Študentsko delo in pokojnina

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kot sem že napisal, čez 30 let pokojnin NE BO VEČ.
ja? kje to piše? v uradnem listu ali ti je danny povedal?
če bi dobro prebral moje argumente zakaj bi bilo dobro da se ukinejo študentska dela bi tudi videl da bi se vplačevanje v pokojninski sistem enormno povečalo...

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
ja sistem rabi spremembo v tako smer, da se ukine free redni faks... vrjamem, da če bi bil faks plačljiv, bi bilo vsaj 50% manj falirancev na faksih...

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
prej 80% manj.
sam sem študiral 10 let, tudi doštudiral, prej deset let delal preko študenta, zdaj 3 leta redno zaposlen.
ampak mislim, da bom šel na svoje, ker ne mislim vplačevat v državno pokojninsko blagajno, ker penzije zame itak ne bo.
40% plače mi pobere država. zakaj? da čakam v vrsti pri zdravniku in da vsako drugo zdravilo doplačam.
hvala lepa.
mi pa ni žal, da sem dolgo študiral in da sem delal preko študenta. je blo fajn.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ne mešat ukinitve študentskih servisov in ukinitve študentskega dela.

Kje pa piše, da to dvoje mešam?
sprasujem se.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
celoten sistem, široko gledano je potreben reforme. Od tega da se skine študentske servise in se delo tala preko državnih ustanov, da študentje dobijo neke minimalne pravice, ker zdaj so na milost in nemilost prepuščeni delodajalcem. Hkrati bi morali sprejet tudi neke obveznosti in odgovornost. Ne pa po sistemu, danas me ima, sutra me nema. Očitno je da ta sistem škodi študentom, ker so lahko jutri brez dela, kakor tudi delodajalcem, ki so lahko jutri brez delvca. hkrati bi morali plačevat prispevke. In morala bi se tudi ukinit varjanta da vlečeš status skoraj v nedogled.
Ampak to je vse začaran krog. Ker študetje rabijo denar, morajo delat, ker drugače bi morali štipendije dvignit.
Vsaka čast tisti vladi ki bo porihtala ta sistem z študeni - delom - prispevki - štipendijami. nebo ji lahko

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Eh... pač nisem tak optimist glede prihodnosti socialne države kot ti.

Samo poglej obdobje 1990-2000 in 2000-2008 - pri kakšni starosti so se ljudje upokojevali. Potem pa poglej danes nekoga pri 50ih letih z univerzitetno izobrazbo (torej ni začel delati pri 18ih, ampak pri 25ih), kdaj bo šel v penzijo. Še lep čas ne... in z vsakim letom se ta datum oddaljuje.

Tako da ne, ni mi Danny tega povedal, ampak se da s ščepcem zdrave pameti ekstrapolirati iz današnjega trenda. Ampak oprosti, morda Slovenija v naslednjih 30ih letih najde nafto ali kako drugače dobi eno ogromno finančno injekcijo, ki bo rešila vse te probleme (pri čemer predpostaviva, da bo ta denar ostal v državni blagajni).

Zdi se mi malce naivno misliti, da bo nekdo, ki se danes zaposli pri 23ih (idealno končan faks), pri 60 letih odšel v penzijo in dobival dovolj denarja za golo preživetje.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ne vem zakaj potem ljudje vztrajajo v Sloveniji. Jaz vem da ko bodo razmere zame enrkat nevdržne bom spokal pa šel. Že sama mentaliteta folka je čimprej nabavt si eno stanvanje, pa čeprov ga preplačaš 10x in potem živet (al pa trpet) tu dokler se ne stegneš, pa čakat na neko novo super vlado, ki naj bi rešila vse težave (seveda jih ne bo nikoli). Medtem pa je zunaj še tolko sveta za videt in probat.

Nazadnje urejeno:

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Samo poglej obdobje 1990-2000 in 2000-2008 - pri kakšni starosti so se ljudje upokojevali. Potem pa poglej danes nekoga pri 50ih letih z univerzitetno izobrazbo (torej ni začel delati pri 18ih, ampak pri 25ih), kdaj bo šel v penzijo. Še lep čas ne... in z vsakim letom se ta datum oddaljuje.
zato pa obstajajo tudi izredni oz. faksi OB delu... ne pa redni faks OB delu kot je praksa sedaj ob študentskem delu, faks se pa dela 6-7 let...

ko že govoriš kdaj so se upokojevali, še malo poglej, kdaj so se začeli redno delati... se grem stavit, da je odklon isti kot tisti v podaljšani starosti...

in kot smo že ugotovili, ni toliko problem v državi kot v miselnosti mlajše generacije...

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Citat:
Uporabnik MAKY_ pravi:
če bi se ukinilo študentsko delo, bi tudi n mio več mesečno pritekalo v pokojninsko mošnjo. najbolj me je zbodel stavek, da so večni študentje največji egoisti... ne, so največi zabiteži. večni študent bo začel delati pri 30ih in bo moral delati do 63-ega leta, če bo hotel polno pokojnino, potem da bo jok in stok kako malo dobi na stara leta. v kolikor bi bil pametnejši ter bi začel delati prej, bi šel v pokoj ko bi dopolnil starostno mejo 58 ter bi imel hkrati dovolj delovne dobe. potem pa je jok in stok ker ni polna pokojnina...

problem je, ker večina večnih študentov ne menja ravno pogosto delovnega mesta in gre zatorej le njim v škodo to, da delajo preko šs... o temu, za koliko bi se zmanjšala brezposelnost pa tudi nebi...

@pepy: seveda te nategujejo s pogodbami če pa je cenjša alternativa študent. če jih nebi bilo, vrejmi da bi bilo tudi mnogo manj "določenih" pogodb... sicer pa ne vem od kdaj je država kriva za cene nepremičnin... cene se oblikujejo na trgu in jih ne določa država...

Imaš prav: večni študentje (pa tudi drugi študentje) so največji zab****.
bonk.gif
Žal. Mislijo kako so pametni, da delajo tako potem pa nimajo ne delovne dobe, ne nič od tega, samo delodajalci jih izkoriščajo. Obenem povzročijo še to, da mladi ne dobijo rednih služb, ker jim študentje odžirajo delo. Po drugi strani pa država nima prav nič od tega dela.
Če bi bili študentje pametni bi zahtevali ukinitev študentskih servisov in študentskega dela. Tako bi delodajalci tudi njim dvignili mizerne postavke in začeli plačevat davke in prispevke, delo pa bi se jim štelo v delovno dobo. Delali bi pa lahko npr. za dočen čas, tako kot normalen delavec, ne vidim problema. Še boljše bi bilo, če bi država uvedla neko minimalno urno postavko kot imajo to npr. druge države (primer: irska 8,65 eur).

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
In kako se boš izognil prispevkom če boš na svojem? :D

@all: zdajšnja generacija 20-30 ima napovedano povprečno življensko dobo do 90 let. Ni šans da kogarkoli od nas spustijo v kakšno penzijo...razen če si jo zaslužiš sam. Tudi meni ni žal da sem študenta vlekel in konec koncev zakaj ne...vsaj delaš zase in ne za državo.

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
sej lahko dela študent po pogodbi polno razmerje delavec delodajalec.sam ko nardiš delavsko knjižico odpade študij.

@pepy: seveda te nategujejo s pogodbami če pa je cenjša alternativa študent. če jih nebi bilo, vrejmi da bi bilo tudi mnogo manj "določenih" pogodb... sicer pa ne vem od kdaj je država kriva za cene nepremičnin... cene se oblikujejo na trgu in jih ne določa država...

@maky
kdo določa najemnine državnih nepremičnim?A veš da 5 članska družina z povprečnimi dohodki težko dobi neprofitno stanovanje.
poglej nazaj, kako so rasle cene nepremičnin, ko je država dvigovala najemnine. za 70m2 plačujem čez 200ojrou.leta nazaj je država gradila stanovanja za dobrobit državljana.danes se gradi tržna gradnja za 100% dobiček vlagatelja.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ne bom se jim izognil, bodo pa prispevki minimalni. pač najmanj, kar je potrebno plačat. pa raje bom v svoj sklad več nakazoval. da bom v bistvu res dejansko varčeval za SVOJO pokojnino. ne za pokojnino nekoga drugega.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Zdajle je pac popolnoma vseeno, koliko prispevkov placas. 200 eur ali 2000 eur.

Cez 40 let bod dobil toliko, kolikor bo vplacil takratne aktivne delovne populacije. Namig: demografske spremembe ne napovedujejo nic dobrega.

Da ne omenjam, da ko se bo naslednica stranke DeSUS borila za tvojo (naso) pokojnino, bo aktivna populacija rekla: "ma kaj se bunis, tako ali tako si vplaceval zelo malo, glede na danasnje standarde."

LP,
PIC

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Ne drži.
smile-1.gif

In kako veš, kaj bo čez 30 let? Oziroma na podlagi česa predvidevaš, da bo standard pokojnin ostal enak kot danes in da ne bo razlika med vplačevanjem 200 in 2000 evrov mesečno čez 30 let pomenila samo še par procentov (glede na to, da za pokojnine obstaja nek omejen fond in da mora biti zagotovljena najmanjša višina, ne glede na vplačila...)?

Oziroma drugače, a misliš, da če pogledamo razmerje med največjim in najmanjšim povprečnim mesečnim vplačanim zneskom (normaliziranim glede na inflacijo) to ustreza razmerju med največjo in najmanjšo pokojnino? No way... Iz tega stališča je bolje prispevati najmanj in s preostalim zneskom razpolagati sam.

Saj smo že napisali... pokojnine niso odvisne od tega, koliko denarja si "našparal", ampak koliko ga prispeva v blagajno aktivna populacija.

Nazadnje urejeno: