Starejši ljudje in tehnika

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz

men je tut hecna tale s starejšimi in tehniko. Sta bla na obisku pri ta starih stric in teta, ki sicer živita na vasi, kjer so še telefon dobil ne tako dolgo nazaj (ok, enih 10 let je že zihr
grin1.gif
No, pa sta ostala brez kave.

Isto moja mat-preden sem šla na potovanje, sem ji step-by-step napisala, kako mi lahko pošlje mejl. Sem ji odprla mejl na email.si, da bo ja vse razumela in šla lepo od začetka - od tega, da odpreš brskalnik do 'pošlji'. Pa čez nekaj časa le dobim mejl in mi napiše,da ji je končno uspelo napisat mejl, saj naj bi imela blazne težave s postopkom pisanja mejla.
hysterical-1.gif

Sem pa čist ponosna nanjo, ker se je že naučila iskat stvari po netu
grin1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
moji starši so hvalabogu dovolj računalniško napredni, da ne rabijo neke ful pomoči ... mama edino včasih pusti laptop vklopljen, če se ji pojavi kako neznano okence in neve kaj je ... grugač pa sama vse vklopi, pogleda vse novice na 24kur in večeru, pregleda videe, ki jih tam najde, poišče si kake recepte in to je to

foter pa si tud sam montira videe v windows movie makerju, pošilja maile, sodeluje na številnih forumih, itd.

res pa je, da še nista glih preveč stara
smile-1.gif
njuna starost se giblje med 45 in 50

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Citat:
No jaz poznam enega strica, ki bo leos star 60. Si kar sam nalaga winse in formatira računalo, pa še z kakimi linuxi se včasih poigra (da vidi kak napredujejo). Tudi kaki crackani programi mu niso tuji. Pa na par forumih je tudi čan.

Se poznava?
tongue-1.gif

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Jaz moje mame tudi en morem naučiti stvari. Vedno me sprašuje kako in kaj, pa češrav sem ji razložil že 100x. Veselo sprejema emajle z raznimi neumnostmi pripetimi zraven in jih tudi posreduje dalje brez težav. Zadnjič je pa morala napisati emajl in mu pripeti datoteko... Jao čista tema, ni vedela niti s kerim programom bi se to lotila delati... Od takrat ji povem s kerim programom, potem se pa sama matra naprej in začuda naredi vse kot mora, brez da bi mene še karkoli vprašala. Zadnjič je celo skenirala sama...
smile-1.gif

Ali pa ko je babi kupila novo televizijo, ki je pol večja (100cm diagonala) in seveda boljša od prejšnje 28 let stare kište, pa smo jo montirali, pa je dedi ropotal zraven, da slika ni jasna, da nič ne vidi na TV, pa da zakaj smo morali menjati TV sej je prejšnja še delala. Potem sem pa prinesel eno manjšo (30 cm diagonale), jo postavil na enako razdaljo. Potem je pa videl vse odlično, slika je bila čista, bral je vse. Jaz z babi pa na pol manjši razdalji kot je bil on nisva videla ničesar... Ampak se je navadil.

Ali pa ko se je taisti dedi oglašal na telefon. Tipko za oglasit je pritisnil, potem pa se hotel pogovarjati kot z woki-tokijem. Pa ni mogel razumeti tega, da kako če on kliče ženo in se mu ona ne oglasi čeprav ima telefon vedno s sabo.

Drugače pa s takimi je hudo. Tako kot je že nekdo napisal. Nam se zdi vse to samoumnevno, logično. Starejšim ljudem je pa vse novo in težko doumljivo. En pregovor pravi: starega psa boš težko novih trikov navadil.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Oča, ti morem odgovort
smile-1.gif
, res. Imam jih 28. Kmečki puba pač. Dejstvo je res, da se starejši zelo lomijo s tehnologijo, kar mladi s taro niti ne. Problem je samo, da v stari tehnolohiji je potrebno na roke delat po večini.
Kar se tiče kulture imaš pa čist prov. Že osnovno. Ko sem bil mali, smo šli čez vas in, če nisem rekel dober dan, je palo po kepi
frown-1.gif
. Gledam današnjo mladino, se raje stran obrne.
OK. Naši so pa pravi telebani na compu
cry12bpy.gif
.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.216
191
63
Heh cist isto kolegova mamika - saj pa sem odlozla tel., kak te tecejo impulzi ?
wink-1.gif

Pa se problem je bil, ko sta se ucila uporabe racunalnika, da je z misakom ene pol ure po zraku mahala, saj pol si je zapomnila, da mora bit na mizi...
cool-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Mah, me prav zanima, kako bomo mi čez 50 let rokovali s taktratno opremo...
crazy1.gif

Verjetno bodo isto vnuki po forumih pisali, kakšni bukslni smo.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
nekaj mi je zdaj kapnilo, kdo od vaših dedekov in babic spema po forumih?? Aja točno, ne vedno kaj so forumi, kaj šele spam. Naš stardec tukaj to obvlada v nulo
smirk-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
V žlahti imamo strica, ki je za 80. rojstni dan dobil nov računalnik - prej je imel še enega z windowsi 95
smile-1.gif
. Svaka mu čast, kako ga je naštudiral, obvlada excel, internet, maile in vse.

Po drugi strani pa moji starši.... ja no, fotr je ves paničen, ko se mu programi samodejno updejtajo, mat pa... ona ima probleme še z aparatom za peko kruha
grin1.gif
Zato pa takega klasičnega, na roke zmesenega, naredi božanskega!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
A naš stardec obiskuje šolo za 3. življenjsko obdobje? Tam tud interneta učijo.

lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jebemu mast, mene v kratkem čakajo inptukcije dobesedno enga stardeca. mudel ma zih ene 60let. računalnik je sam na daleč vidu, kupu si je pa prenosnik. me res zanima, kak bo tole skup šlo. sploh pa z mano, k nisem glih primeren učitelj:S

starce sem doma naučil avto.net, gmail, 24ur, pol se pa počas že neha, vbistu ju ne zanima nč druzga. pa fotr še kake karte vrže.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Jaz moram našo mami prov pohvalit, v zadnjem letu se je naučila surfanja po internetu in odkrila celo čar forumov
smile-1.gif

Ok, res da je to kulinarični forum, ampak nima veze
grin1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Pri nas je pa cela računalniška familija
smile-1.gif

Ko prideš zvečer v dnevno sobo vidiš oba starša, vsak s svojim prenosnikom v naročju in surfata po netu ali kartata ali kaj podobnega. Res da pridejo občasno kakšna neumna vprašanja ampak all in all sem kar zadovoljen z njunim poznavanjem tehnike.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Racunalnik cista tema. Sedaj ko smo na vezi prek MSN-ja, gre k moji sestri in ji necakinja zrihta vse, da se vidimo in slisimo. Glede mobitela je bilo nekaj zapletov, ravno tako pri atu. Morem pa rect, da novo televizijo obvlada bolje kot jaz
grin1.gif
.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:
Citat:
No jaz poznam enega strica, ki bo leos star 60. Si kar sam nalaga winse in formatira računalo, pa še z kakimi linuxi se včasih poigra (da vidi kak napredujejo). Tudi kaki crackani programi mu niso tuji. Pa na par forumih je tudi čan.

Se poznava?
tongue-1.gif

Glede na to od kod si, dvomim.