Sretan mi rođendan!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:si bil pač prašinar
wink-1.gif
Bil sem PVO. Torej bi moral imeti veliko s tehniko. Videl pa tope 3x20, ki so jih pozneje peljali ali v remont ali na odpad in prvič in edinkrat v življenju na enem od njih delujoč wanklov motor. Videl sem tudi radar na tovornjaku ruske proizvodnje, ki je imel bencinski motor in ki so ga po velikih mukah v enem dnevu prepeljali 100 km daleč. Ne eni vaji sem imel čez RUP, kjer so se mi spraznile baterije po eni uri, tako da so mi peš prišli povedat, da je vaje konec. Kasarna je imela cca 40 tankov T-55, na tej isti uzbuni so prvega vžgali nekje ob 2 popoldne, vaje pa je bilo konec ob šestih zjutraj (istega dne). To je bila tehnika. Če bi nas z najbližje meje kdo napadel, bi bil že 100 km mimo nas, ko bi naši tanki začeli delati. Bolj brezhibni so bili TAM-ovi tovornjaki in oklepni transporterji. Ampak tehnično (razen robustnosti) nič posebnega.
No, torej sem videl nekaj tehnike. Samo glede na to, da sem bil v civilu računalničar, me ni preveč impresionirala. Naša civilna podjetja tistega časa so bila vsaj desetletje pred vojsko v tehniki.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
tista tehnika , ki si jo videl je biola samo za usposabljanje. delujoče zadeve so bile konzervirane v skladiščih, nekaj km stran od kasarn.
načeloma običajna vojska za tiste zadeve sploh ni vedela. tam ko sem jaz bil na usposabljanju smo imeli za vaje namesto tankov samohodke pa stare šermane ( to je bilo že na kocu II sv vojne zastarelo ), nekateri mitraljezi in puškomitraljezi pa so imeli še svastike vtisnjene in leto izdelave 1942...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Tega res nisem videl. Sem pa par dni preživel v skladišču, kjer je imela srbska TO (ali rezerva) svoje konzervirane stvari. Kaj vse sem tam videl... Vso pehotno orožje vseh armad druge svetovne vojne. Ne vem, kakšne plane so imeli za oskrbo tako opremljene vojske z ustrezno municijo. Kako bi razdelal logistiko, da pravi kaliber pride do pravega vojaka?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
tista tehnika , ki si jo videl je biola samo za usposabljanje. delujoče zadeve so bile konzervirane v skladiščih, nekaj km stran od kasarn.
načeloma običajna vojska za tiste zadeve sploh ni vedela. tam ko sem jaz bil na usposabljanju smo imeli za vaje namesto tankov samohodke pa stare šermane ( to je bilo že na kocu II sv vojne zastarelo ), nekateri mitraljezi in puškomitraljezi pa so imeli še svastike vtisnjene in leto izdelave 1942...

ja, ja neka kasarna je imela 40 tankov T-55, namenjenih zgolj za usposabljanje...takih neumnostui že dolgo nisem bral...
stupid-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik hgard pravi:
Možno, ne vem. Samo zakaj je bila pa tista injekcija na koncu?

mi smo jih na začetku dobili (mislim da) šest. Zakaj so bile nimam pojma. Nekaj smo spraševal, pa ni blo pravga odgovora, če je pa bil, je bil pa tako povedan, da smo še manj vedeli. Jaz sem dobil na koncu še eno in sicer en teden pred koncem. Ne vem kaj je pomenila točno, ampak dva dni za tem , sem imel še tako angino, da so me hotli na VMA poslati. Seveda sem odklonil, ker se bi mi potem vojni rok podaljšal. Tam ne bi prišel v petih dneh nazaj. Tako mi je doktor "stašo" dal neke tablete (konjske) antibiotike. Stvar je res delovala in sem normalno zapustil mojo vojaščino. Kar se tiče broma.... sem vprašal enga , ki je kuhal noter ..... cigan..(bil je vredu) ...in je rekel da oni ne dodajajo nič broma v čaj ..... in da je to bilo mogoče kdaj po 2.svet. vojni. Tako , da je to verjetno ostalo iz preteklosti. Pa tud.... sej pišete da tudi če je bil, ni deloval. Zjutraj se je dvigovalo vse...od zastave naprej...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Tega res nisem videl. Sem pa par dni preživel v skladišču, kjer je imela srbska TO (ali rezerva) svoje konzervirane stvari. Kaj vse sem tam videl... Vso pehotno orožje vseh armad druge svetovne vojne. Ne vem, kakšne plane so imeli za oskrbo tako opremljene vojske z ustrezno municijo. Kako bi razdelal logistiko, da pravi kaliber pride do pravega vojaka?
Mogoče je pa ostalo vse to orožje še iz časov..... bog ve katerih......., in so samo skladiščili še. Pa mogoče tud je bila včasih takšna taktika, da se da puška, municije kolk je pač dobiš, kasneje se pa znajdi in na bojišču poišči pusko padlega vojaka.
Rusi so menda imeli včasih taktiko, da so na 100 pušk pripeljal 200 vojakov. Prvi ko pade, pobereš puško in greš dalje. To sem nekje prebral. Če je res, ne vem...ampak možno pa je, glede na to da ljudstvo ni blo problem in da jim na tak način ni bilo potrebno dovažati novih sil na bojišče.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:Mogoče je pa ostalo vse to orožje še iz časov....
Seveda so bili to "ostanki", ki so bili bodisi bojni plen, bodisi "pomoč" prijateljskih držav. Ampak zanimivo je, da so se stvari tako lepo skladiščile. Ker to ne pomeni samo, da jih vržeš nekam na kup. Večinoma so bile v lesenih škatlah, ki jih vsakih nekaj desetletij črvi pojedo. Škatle so bile dobre, torej so se menjavale. Orožje se je gotovo vsakih nekaj let očistilo prahu in ponovno konzerviralo. Ne spomnim se več točno, kaj sem tam sploh počel. Ali smo šteli, ali pa prestavljali po skladišču. V glavnem stvari so bile skoraj kot "nove", ne pa kot nekaj, kar leži že desetletja v skladišču.
Saj bila gotovo tudi v Sloveniji taka skladišča.