Stanovanjski stroški izven ½mama½ hotel

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Bo kar lepo držalo, tako kot sem sam navedel, ker en del stoškov kompenziramo z deljenjem stroškov pri internetu/TVju (le te je v celoti na meni).
Če k 80€ prišteješ še del za internet in TV kateri kompenziraš s starši potem pa si itak na tam 110€. Pa tudi ogrevanje sanitarne vode je še nekje- mogoče pri oljni peči
evil.gif

PS stroški dimnikarja in nadomestilo za stavbno zemljišče so zaradi primerjave preračunani na mesečni znesek.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Selektivno branje? Ker ne vem katerega dela stvaka, vse kar je stroškov je lepo razdeljeno, ne razumeš? Na olje pri meni v stanovanju ni ničesar, sanitarna voda je na bojlerju. In ja vem, da sem z internetom tam nekje na 110 oz. še malce več...ampak tega tudi v primeru 1. in 2. kjer sem prej živel nisem upošteval, zato tak izračun.
Ampak dober, saj razumem, da gre mnogim opcija prizidka apriori v nos in vse kar je temu podobnega je avtomatsko mama hotel in se raje fura puf do grla. Pa da ne bo nesporazumov..morda bom tudi jaz tam končal, z ogromnim pufom, če mi slučajno trenutna situacija ne bo odgovarjala. Trenutno, kot rečeno, je čist ok. Kako še bo, bom pa videl. Ne vidim, pa nobene potrebe po drkanju med vrsticami. Poznam ogromno primerov z lastnimi stanovanju, pa vse vse žehte peljejo domov k mamicam likat, otroke vedno pobirajo babice in podobno. Pa tudi temu stilu ne oporekam, vsakomur svoje pač. No pri nas, je vsaka cunja polikana znotraj našega gospodinjstva, in tudi otroci pod našim okriljem. Ampak saj vem, smo le na alterju
rolleyes-1.gif

Upam, da sem avtorju teme odgovoril na vprašanje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
še enkrat, mene samo čudi da je v hiši manj stroškov za ne vem 6 oseb kot pa v manjšem stanovanju za 4. To samo. Iz mojih izkušnj so življ. stroški vseeno višji v hiši kot v stanovanju.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Na kratek rok so nižji stroški, na daljši pa verjetno dražji. Ker na hiši je tudi treba kakšno ograjo spadenat/prebarvat, streho zamenjat na vsake xx let, na xx let centralno menjati (osebno je še nimam, če bomo tukaj ostali me itak čaka komplet adaptacija s svojo centralno) in podobno....ampak take stvari nekako težko vkalkurilam na mesečno raven, ker kot prvo ne vem če bomo še tukaj čez 8 let, kot drugo, ne znam predvideti stroškov. Vem pa da so oz. bodo
smirk-1.gif

No pa seveda ne zanemariti, da v bistvu ni nič mojega, nisem nič kupil, sem samo vložil v adaptacijo ampak je bila k sreči vseeno ni bila tkao obsežna, da bi se moral kaj kreditirati. Zato pa imam "samo" 70 kvadratov v uporabi. Če se bomo šli pa resneje, potem pa dvignemo za še eno nadstropje...takrat vem, da mi ne bo ušlo vsaj še ene 50k + vložka.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
še enkrat, mene samo čudi da je v hiši manj stroškov za ne vem 6 oseb kot pa v manjšem stanovanju za 4. To samo. Iz mojih izkušnj so življ. stroški vseeno višji v hiši kot v stanovanju.

Mesečni stroški so definitivno nižji, problem je fasada, streha, kurilnica, kjer si sam investitor, v bloku se pa porazdeli. Kurjavo recimo kolega plačuje v bloku 70€ na mesec (tri sobno stanovanje), jaz porabim <10m3 drv na sezono in to pride manj kot 400€/leto (170m2). Je pa treba naredit drva in nalagat, ampak sam s tem nimam problema.

Pa s temi položnicami je bolj tako-eni pod to štejejo še zavarovanja, telefon za celo familijo itn... Košnja zelenice okol bloka-ne vem, kako naj jaz to razporedim na celo leto oz. mesece-prvo je bilo treba kupit kosilnico, po bencin greš na bencinsko, po pivo v trgovino...

Kar sam smatram pod obvezne stroške pri bajti je komunala-voda, smeti (<30€), elektrika (<40€), RTV (<15€). Internet, šolska malica, vrtec, lising za avto itn pač ne sodi v to kategorijo. Ajde še nadomestilo za stavbno zemljišče, kjer ga je treba plačevat.

Kar se hrane tiče nimam pojma koliko pride na mesec. Ko česa zmanjka se gre iskat, nekaj zrase na vrtu, meso se kupuje povečini domače

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
A ni avtor natančno definiral kaj napišite, jebovas kokle polpismene s položnicami za fasade.....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Ne zanima me koliko imate stroškov tisti, ki živite v istem stanovanju/hiši kot starši, amapk samostojni najemniki oz. tisti ki imate kredit
Mesečno za najemnino/kredit, vse položnice (voda, ogrevanje, tv, internet, snaga, komunala...).

za tole cca 1400€/mesec. vsak mesec enako, ker se ogrevamo na štrom, ki je na pavšal.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kaj ti ni jasno?

Nekdo, ki živi v bloku plačuje v rezervni sklad. Seveda si to šteje v življenjske stroške. Iz tega se po recimo 10-ih letih naredi fasada. Kako naj jaz razdelim 15 jurjev, ki sem jih plačal naenkrat?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
15.000 / 25 / 12 = 50 EUR/mesec

In ja - primerja se samo kvadrati, potem pa štrom, voda, www, ogrevanje in komunala.

Drgač skupaj pa čez 200 kvadartov (prizidek) - ločeni vhod, enotarifni štrom, ogrevanje peleti + lastna drva:

Štrom: 65
Komunala: 35
RTV: 12,75
www (trojček) 55
Ogrevanje 850 EUR peleti

Ne delimo - že eno 3 leta "krijeva" vse sama (penzjon pokrije lih čokolade za pravnuke (ja - sem pritepenec pri njeni stari mami)).

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
30
28
270 najemnina 50m2
12,75 rtv
40€ komunala+voda:
50€ internet,tv
60€-150€ pa rečmo 100€ mesečno elektrika, ogrevanje, kuhanje, topla voda

Je to nekje 470€ mesečno
pol pa še dodatno zavarovanje, vrtec, telefoni,.. 300€

se pravi nekje 800€ mesečno je fiksnih stroškov, potem pa treba avto natankat otroke nahranit, si še kaj malega privoščit, pa plače ni več...

Lp,

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hiša, 240 m2 uporabne površine:
300 EUR obrok kredita (adaptacija fasade, strehe, oken, prostorov...)
500 EUR energenti v povprečju (elektrika 100EUR, plin 100EUR, gorivo za vozila 300 EUR)
120 EUR telekomunikacije (SiOL trojček, 4 mobilne naročnine)
50 EUR voda
10 EUR odvoz smeti
27,5 EUR NUSZ
500~600 EUR hrana

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Najvec zapravimo za hrano ker vsak dan kuhamo doma. Bi se lahko pol manj porabilo za hrano.

confused-1.gif

Sej če boš pa po raznih menzah visel kjer imajo poceni jedi na žlico.....boš pa dolgoročno pol več porabil za zdravila ( statini, prenessa, rupuruti,... )

Mislil sem da bi lahko veckrat kuhal makarone za kosilo (makaroni s smetano pa take jeftine stvari). Bi porabil pol manj za hrano recimo.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Hiša, 240 m2 uporabne površine:
300 EUR obrok kredita (adaptacija fasade, strehe, oken, prostorov...)
500 EUR energenti v povprečju (elektrika 100EUR, plin 100EUR, gorivo za vozila 300 EUR)
120 EUR telekomunikacije (SiOL trojček, 4 mobilne naročnine)
50 EUR voda
10 EUR odvoz smeti
27,5 EUR NUSZ
500~600 EUR hrana

Gorivo za vozila nima veze s stroškom bivanja... Sicer je smiselno potem dodati še stroške vzdrževanja vozila, da bo kompletno. Samo potem si že skoraj pri vseh stroških. Potem prištej še razna darila pa kosila zunaj pa ... itd.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Si pa odštej zneska. Jaz dobim skupno položnico za energente in skupno za telekomunikacije in jo ne delim po posameznih kategorijah.

cunctator

Pripravnik
18. jul 2007
294
0
16
4 članska družina, 90 m2
kredit 480
voda 24
smeti 17
rtv 12,75
ogrevanje cca 60
elektrika cca 50
upravnik cca 45
nusz 96
tv/internet 30
kje so potem še stroški telefonov, šole, vrtca, zavarovanj...
crazy1.gif

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Ko takole berem podatke o stroških, ki jih napišete, pomislim na nekaj drugih stvari. Pomislim na to, kaj še bo.

Dejstva: V Sloveniji je povprečna plača okrog 1000 evrov, večina jih ima med 600 in 800.

Mnogi boste rekli, da kje živim, da ne poznam ljudi s 1800 evri plače mesečno. Živim v najožjem centru Ljubljane 130 metrov od skupščine. Seveda poslance, ministre in državne sekretarje, ki jih mogoče srečam, ko grem na cesto, NE ŠTEJEM med tisto OGROMNO večino Slovencev, ki ima plačo med 600 in 800 evrov.

V Avstriji je povprečna plača nekje 1700 ali 1750 evrov. Velika večina ima med 1200,1300 do 2200 evrov. Dejstvo!!

In vprašam se samo, ali lažje prihrani 3000 ali recimo 10.000 evrov Slovenec, ali Avstrijec...

Potem pa se spomnim še tiste ankete iz 2013, kjer je nekaj več kot 50% slovenskih gospodinjstev povedalo, da NIMAJO prihranjenih niti 600 evrov.

In na misel mi ne more priti nič drugega kot da so v Avstriji politiki, managerji in bančniki (u)kradli PREMALO, v Sloveniji pa mnogo preveč... In to praktično nekaznovano!

Ali pa zajec tiči v kakšnem drugem grmu? Sicer ne želim, da začenjamo 37-e debate o krajah in posledicah kraj in oškodovanj.

Le vprašajte se, kakšen bo vaš družinski proračun v primerjavi z današnjim stanjem, če bo eden od obeh aktivnih odraslih izgubil službo, ali težko zbolel, ali ne daj bog - umrl.

Bo potem za nov pralni stroj, ali ne bo? Z 700 ali 800 evri plače, recimo dvema otrokoma, ter praktično enako visokimi položnicami?

Nazadnje urejeno: