Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji letos država vrne Prešernovo nagrado in država ji bo pričakovanja seveda izpolnila.
Ali mi lahko prosim kdo pojasni kako se lahko nekomu vrne nekaj česar ta ni nikoli posedoval in mu zato tudi nikoli ni bilo odvzeto?
Pa pustimo pri miru to, da vzrok zavrnitve sploh ni odpravljen, ker je pater Rupnik še vedno prejemnik te iste nagrade ampak si je očitno zdaj pač enostavno premislila glede te pretekle zavrnitve.
"Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa," je pred dnevi povedala za STA. Makarovičeva je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila.
"Na ministrstvu za kulturo smo v Arhivu Slovenije preverili in ugotovili, da umetnica Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, tako da se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči," je sporočila kulturna ministrica Asta Vrečko. Kot je znano, je Makarovičeva Prešernovo nagrado zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Rupnik.
Ali mi lahko prosim kdo pojasni kako se lahko nekomu vrne nekaj česar ta ni nikoli posedoval in mu zato tudi nikoli ni bilo odvzeto?
Pa pustimo pri miru to, da vzrok zavrnitve sploh ni odpravljen, ker je pater Rupnik še vedno prejemnik te iste nagrade ampak si je očitno zdaj pač enostavno premislila glede te pretekle zavrnitve.
Svetlani Makarovič bodo vrnili Prešernovo nagrado
Po aferi Rupnik je umetnica izrazila pričakovanje, da se ji zavrnjena nagrada vrne.
www.zurnal24.si
Svetlani Makarovič bodo izročili Prešernovo nagrado | 24ur.com
"Na ministrstvu za kulturo smo v Arhivu Slovenije preverili in ugotovili, da umetnica Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, tako da se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči," je sporočila kulturna ministrica Asta Vrečko. Kot je znano, je Makarovičeva Prešernovo nagrado zavrnila, ker jo je...
www.24ur.com