, in jo nato oblečeš za domov.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Pri nas je bila podobna težava in je glavna operaterka pralnega stroja po raziskavi in poskusih prišla do naslednjih sklepov:
- glavni vzrok smrdenja je premalo sprano pralno sredstvo (prašek, gel...)
- v kombinaciji z znojem in "švic" oblačili še posebej smrdi
- doziranje pralnega sredstva raje manj, kot ravno prav - nikakor pa preveč (dobra mera tu precej škodi)
- raje napol prazen stroj, kot nabasano poln (izpiranje)
- raje daljši, kot krajši programi (izpiranje)

Te zadeve se itak perejo na max. 40°C tako da kakšnih hudih izgub energije zaradi daljših pralnih ciklov ni. Mehčalec je itak "no-go", pri nas že vrsto let ni v uporabi.

Kako sanirati že sedaj smrdeče stanje? Najbolj (edino) pomaga alkoholni kis. Variant je več; lahko se majice (ki so sedaj sveže!) pred pranjem kakšno uro napaka v vodi, v kateri je 1 dcl alkoholnega kisa; lahko se alkoholni kis (1 dcl) pred pranjem zlije v pralni stroj. Po potrebi se lahko postopek večkrat ponovi, ker smrad lahko vztraja.

Nato se pere na zgoraj opisani način; pod pazduho se lahko pred pranjem naprši alkoholni kis, občasno kakšno namakanje - skratka po občutku.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
No moje so po pranju OK, ampak kak hitro se spet zasvica, hudo smrdi...

Potem je najboljse, da se po uporabi splahne pod vodo, ali se naj pac nabavi ves majc in prakticira metodo ena majca na dan?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Logično da imaš švic majico samo za en dan....sam jih imam cca. 10 kosov, nekaj od teh tudi iz LJ maratona, teka trojk,.. in so čisto ok (z dolgimi in kratkimi rokai), perejo se na 40 stopinj skupaj z drugimi športnimi cunjami (kratke hlače, nogavice, brisače), praška in mehčalca čisto normalno, zadeva se ok opere. Če imate problem pri švic majcah zato ker jih želite imeti večkrat oblečene smo problem že rešili. 1x švic = 1x pranje. Tist kateri jo ima lahko za 2x in da ne smrdi je razlog samo ta da je prvič bolj švoh športal...oz nič.
smile-1.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kaj je deci a še prat ne znate
uf-1.gif
, pa valda ko se enkrat prešvica je taka majica sam še za oprat....če pa smrdi pomaga kis. Pa itak jo moraš pred metanjem v koš za perilo posušit.

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Ne govor žajfa, če ti pa mamica pere.

Sicer se pa tudi pri nas že leta ne uporablja več mehčalca v veliki meri ravno zaradi športnih oblačil in tudi praška manj od priporočene mere in nekako ni več problema s čudnim občutkom sveže opranih majic.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ma to sem kar tako rekel 5, ampak ce je pa treba pa tudi. Naceloma presvicane robe ne puscam en teden v kosu ampak cimprej operem. Ce vem, da par dni ne bom migal operem, ce imam naslednji dan ali se dva dni predviden sport potem pocakam.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jest jih na 40 perem in je vse ok....komplet športne zadeve in opere se čisto ok.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Jaz marsikdaj uporabim tudi naslednji dan, se je zgodilo, da tudi v tretje.
smile-1.gif
Tretji dan pa se ze voha ponavadi... Verjetno nimam tko mocnega vonja al pa moj nos ne voha...kakorkoli, stvar pa res smrdi, kot se mi je parkrat zgodilo, da sem prepotene stvari pozabil dat iz rukzaka. Drugace pa s sveze opranimi cotami nimam tezav.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz perem vse te stvari skupaj na 40 stopinj.
Od vseh majic VEDNO TAKOJ ZASMRDI SAMO ENA
shocked-1.gif

Torej ne more biti finta v tem, da ni dobro sprano...ampak po moje bolj v kvaliteti barve!! Tkanina je barvana in določene poceni barve pač tako reagirajo z znaojem.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
1.) Res je, za športne majice, katere NISO bombažne, SE NIKAKOR NE SME UPORABLJATI MEHČALCA!!! Na primer za Adidas CLIMALITE program (kot vodilna športna oblačila) je to v navodilih eksplicitno omenjeno.
2.) Namakanje majic v vodi z NE-AROMATIZIRANIM alkoholnim kisom seveda dejansko pomaga
3.) Boben pralnega stroja polnite največ do 3/4 pri običajnih programih za bombaž (za oplemeniteno perilo do 3/8, za občutljivo pa do 1/4)
4.) ZELO POMEMBNO; ČE NE NAJPOMEMBNEJE - UPORABLJAJTE PRAŠEK in ne tekočih detergenetov. Če je problem, da je perilo barvno, se pač namesto univerzalnega pralnega praška uporabi prašek za barvno perilo.
5.) Če ne perete pogosto na 95 stopinj, pa povrhu vsega še z tekočimi detergenti, se je lahko zapacal tudi pralni stroj - perilo pa smrdi. POTREBNO GA JE OČISTITI, in problem bo rešen.