Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam sem vedno navdušen ko pride kitajc po pošti, daš baterije filat in do večera se ravno nafilajo. Vključiš in hura, naredi se dan. Vsakemu ko daš v roke (jst jih kupujem za rojstnodnvena darila) je navdušen in se čudi. Ampak potem ko si vzameš čas za dirketno primerjavo (recimo kakšno kresovanje bogu za nogu) sem vedno bolj prepričan da je LL klasa zase.
Pa recimo direktna primerjava (skoraj 2uri testa) quadro LED emiterja (SSC P7) v kitajski luči (900lumnov) in pa male LL P5 (nekaj čez 100lm) je pustila navdušenje občinstva na strani P5. Cenovno je kitajka okrog 30-35EUR (luč + baterija + polnilec), P5 pa se dobi za 40EUR. Svetlobe seveda da kitajka mnogo več, ampak ko se začne uporaba je pa vse ostalo na strani LLja. In pa ja, večina kitajk je narjenih tako da tesnijo vodo samo zaradi masti (treba mazat navoje in 0 ringe), kontakti zelo hitro oksidirajo, stikala so potrošni materiala (on/off držijo kar dosti časa - 1000 vklopov, druga pametna pa velikokrat samo okrog 100 vklopov), navoj je vrezan tako da vsako odvijanje/zavijanje pusti ostružke (to narediš 100x ni več navoja). Skratka kot je en prej omenil, ni to plug&play ampak bolj kupi&vrzi!
Zelo se strinjam z napisanim. Tudi sam sem kupil že nekaj kitajk na Ebay in DX.Res, stikalo je v "riti" kar prekrito z eno gumico, če pogledaš driver, ni dodelan, kljub temu, da sem na navoje in oringe dajal prozorno silikonsko mast, je takoj bila vsa od opilkov. Stikalo zadaj drži kar en obroč na navojih (kot pri fleksarci). Izdelava je po hitrem postopku. Če si kje, kjer se je treba na svetilko zanest, te kitajke že niso prava izbira.
Obstajajo pa tudi boljše kitajske luči Fenix, ki pa niso iz cenenih materialov, so res dodelane, komot se lahko promerjajo z LedLenserjem:
TK35, XM-l dioda, kvaliteten driver, imam jo doma:
http://www.fenixlight.si/TK/tk35.html
Tole sem pa probal, vendar nisem lastnik:
http://www.fenixlight.si/TK/tk70.html
Sveti ko satan. Res pa bi si želel, da bi to bile "zoom" svetilke.
Pri poceni kitajkah se tudi opazi, kako s segrevanjem sveti vedno slabše. Če jo ugasneš, da se ohladi, potem spet sveti OK na začetku (slabo hlajenje?). Če je slabo hlajenje, pa to pomeni tudi kratko dobo emitorja.
In res, kot je omenil utiševalec, če je megleno/deževno/zadimljeno, se naredi okoli zastor in vidiš obupno slabo. Te LL s zoomom imajo ta problem manjši, saj svetlobo skor enakomerno razpršijo.
Sam svetilke ogromno uporabljam, in res je dobro imet različne za različne stvari. Recimo gasilci v našem gasilnem domu nočejo fenix svetilk ravno zato, ker pravijo da v dimu z njimi ne vidijo dobro. Iz tega razloga so pred kratkim kupili 3 nove MAG-LITE Magcharger, pravijo da se z njimi vidi veliko bolje v takih pogojih.
Magcharger imam tudi sam, ne sveti tako močno (230 lumnov, če se ne motim), vendar opažam, da so ponoči barve veliko pravlnejše kot s katerokoli LED svetilko. Če z razdalje 100 m posvetim v smreko, jasno vidim storž, z LED pa ni tako lepo viden. Tako da niti Magcharger ni za odpis, moj recimo ima že elektronsko stikalo..
LP