Študentsko delo in pokojnina

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Res ne vem, zakaj se ne morejo zmigati in spremeniti studentske servise v agencije za delo, kot imajo to reseno npr v VB.

Studentski servisi so bedarija. Ce bi bolje uredili agencije, bi lahko na preprost nacin delali tako studenti, kot npr brezposelni in na ta nacin opravljali honorarna dela. Drzava bi dobila svoje, ljudje bi dobili delo, hkrati pa bi imeli se zavarovanje, delovno dobo, itd.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
30-40 ur na mesec je najmanjši problem. Pravi problem je dejstvo, da pri nas praktično vse večje trgovinske verige študente najemajo tudi za 6 oz. 8 urni delavnik kot ga majo zaposleni trgovci. Ali da je po kupu podjetjih praktično redno zaposlenih na stotine če ne tisoče študentov, ki delajo enak delavnik kot vsi ostali zaposleni, s tem da nimajo plačanih prispevko, malice, potnih stroškov...
Ali še huje, da študentje opravljajo tudi nevarna dela v proizvodnji ali na gradbiščih (delo na višini) kjer je nujno potrebno imeti izkušnje oz. izpit iz varstva pri delu. Tega seveda nima nihče. Kaj če kdo pade iz gradbenega odra za 3-4 evre na uro?
Najslabše pa je, da ni poskrbljeno za izterjavo denarja od delodajalca/študentskega servisa tudi ko je napotnica vrnjena. Poznam kar nekaj primerov, ko fantje po 10 dnevnem delu (10 ur dnevno) denarja na koncu niso videli. Tudi sam sem doživel podoben primer, denar sem izterjal šele eno leto po opravljenem delu, s prijavo na inšpektoratu. Brez obresti.

Dokler bo davčna zakonodaja to omogočala, bomo tako imeli.
Študenti pa bodo - naivni kot so - slepo tulili v ta rog.

No, daš jim pivo in sendviče, napumpaš jih, da bodo z ukinitvijo tega dela crknili od lakote, pripelješ jim en ceneni bend, pa imaš naslednjih par let krepko mastno rento, ker ti dokaj kvalificiran kader opravlja konkretno delo za par fičnikov drobiža...
nahrung002.gif

(pa še neskončno so ti hvaležni, da lahko pri tebi delajo...
hysterical-1.gif
).

Ko diplomirajo, jih pa vržeš s seznama in poiščeš "sveže meso", ki se bo topilo od sreče, da lahko dela za ta drobiž....
nahrung002.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
tebi in pepyju.
preberita kaj piše.
jaz nisem ne za ukinitev brezplačnega študija, ne za ukinitev študentskega dela.
oboje sem izkoristil in bi še enkrat in enako bi svetoval svojemu otroku.
delaj kar ti paše, če država to tolerira.
poleg (brezplačne) šole delam ob študiju že od svojega 18. leta, ker imam že tako dolgo brezposelne starše.
in, kaj mi manjka. nič. imam svoje stanovanje (ni na puf), imam leto dni star avto (ni na puf) in imam službo za nedoločen čas.
in kaj? če ne bi študiral tako dolgo, tega ne bi imel. jaz vsakemu priporočam, da med študijem dela, ker si na tak način pridobi delovnih izkušenj in poznanstev. meni je študentsko delo zdaj redna zaposlitev, ki mi je omogočila vse zgoraj našteto. če ne bi delal kot študent pri tej firmi, te službe zdaj nebi bilo.

če že čakam na zdravila, potem ne bom tega drago plačeval. bom vsaj vedel zakaj čakam zdravniško oskrbo. ne pa mi trgat 40% plače, zato ker to krije kaj jaz vem kaj.

tak da:
čim dlje študirat, izkoristit bone in študentsko delo, kolikor se da.

je pa res, da če bi študij bil plačljiv, bi bilo 80% manj sfaliranih študentov. samo to sem rekel.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Človek ti nebi vrjel, veš, kakao visoke cene neepremičnin so v Sloveniji. Predvidevam, da si dedoval nepremičnino, tako, kot nekateri nič ni jim blo treba delat in, kar z jasnega novo stanovanje ali hiša. Če bi hotel imeti nepremičnino, bi moral 10-15 let delat od jutra do mraka in še pozno v noč, vse vikende, nič dopusta, nič prestiža in po 10-15 letih bi prišel šele do nepremičnine s tem, da denar vlgaš v sklade, če ne prištej še ene par let.

Ampak vseeno jaz mislim, da, če hočeš priti do nepremičnine bi rabil vsaj 20 let in več. Ampak veš, da imaš po 20 letih nepremičnino.

Še najboljša varianta je ta, da kupiš parcelo in začneš zidat
cheer.gif

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
vse lepo in prav povej mi recept kako do stanovanja v par letih.sam popravljam hišo že osem let,pa stanarina ,pa vzdrževanje družine in sem na robu bankrota.vse spoštovanje za iznajdljivost markoman .ja prav je da študentje delajo,ker je to priprava na življenje .prav je da si pomagajo popravit proračun.pošteno pa je,da začnejo čim prej vlagati oziroma vračati sredstva v žakelj,ki jim je to omogoču ,da bo tudi za druge.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
v bistvu sem res imel srečo. podedoval sem manjše stanovanje, ga prodal, dodal prihranjeno in zmagal. drugače pa ja, v ljubljani ga pač nisem mogel kupit in ga tudi ne bom mogel, zato se zdaj, ko rabimo večje stanovanje, selimo v manjši kraj, kjer bo to mogoče.