Sprednja zavora blokira

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Sprednja leva zavora zablokira na Seat Ibiza 1,4 GLX letnik 96.
Snel zavorno čeljust na levem kolesu, bat potisnil ven toliko da se še drži cilindra in očistil. Namazal z bakreno mastjo in sestavil nazaj. Enako za desno stran kolesa.
Naredil probnjo vožnjo tri kilometre in pri povratku nazaj zavora zopet zablokira, tako da sem komaj prišel domov.
Leva zavorna čeljust od zunaj..

gol-Leva-4.jpg

Bat sem očistil, ni bil umazan..

pa7-Levi-4.jpg

Bat desne zavore..

drm-Desni-.jpg

Avto ni moj in mi ni znano kdaj je bilo menjano zavorno olje.
Zavorni cilindri so jekleni in je možno da so znotraj oksidirali. Torej bom bate ven vrgel, očistil cilindre, sestavil in natočil novo zavorno olje.
Obstaja še kakšna finta za to znamko vozila, ki mi ni znana. Nebi rad da bi se zopet kadilo iz zavor kot pri formuli ena
evil.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.377
5.651
113
Kaj pa zavorne ploščice...če so na koncu.....batke preveč vn potisne in se ne vrnejo radi nazaj!

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Bat si mazal z bakreno mastjo? Hmmm
Si prepričan da cilinder blokira? Dvomim da bi ga potem kar tako ven zvlekel?
Po slikah sodeč bi prej rekel da blokirajo vodila čeljusti. Si jih kaj razdrl, očistil, namazal?

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Lahko pa zafrkava tudi gumica, ki je v med clindrom in batkom. Pri meni blokirala zadnja, so razdrli bat in zamenjali gumico. Zdaj je v redu.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Mene je pred leti je... gumi cevka, ki se je v notranjosti oluščila . Po zamenjavi vsega živega je zavora še vedno malo bolj pozno prijela in če je bila sreča tudi popustila.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Pobrusi vodila, pobrusi vse površine ki se "stikajo" (tudi na "ohišju" čeljusti), namaži vodila, probaj kako teče zadeva v prazno z roko (čeljust izven diska, brez ploščic). Pa nebi škodilo če malce s kladivom potolčeš še disk (rob) ker zgleda kot da bi ga imel na dnu morja celo leto.

Batek verjetno ni zaštekal ker če bi do takega nivoja da ti ne moreš vozit normalno in se kadi iz zavor potem verjemi da ga ne spraviš nikamor brez uporabe macole (pa še to po mm). Na prvi sliki meni deluje kot da je čeljust prijela v "klin", torej eno od vodil ni gibljivo in zato se ploščice stisnejo v "V" kar samo še bolj zablokira vse skupaj.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Ponovni poseg. Sklop tako izgleda pred demontažo. Ploščice dobro prilegajo..

pin-Clipbo.jpg

Zavorni cilinder obrisan s krpo tako izgleda..

9we-IMG-48.jpg

Bat zavornega cilindra je kot novi..

kxa-IMG-48.jpg

Del zavornega olja je takšen videti. Znotraj so nekakšni oblački saj.

cnt-IMG-48.jpg

Podatki o naslednji menjavi so precej stari.

nui-IMG-48.jpg

Pri menjavi zavorne tekočine je vmes prišla ven nekakšna bela snov kot žele.
Zanimivo da je bat s pritiskanjem zavore gladko šel ven iz cilindra, kot da nebi bil zablokiran.
Testna vožnja je opravljena uspešno.
grims-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Uf, izgleda nisem nič rešil.
cry12bpy.gif

Danes pri povratku iz špecerije (slabih šest kilometrov) zopet sprednja leva zablokira. Na pol poti sem se ustavil na pivu da se zadeva ohladi. Ko je popustila sem odpeljal domov.
Sedaj me zanima mnenje VAG farerjev, ali so kakšni problemi z membrano in ventili servoojačevalca. To ni normalno da je zavorna pedala bila tako trda, kot da bi bila zavarjena. Nisem jo mogel stisniti niti milimetra. Komaj po ohladitvi je popustila.
13.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Menjaj gumi cevi, ki grejo na cilinder. Tam ti falš luft vleče. A si pred tem kaj šaril okrog teh bremz in zvil te preperele cevi, da so popokale?

lp

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
"Falš luft" ne more potegniti v sistem, ker bi se to opazilo na mehkobi stopalke zavore. Napokane cevi ni videti na zunaj. Kakšne so stene z notranje strani pa lahko samo ugibam..
Sistem je verjetno povezan križno, ločeno. Torej, spredna leva in zadnja desna. Zato ni večjih težav s sprednjo desno zavoro. Vsaj mislim da je tako.
grims-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Vodila sem tudi namazal z mastjo. Verjetno je težava v glavnem zavornem cilindru. Tega bom pustil mehaniku
tongue-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.377
5.651
113
lahko pa problem resis tako da v gepeku vedno gajbo...khm brezalkoholnega piva s sabo vozis
grin1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Uf, izgleda nisem nič rešil.
cry12bpy.gif

.... Na pol poti sem se ustavil na pivu da se zadeva ohladi.

Ja - saj vidimo, da nočeš popravit in samo iščeš izgovor, če ti bo stara težila zaradi oštarije
nahrung002.gif

Resno - menjaj gumi cev - lajtungo
wink-1.gif