Načeloma si penzion dobil če se ti je le dalo malo pomigati oziroma če ti je kdo povedal kaj narediti.
Moj deda je celo življenje hodil v cerkev in političnih nazorov ni spreminjal ne zaradi tardečih ne zaradi tabelih
.
Ker je živel v bajti na samem pa se je pri njem gostila katerakoli vojska je pa imela čas. Podnevi tabeli/tačrni, ponoči pač tardeči.
Kakih 10 ali 20 let po vojni je v njegove konce prišel na izlet eden od partizanov, ki je bil med vojno v njegovi hiši (bilo jih je preveč, tako da ga moj deda ni spoznal) in mu sam povedal da če dobi podpise 2 dobrih partizanov dobi ponzijo. Ker stari nikoli ni bil zaposlen (Kmetija 10ha) in ker se je izletnik ponudil da dobi še en podpis je pač začenjal dobivat penzijo. Penzijo je po njegvi smrti dobivala še moja stara mama.
Če dobro premislim, je imel stari povsem enake možnosti da je heroj ali da ga ustrelijo ne glede na to kdo bi zmagal vojno. Po Alter kriterijih pa spada pod rdečkarje, partizane,... le zato, ker je sprejel denar in kar nekaj let dobival penzion. In bodimo pošteni bil bi neumen če ga nebi.