SUŠI my style

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
No kako ste kej kle doma????

U glavnem trenutni hit je

Sveža tunina narezana na zeeelo tanke rezine. Dodamo nekaj kaplic zeeelo deviškega olivnega olja, malo soli in popra, pokapamo z limoninim sokom malo parmezana po želji in potrebi. Drgač pa malo wasabija malo soja zoska in popečeni kruhki. Dobr za popizdit.
Obligatorni je kozarček vinčka večkrat, ker je blo mesa pač preveč.

lp D
evil.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
to je pa res tvoj style, po domače - tunin karpačo ala dentex
evil.gif


nekot ne poznam sušija, ki vključuje olivno olje - edini, ki mi pade na pamet s tem stilom je Jaime Oliver
evil.gif
(enliterolivnegaoljanavse.press)

js sm drgač bolj za nigiri
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ma sej pravm če je pa preveč mesa ostal, potrebušina zmaga sam wasabi in soja

lp D
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
to je že bolje
grin1.gif


ne vem, nekako me olivno olje odvrača od vsega, se ga nikoli nisem navadil, pa nikjer ga ne pogrešam
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Glede olivca je to pač stvar navade, jest ga lohk z žlico
smile-1.gif

Drgač pa vsak po svoje
lp D
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
To pa res, sicer imam rad olivno olje na vsem, ampak kolko ga pa Jamie strosi gor...
 

juhica

Pripravnik
13. apr 2011
37
0
6
Koliko ga Jammie strosi gor? Nič napram našim dvem Ljubezen skozi želodec...pol litra...za vsako zadevo.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
No kako ste kej kle doma????

U glavnem trenutni hit je

Sveža tunina narezana na zeeelo tanke rezine. Dodamo nekaj kaplic zeeelo deviškega olivnega olja, malo soli in popra, pokapamo z limoninim sokom malo parmezana po želji in potrebi. Drgač pa malo wasabija malo soja zoska in popečeni kruhki. Dobr za popizdit.
Obligatorni je kozarček vinčka večkrat, ker je blo mesa pač preveč.

lp D
evil.gif

Veš da ti noben ne verjame brez dokazov:)))) Pripni že nekej:)
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ne bom ker je uradno mal večja ušata
smile-1.gif


lp D

PS smo jo vrgl nazaj, sam ni rekl čof
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Kako mi delamo riž za suši, izkušnje iz Japonske v živo!!
Riž za suši:
riž
sol
sladkor
kis (najbolje rižev, ni nujno)

Na Japonskem uporabljajo „rice maker“ tako pogosto, kot mi uporabljamo aparat za peko
kruha. Vendar riž naredijo brez težav tudi v navadni posodi. Njihova izbira je krajši riž, vendar je dolgozrnati ravno tako ustrezen. Radi imamo jasminov riž, cena pri nas pa se nam zdi pretirana.

Postopek:
Riž v posodici sperete, belo tekočino odcedite in to ponovite. Odcejeni riž pustite stati pol ure. Japonci menijo, da je takšen riž lažje prebavljiv. V posodico stresejo riž, dolijejo vodo, nekako dva prsta nad rižem, in v pokriti posodi zavrejo. Nato počasi kuhajo 10 minut. Ugasnejo štedilnik in pustijo stati 15 minut. Mešajo le z leseno žlico in stresejo v leseno posodo, ker menijo, da tekočina lažje izpari, riž pa ostane čvrstejši. Lepo jih je videti, ko s pahljačo celo skušajo iz riža odstraniti nepotrebno vlago. Posebej skuhajte kis, sladkor in sol. Rižev kis je primernejši od navadnega. Ohladite in primešajte nekaj vode, nato vmešajte kisovo tekočino in riž za suši je pripravljen. Nekateri namesto vode rižu dodajo osnovo iz alge konbu, kar deluje podobno kot goveja kocka. Konbu nekaj ur namakajo v hladni vodi, alge pojejo, tekočina, v kateri so se namakale, pa je namenjena kuhanju.
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Nigirizuči
Ročno oblikovan suši, ki niti ne potrebuje alg nori.
Postopek:
S kisom si navlažite roke in oblikujte svaljk. Sušija ali japonske kuhinje na splošno ni brez hrena wasabi, ki deluje kot razkužilo, kis pa naj bi hrano fermentiral. Na riž namažite hren wasabi, ki je lepe zelene barve, okusen, vendarle močan, in nanj naložite lep kos sveže ali dimljene ribe (losos). Za suši je sveža riba res le riba, ki je bila pravkar ulovljena. Pomembna je vsaka ura. V manjšem kraju na otoku ob obali sva zvečer zavila v mini lokalček z akvarijem in ribjimi dobrotami. Školjko, je kuhar bliskovito dvignil iz akvarija in spretno skušal izvleči iz nje njeno notranjnost. Nato je surovo narezal in postregel s hrenom wasabi in sojino omako. Za nameček sva s prstom pokazala še na hobotnico. Surovo je z ostrim tanko narezal in pladenj je bil na mizici.
Takšni jedi rečejo sašimi.
201652.jpg
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
@maiko, prosim povej zakaj mi potem suši mojstri pravijo, da mora tunina sploh panceta odstati v hladilnici tudi do 14 dni???

Pri meni je suši in saimi, če je le opcija še živ ko gre na krožnik
wink-1.gif


lp D
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Glede školjk pa lahko potrdijo prisotni tu na forumu, da samo ŽIVE

Hitro me požrite zelenjavoljubci
wink-1.gif

lp D
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Pri sveži tuni je problem v parazitih. S tem ko ribo ohladijo za nekaj časa "uničijo" parazite.
Vendar Japonec na največji ribji tržnici na svetu plača res veliko za pravi kos tune in ga je surovega. Tam sva tudi midva naročila to dragocennost. Meso se je na jeziku kar stopilo. Japonci zelo po cenah razlikujejo ribje kose, cene so lahko vrtoglave.
Ravno jedla (par dni nazaj) svežo jadransko tuno in lahko mirno rečem, da je drugačna. Pri Japoncih je že rez določenega dela ribe umetnost.
Školjka je bila surova prima. Pri eni školjki mu ni uspelo izvleči meso tako hitro kot jo je izvlekel iz akvarija in po njegovem že ni bilo več za gosta. Vzel je drugo in ponovi vajo.
Dala bi več slik, pa imam na Pikasu. Ne znam dati na forum, ali sploh gre?
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Na Novi Zelandiji smo na poti na Mt.Cook naleteli na najvišje ležečo farmo lososa (Salmon farm) Za prigrizek ponujajo samo surovega, tanko narezanega in tako je 250 gr. 13 NZD. Poleg sojina in wasabi (hrenova) omaka.

Za seboj smo kupili še malo svežega ( za na hitro popeči), dimljenega in že kuhanega (nisem vedela, da tudi takega prodajajo)

V teh koncih so snemali Lord of the Rings. Scen jim res ni manjkalo.